Friday, October 31, 2014

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Τι λένε ΔΝΤ και ΓερμανίαΒελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο
31/10/2014
Βελτίωση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα σε Ελλάδα και Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πιο αναλυτικά, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο στη ζώνη του ευρώ, αλλά και στην ΕΕ των 28, μετά από τέσσερις μήνες στασιμότητας ή μείωσης.
Στην ευρωζώνη ανήλθε στις 100,7 μονάδες, έναντι 99,9 το Σεπτέμβριο, ενώ στην ΕΕ ανήλθε στις 104 μονάδες , από 103,5 μονάδες το Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα της Κομισιόν ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ανήλθε τον Οκτώβριο στις 102,2 μονάδες, από 99,3 μονάδων του Σεπτεμβρίου.
Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα οφείλεται στην αύξηση των προσδοκιών που κατεγράφη στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο, αλλά και στην μείωση των αρνητικών προβλέψεων για την εξέλιξη των εργασιών σε βιομηχανία και κατασκευές.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε, καθώς από τις -55,8 μονάδες το Σεπτέμβριο, οι αρνητικές γνώμες περιορίσθηκαν στις -50,9 μονάδες.
Τέλος, στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέδειξαν πως τον Οκτώβριο βελτιώθηκε και ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος στη ζώνη του ευρώ από τις 0,02 μονάδες το Σεπτέμβριο στις 0,05 μονάδες. Σύμφωνα με την Κομισιόν οι προσδοκίες για την παραγωγή και τις εξαγωγές ήταν καλύτερες, ενώ αμετάβλητές παρέμειναν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα.
Γερμανία: Δεν υπήρξε συμφωνία για νέα στήριξη της Ελλάδας
Την ίδια ώρα, στην αποσαφήνιση ότι δεν υπήρξε καμία διμερής συμφωνία για περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον γερμανό ομόλογό του κ.Σόιμπλε προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, το γερμανικό υπουργείο ξεκαθαρίζει πως η συζήτηση Χαρδούβελη - Σόιμπλε «δεν ήταν δεσμευτική».
«Απορρίπτουμε τις αναφορές σε ελληνικά ΜΜΕ ότι η Γερμανία και η Ελλάδα κατέληξαν σε συμφωνία, χθες, για περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης. Η συνάντηση έληξε χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα» ανέφερε στο Bloomberg ο Φράνκ Πολ Βέμπερ, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Γ. Χαρδούβελης: Απαραίτητη η αποδοχή των μεταρρυθμίσεων από τον ελληνικό λαό
Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε, στο Βερολίνο, αλλά και στους φόβους των πιστωτών, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle.
Όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης στη συνάντηση δεν συζητήθηκε η αξιολόγηση της τρόικας. Έγινε όμως μια αναδρομή στην πορεία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, από τότε που έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, εστίασε την προσοχή του συνομιλητή του σε ένα θέμα που αποτέλεσε και το «κομβικό σημείο» της όλης συζήτησης: η αποδοχή των μεταρρυθμίσεων από τον ελληνικό λαό.
Μπορεί κανείς να τις ξεκινήσει, υποστήριξε ο κ. Χαρδούβελης, αλλά για να έχουν συνέχεια θα πρέπει να γίνουν «κτήμα» του. Το ζητούμενο είναι, πως κανείς το πετυχαίνει.
«Θα γίνουν κτήμα, εάν ο κόσμος δει λεφτά στην τσέπη του και επιτέλους καταλάβει ότι όλη αυτή η προσπάθεια είχε ένα αίσιο τέλος. Θα συνδέσει την πορεία αυτή και τις μεταρρυθμίσεις με το αίσιο τέλος και το γεγονός ότι η χώρα αναπτύσσεται και η ανεργία μειώνεται. Και σιγά σιγά θα θέλει να φτιάξει το κράτος του, να φτιάξει τους θεσμούς. Θα θέλει να βλέπει την εφορία να λειτουργεί, θα θέλει να βλέπει τη δικαστική εξουσία να απονέμει δικαιοσύνη γρήγορα, θα θέλει να βλέπει διαφάνεια, να πάψει να υπάρχει το μπαξίσι στις υπηρεσίες, να δουλεύει σωστά το δημόσιο. Όλα αυτά όλοι τα θέλουμε αλλά ποτέ δεν τα προσπαθήσαμε να τα καταφέρουμε. Τώρα σιγά σιγά τα καταφέρνουμε», σημείωσε ο κ. Χρδούβελης.
Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε πως στη συνάντηση δεν τέθηκε θέμα για τρίτο πακέτο. «Η κουβέντα ήταν για το περιεχόμενο της (προληπτικής) γραμμής στήριξης και το τι συνάδει αυτή τη γραμμή στήριξης», είπε.
Παράλληλα, συζητήθηκαν και οι φόβοι ων πιστωτών ότι σε περίπτωση που αποδεχτούν την ελληνική πρόταση αυξάνεται ο κίνδυνος να ατονήσει το ενδιαφέρον για μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Χαρδούβελης αντιμετώπισε αυτούς τους ενδοιασμούς, αναδεικνύοντας σειρά από μοχλούς πίεσης που αντικειμενικά θα εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των πιστωτών.
Τέλος, ο Έλληνας ανέφερε στον ομόλογό του και το ζήτημα των ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος. Στην ερώτηση της Deutsche Welle αν ο κ. Σόιμπλε έδειξε κατανόηση για αυτό το ελληνικό αίτημα ο κ. Χαρδούβελης απάντησε: «Φυσικά και θέλει να βοηθήσει. Κατάλαβε και αυτός, πιστεύω, του το ανέφερα, ότι και η Ελλάδα, τώρα που τελειώνει το πρόγραμμα και τελειώνει επιτυχώς, θέλει μια επιβράβευση για την όλη προσπάθεια. Και οι πιστωτές μας και οι αγορές θέλουν να κλείσει το θέμα του χρέους. Εάν κλείσει το θέμα του χρέους και δεν υπάρξει αβεβαιότητα, εγώ πιστεύω ότι και τα σπρεντ, τα επιτόκια που πληρώνει η ελληνική κυβέρνηση στην αγορά, θα μειωθούν».
ΔΝΤ: «Η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές»
«Η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα θα αποφασίσει», απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Απαντώντας στο πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα η αποστολή του ΔΝΤ και κατά προέκταση της τρόικας, ο κ. Ράις επεσήμανε ότι αναμένουν από τις ελληνικές αρχές «το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής», ενώ ρωτηθείς πότε θα σταλούν οι θέσεις της Ελλάδας, ανέφερε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονταν εκεί στις αρχές Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της 6ης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε «θέματα-κλειδιά».elzoni.gr

Thursday, October 30, 2014

Μάχες με σύμβουλο τον Θουκυδίδη

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Μάχες με σύμβουλο τον Θουκυδίδη

Ετοίμασε τα σπαθιά σου, γυάλισε την ασπίδα σου, ακόνισε τα μαχαίρια και τα τσεκούρια σου μα κυρίως το μυαλό σου, καθώς στην πραγματικότητα είναι το μόνο που θα σου χρειαστεί για να βγεις νικητής από το «Iroicοn», το πρώτο ελληνικό online παιχνίδι στρατηγικής που ετοιμάζεται να κάνει το διαδικτυακό του ντεμπούτο τον Δεκέμβρη.

Κάποια από τα πρωτότυπα γραφικά που αποτελούν τον κόσμο του IROICON BC
Κάποια από τα πρωτότυπα γραφικά που αποτελούν τον κόσμο του IROICON BC
Δουλεύοντας νυχθημερόν για αρκετούς μήνες, η «ηρωική» ομάδα του «Iroicon», που αποτελείται από τον εικαστικό Βασίλη Π. Καρούκ, τον μηχανικό συστημάτων υπολογιστών Δημήτρη Καραγιαννάκη , την εταιρεία Gravity και τις εταιρίες Οpus και Susami που έχουν αναλάβει την επικοινωνία του, ξεκίνησε να χτίζει την «αυτοκρατορία» της τον περασμένο Γενάρη.
Ωστόσο, τα «πολεμοχαρή» άβαταρ του «Iroicon» ζωντάνεψαν τον Απρίλη, όταν και άρχισε η ουσιαστική κατασκευή του παιχνιδιού σε κώδικα για το Διαδίκτυο.
«Ελληνες, Ρωμαίοι, Πέρσες και Κέλτες πολεμιστές μάχονται με φόντο την ελληνορωμαϊκή περίοδο στη Μεσόγειο, μια πολύ ενδιαφέρουσα εποχή για τους παίκτες παιχνιδιών στρατηγικής που αποτελεί το ιστορικό πλαίσιο του παιχνιδιού και απεικονίζεται αρκετά πιστά σε όλα τα επίπεδα εκτός από τον χάρτη», λέει ο Βασίλης Π. Καρούκ βάζοντας τις τελευταίες πινελιές στους πολεμιστές του.
Σύμφωνα με τους συντελεστές του, το μεγάλου ατού του παιχνιδιού είναι το πνεύμα της ομαδικότητας που το διέπει: «Είναι παιχνίδι ανάπτυξης και διαχείρισης οικονομίας που βασίζεται στις συμμαχίες μεταξύ των παικτών. Πρόκειται για αμιγώς ομαδικό παιχνίδι στρατηγικής που έχει να κάνει με την απόσταση και τον χρόνο. Μέσα σε 7 με 8 μήνες ο παίκτης θα πρέπει αρχικά να αναπτύξει τον λογαριασμό του και έπειτα να κάνει συμμαχίες με άλλους παίκτες σε τοπικό επίπεδο ώστε να κατακτήσει τον στόχο του», εξηγούν.
Ο Ομηρος, ο Θουκυδίδης, ο Ηρόδοτος, ο Πίνδαρος, ο Βιργίλιος, ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Αννίβας «συναντιούνται» στο «Iroicon», με τις διάσημες ρήσεις τους να αποτελούν «συμβουλές» στρατηγικής προς τους παίκτες. «Προσπαθούμε να εντάξουμε αυτά τα ρητά ως πολεμικές συμβουλές μέσα στο παιχνίδι, αλλά μας χρησιμεύουν επίσης ώστε να επικοινωνήσουμε τον ιστορικό χαρακτήρα που έχει ως υπόβαθρο το παιχνίδι.
Τα παιχνίδια στρατηγικής πέρα από τη διασκέδαση μπορεί να δώσουν και ένα ερέθισμα στον παίκτη να μάθει ή να ψάξει κάτι παραπάνω για την ιστορική περίοδο στην οποία αναφέρονται. Σε κάμποσα χρόνια, με την άνοδο που έχουν τα παιχνίδια, θα αποτελέσουν ίσως έναν από τους κύριους τρόπους ανταλλαγής της κληρονομιάς και της κουλτούρας», εξηγεί ο Βασίλης Π.Καρούκ, που είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό όλων των γραφικών του παιχνιδιού.
Με τον Δημήτρη Καραγιαννάκη ήταν ήδη γνωστοί ως αντίπαλοι σε παιχνίδια στρατηγικής στο Ιντερνετ όταν αποφάσισαν να συνεργαστούν.
«Ξεκινώντας από ένα αστείο και ένα καλαμπούρι για το αν θα μπορούσαμε να κάνουμε το δικό μας παιχνίδι όπως θα το θέλαμε εμείς, πήραμε την απόφαση δειλά δειλά κάνοντας τις πρώτες συναντήσεις. Αργότερα, αφού βάλαμε τα πράγματα σε μια σειρά, αρχίσαμε να μιλάμε με διάφορους ανθρώπους και καταλήξαμε στην Gravity, που αγκάλιασαν το παιχνίδι σαν να ήταν δικό τους. Μας έκανε εντύπωση ότι δεν υπήρχε άλλο ελληνικό strategy game όταν καταλάβαμε ότι ήταν ρεαλιστικό να γίνει. Αυτήν τη στιγμή η ελληνική κοινότητα είναι αρκετά δυνατή και υπάρχει μια τεράστια κοινότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην Ασία και την άλλη μεριά του Ατλαντικού».
Το «Ιroicon», που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο δημιουργικής οικονομίας στο Μουσείο της Ακρόπολης, είναι ένα online browser game, που σημαίνει ότι ο παίκτης δεν «κατεβάζει» κάτι για να το παίξει, και είναι τύπου freemium, καθώς μετά την ελεύθερη εγγραφή είναι στην προσωπική ευχέρεια του κάθε παίκτη να δώσει χρήματα για να πάρει περισσότερο «χρυσό» ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικός...
ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
natpapa@pegasus.gr

Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν 220 Ιρακινούς σουνίτες

Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν 220 Ιρακινούς σουνίτες

Τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσαν τουλάχιστον 220 Ιρακινούς σε αντίποινα για την αντίσταση των μελών μιας φυλής στην κατάληψη εδαφών δυτικά της Βαγδάτης.

Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν 220 Ιρακινούς σουνίτες
Οι σοροί δεκάδων από τα περίπου 300 μέλη της σουνιτικής φυλής Άλμπου Νιμρ που απήγαγαν οι ένοπλοι του ΙΚ βρέθηκαν σε δύο μαζικούς τάφους σήμερα. Οι άνδρες, που ήταν από 18 ως 55 ετών, είχαν πυροβοληθεί εξ επαφής ή από μικρή απόσταση, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Οι σοροί 70 και πλέον μελών της φυλής Άλμπου Νιμρ βρέθηκαν εγκαταλελειμμένες κοντά στην πόλη Χιτ της επαρχίας Άνμπαρ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν, τα περισσότερα θύματα ήταν αστυνομικοί ή μέλη μιας παραστρατιωτικής ομάδας που πολεμά εναντίον του ΙΚ, της Σάχουα («Έγερση»).
«Νωρίς σήμερα το πρωί βρήκαμε αυτές τις σορούς και ορισμένα μέλη του Ισλαμικού Κράτους μας είπαν ότι 'οι άνθρωποι αυτοί ανήκαν στη Σάχουα, η οποία πολεμά εναντίον των αδελφών σας του ΙΚ, και αυτή είναι η τιμωρία όποιου πολεμάει εναντίον του ΙΚ'», ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας.
Οι αντάρτες είχαν διατάξει τους άνδρες της φυλής να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να πάνε στη Χιτ, 130 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, δίνοντάς τους την υπόσχεση ότι επρόκειτο να τους εγγυηθούν «ασφαλή διέλευση», ανέφεραν μέλη των φυλών. Κατόπιν τους αιχμαλώτισαν και τους εκτέλεσαν.
Ένας μαζικός τάφος κοντά στην πόλη Ράμαντι, επίσης στην επαρχία Άνμπαρ, περιείχε 150 πτώματα μελών της ίδιας φυλής, σύμφωνα με στελέχη των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας.
Η Σάχουα είχε ιδρυθεί με την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για να πολεμήσει εναντίον της αλ Κάιντα στο Ιράκ την περίοδο 2006-2007.
Η Ουάσινγκτον, η οποία δεν έχει πλέον χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ αλλά παρέχει αεροπορική υποστήριξη στις ιρακινές δυνάμεις, ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να ανοικοδομήσει την εύθραυστη συμμαχία της με σουνιτικές φυλές, ειδικά στην Άνμπαρ, που τελεί πλέον κατά το μεγαλύτερο μέρος της υπό τον έλεγχο του ΙΚ.
Όμως σουνίτες φύλαρχοι και προεστοί διαμαρτύρονται ότι ο Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, που ανήκει στη σιιτική κοινότητα, αθέτησε τις υποσχέσεις του να τους δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουν τον άφθονο και προηγμένο οπλισμό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Οι τζιχαντιστές έχουν στα χέρια τους πολυβόλα, τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών, εκτοξευτές αυτοπροωθούμενων οπλοβομβίδων, θωρακισμένα οχήματα, ακόμη και άρματα μάχης.
Ο Σέιχ Ναΐμ αλ Γκαούντ, ένας από τους ηγέτες της φυλής Άλμπου Νιμρ, δήλωσε ότι «οι Αμερικάνοι είναι όλο λόγια, αλλά δεν βλέπουμε πράξεις».
Το Πεντάγωνο ανέφερε σήμερα ότι είναι «απαραίτητο» να σταλούν Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι στην Άνμπαρ, υπό τον όρο ότι η Βαγδάτη θα δώσει όπλα, όπως έχει υποσχεθεί, στις σουνιτικές φυλές.
Οι τζιχαντιστές, οι οποίοι δρουν στην Άνμπαρ από την αρχή της χρονιάς, έχουν καταλάβει πολλές ακόμη περιοχές από τον Ιούνιο.
Η Ουάσινγκτον, η οποία έχει στείλει εκατοντάδες στρατιωτικούς συμβούλους για να συνδράμουν τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, πλήττει από αέρος τις θέσεις των τζιχαντιστών στην αλ Άνμπαρ, αλλά δεν έχει στείλει ακόμη συμβούλους σε αυτή την περιοχή του δυτικού Ιράκ.
«Στην επαρχία αλ Άνμπαρ οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας τελούν εν αμύνη και δεν είναι πολύ πιθανό ότι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις για βοήθεια της φυλής Άμπου Νιμρ», σημείωσε ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.
Ως εκ τούτου, «είναι απαραίτητο να επεκταθούν οι αποστολές [των αμερικανικών δυνάμεων] όσον αφορά την εκπαίδευση, την παροχή συμβουλών και αρωγής στην αλ Άνμπαρ, υπό τον όρο όμως ότι η ιρακινή κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να οπλίσει τις φυλές», πρόσθεσε.  ethnos

Russia Launches ISS Cargo After US Craft Explodes

Russia Launches ISS Cargo After US Craft Explodes

VOA News
Russia successfully launched an unmanned rocket with supplies for the International Space Station from Kazakhstan on Wednesday, hours after a catastrophic explosion destroyed a similar mission in the United States.
A Soyuz rocket and Progress 57 cargo ship blasted off from the Baikonur Cosmodrome. The cargo ship is expected to dock with the ISS later in the day.
On Tuesday, an unmanned commercial rocket with supplies and equipment for the space station burst into fiery fragments just seconds after liftoff from Wallops Island, in the U.S. state of Virginia off the Atlantic coast.
WATCH: Video of launch
Orbital Sciences Corporation, the company contracted by the U.S. government to send supplies to the space station, said it will not launch another Antares rocket until the cause of Tuesday's explosion is determined.
"As far as next steps for the Antares, we will not fly until we understand the root cause and corrective action necessary to ensure it doesn't happen again," said Frank Culbertson, Executive Vice President and General Manager of Advanced Programs Group at Orbital Sciences Corporation.
No one on the ground was hurt. The U.S. space agency, NASA, said the International Space Station crew "is in no danger of running out of food or other critical supplies."
Orbital Sciences is one of two private companies NASA hired to fly cargo ships into orbit after the space shuttle fleet was retired in 2011.
The International Space Station is a $100 billion research laboratory owned and operated by 15 nations. It depends on supply missions to continue functioning as it orbits about 418 km above Earth.  voa

Ukraine, Russia Extend Gas Deal Talks After Impasse

Ukraine, Russia Extend Gas Deal Talks After Impasse

Russian Energy Minister Alexander Novak arrives for gas talks between the European Union, Russia and Ukraine at the EU Commission headquarters in Brussels, October 29, 2014.
Russian Energy Minister Alexander Novak arrives for gas talks between the European Union, Russia and Ukraine at the EU Commission headquarters in Brussels, October 29, 2014.
VOA News
Trilateral talks in Brussels to restart the delivery of Russian gas to Ukraine will continue on Thursday after the parties failed to reach an agreement on the first day of negotiations.
Despite frayed ties between Moscow and the West, envoys from Russia, the EU and Ukraine met Wednesday to settle a natural gas dispute that threatens energy-dependent Ukraine as winter approaches.
EU Energy Commissioner Guenther Oettinger, speaking ahead of the Brussels meeting, said there was a 50 percent chance an interim deal could be reached.
In June, as fighting raged between Kyiv forces and separatists in Ukraine's east, Moscow stopped gas supplies to Ukraine over what it said were about $5 billion of unpaid energy bills.
Russia is demanding prepayment to restart winter gas supplies, while Kyiv says it is working to raise more money internationally to pay the arrears.
The European Commission is considering Ukraine's recent request for a new EU loan of about $2.5 billion.  voa

Wednesday, October 29, 2014

Έλληνες και Γερμανοί καλλιτέχνες ενάντια στη λήθη

Έλληνες και Γερμανοί καλλιτέχνες ενάντια στη λήθη

Σε πέντε πόλεις της Ελλάδας Έλληνες και Γερμανοί καλλιτέχνες με συναυλίες και συναντήσεις προσπάθησαν να συμβάλουν στη δύσκολη κατανόηση των ελληνογερμανικών σχέσεων τον καιρό της Κατοχής.
Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια με έμφαση στη μουσική και το θέατρο έγιναν με συμμετοχή κυρίως Ελλήνων και κάποιων Γερμανών καλλιτεχνών με σκοπό τη διερεύνηση άγνωστων πτυχών της ελληνογερμανικής ιστορίας στη διάρκεια της Κατοχής και την καλλιτεχνική επεξεργασία των ιστορικών γεγονότων της περιόδου αυτής.
«Εντυπωσιάστηκα από τις πολλές, διαφορετικές πτυχές της ιστορίας αυτής της περιόδου που μπορεί να εξετάσει κανείς. Από την πλευρά του άμαχου πληθυσμού, των ανταρτών αλλά και από κάποιες όχι και τόσο τιμητικές ιστορίες ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τους γερμανούς κατακτητές. Υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι διατηρούν οικογενειακές σχέσεις από τότε» εξήγησε η κ. Ελισάβετ Χάσε, η οποία είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση του προγράμματος των εργαστηρίων: «Η επεξεργασία των ιστορικών γεγονότων δεν έχει γίνει ούτε στην Ελλάδα ούτε στη Γερμανία. Δεν υπάρχει μια συνολική εικόνα των καταστροφών και του μεγέθους τους. Ο ρόλος του καλλιτέχνη είναι πολύπλευρος. Έχει ευθύνη να φωτίσει τα σκοτεινά σημεία της ιστορίας και προκαλώντας ενδεχομένως κάποιες φορές να συμβάλει στη συμφιλίωση των λαών.»
Στα εργαστήρια έγιναν συζητήσεις που εστίασαν στο ρόλο του καλλιτέχνη ως ιστοριογράφου, που δεν πρέπει να μετατρέπει τη μνήμη σε «μνημόσυνο» αλλά με την τέχνη του να ενισχύει τη γνώση. Ένας εκ των συμμετεχόντων στο εργαστήρι της Θεσσαλονίκης είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Ό,τι δε γίνεται συνείδηση, το πληρώνουμε σε τύψεις». Τον Δεκέμβριο του 2014 θα προσκληθούν στη Γερμανία επιλεγμένοι καλλιτέχνες από τα εργαστήρια, με σκοπό την επαφή με την αντίστοιχη καλλιτεχνική κοινότητα στη Γερμανία και τη δυνατότητα δημιουργίας επαφών με γερμανούς καλλιτέχνες. Στόχος η δικτύωση ελλήνων και γερμανών καλλιτεχνών και η δημιουργία ενός κοινού καλλιτεχνικού εγχειρήματος.
Σύνδεση με το... Κομμένο
Τα «Τραγούδια για το Κομμένο» στη Θεσσαλονίκη
Τα «Τραγούδια για το Κομμένο» στη Θεσσαλονίκη
Πρωτοπόρος σε αυτή την προσπάθεια είναι εδώ και κάποια χρόνια ο γερμανός μουσικός της τζαζ Γκύντερ Μπέιμπι Ζόμερ, ο οποίος έδωσε σειρά συναυλιών σε πέντε πόλεις της Ελλάδας, αφιερωμένες στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο του νομού Άρτας, μαζί με τέσσερις έλληνες μουσικούς, τους Φλώρο Φλωρίδη, Ευγένιο Βούλγαρη, Σπήλιο Καστάνη και τη Σαβίνα Γιαννάτου στα φωνητικά. Τον Αύγουστο του 1943 οι Γερμανοί στρατιώτες, ως αντίποινα για την παρουσία ανταρτών στην περιοχή, εισέβαλαν στο Κομμένο σκοτώνοντας 317 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους πολλές γυναίκες και παιδιά,.
Σε αυτόν τον μαρτυρικό τόπο βρέθηκε το 2008 ο Γκύντερ Ζόμερ, καλεσμένος του μουσικού Νίκου Τουλιάτου σε ένα φεστιβάλ τζαζ κρουστών, χωρίς να γνωρίζει όμως το ιστορικό του φορτίο. Όταν πληροφορήθηκε την ιστορία, γνώρισε ανθρώπους που επέζησαν από τη σφαγή, άκουσε τις διηγήσεις τους και θέλησε να δημιουργήσει ένα μουσικό αφιέρωμα στη σφαγή στο Κομμένο με τίτλο «Τραγούδια για το Κομμένο»: «Προχώρησα στην έκδοση του δίσκου αλλά ήθελα και κάτι περισσότερο. Ήθελα να μοιραστώ την ιστορία του Κομμένου με τον κόσμο και μέσω αυτής να συμβάλω στην καταπολέμηση των λαϊκιστικών προσεγγίσεων που υπάρχουν στην ελληνική και γερμανική πλευρά. Είναι μία ευκαιρία να κλείσουμε ιστορικά κενά στη γερμανική ιστορία, διότι δεν είναι γνωστό στη γερμανική πλευρά τι ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ούτε διδάσκεται στα σχολεία», δήλωσε στη Deutsche Welle ο γερμανός μουσικός. Ο ίδιος επιθυμεί το έργο για το μαρτυρικό Κομμένο να λειτουργήσει ως ένα είδος καταγγελίας παρόμοιων θηριωδιών που συμβαίνουν και σήμερα με στόχο την αποτροπή τους στο μέλλον. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Όταν η μουσική αρχίζει, τα λόγια φθίνουν και οι γέφυρες μπορούν πιο εύκολα να χτιστούν»
Η δύναμη της κοινωνίας των πολιτών
Eλληνογερμανικό καλλιτεχνικό εργαστήρι στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης
Eλληνογερμανικό καλλιτεχνικό εργαστήρι στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης
Οι καλλιτεχνικές συνεργασίες και οι ανταλλαγές νέων μέσω του Eλληνογερμανικού Tαμείου για το Μέλλον είναι για τον κ.Ζόμερ ιδιαίτερα σημαντικές. Μπορεί να υπάρχουν αντιδράσεις από πολιτικές δυνάμεις και ανθρώπους που εστιάζουν στο στοιχείο της σύγκρουσης αλλά τα κέρδη είναι περισσότερα, όπως εξήγησε: «Είναι απαραίτητη και νομίζω πιο λυσιτελής η συνεργασία στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών από ό,τι οι δεκάδες πολιτικές συναντήσεις μεταξύ πολιτικών και τραπεζιτών που προσπαθούν κάτι να καταφέρουν στον οικονομικό τομέα αλλά δεν έχουν κανένα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και τελικά εντείνουν τον λαϊκισμό.»
Διογένης Δημητρακόπουλος   dw de

Γυναίκες από τη Δύση για τη Τζιχάντ

Κοινωνία & Πολιτισμός

Γυναίκες από τη Δύση για τη Τζιχάντ

Μεγαλώνει ο αρθμός γυναικών που εγκαταλείπει τη Δύση για να ενσωματωθεί στους τζιχανατιστές τoυ Ισλαμικού Κράτους. Πίσω από την απόφαση κρύβονται διάθεση για περιπέτειες και κοινωνική διαμαρτυρία.
Οι τρεις κοπέλες από τις ΗΠΑ είχαν κάνει σχεδόν το μισό του δρόμου προς το χαλιφάτο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όταν η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία τις σταμάτησε στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης και τις έστειλε από εκεί που ήρθαν. Άλλες όμως από την Ευρώπη και τη Β. Αμερική κατάφεραν να φτάσουν στη Συρία. Ανήκουν κι αυτές στους εθελοντές που στρατολογούνται από τους τζιχαντιστές, αν και οι γυναίκες αποτελούν την απόλυτη μειοψηφία.

«Υπάρχει παρανόηση»
Ισλαμιστές μαχητές στην πόλη Ράκα της Συρίας
Ισλαμιστές μαχητές στην πόλη Ράκα της Συρίας
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η περίπτωση της 16χρονης μαθήτριας από την Κωνσταντία τράβηξε τους προβολείς της δημοσιότητας πάνω της. Πέρασε μυστικά από την Τουρκία σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της Συρίας. Η Κατερίνε Μπράουν, εμπειρογνώμων σε θέματα τρομοκρατίας του Πανεπιστημίου King's College, υπολογίζει ότι 200 ευρωπαίες πολεμούν στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και θεωρεί ότι η απόφασή τους έχει πολλές αιτίες. «Το Ισλαμικό Κράτος προσφέρει μια πολιτική ουτοπία», υποστηρίζει μιλώντας στη DW. «Υπάρχει παρανόηση και σε αυτό συμβάλουν οι πολλές επικριτικές συζητήσεις για το Ισλάμ στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα πολλοί μουσουλμάνοι να αισθάνονται περιθωριοποιημένοι. Υπάρχει όμως και η διάθεση για περιπέτεια στα ξένα, όπως είχε συμβεί και στον ισπανικό εμφύλιο πριν από 75 χρόνια. Μερικές μουσουλμάνες θέλουν να ενεργοποιηθούν ενσυνείδητα για το αυτόκλητο χαλιφάτο, θέλουν να γίνουν τμήμα του καινούργιου, κάτι σαν μητέρες του έθνους και γυναίκες των πολεμιστών», σημειώνει η Μπράουν.
«Κουλτούρα διαμαρτυρίας»
Γυναίκες με μαντήλες αγοράζουν παπούτσια σε κατάστημα στη Ράκα
Γυναίκες με μαντήλες αγοράζουν παπούτσια σε κατάστημα στη Ράκα
Ο Μπούκχαρντ Φράιερ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος της Ρηνανίας Βεστφαλίας υπολογίζει ότι από το γερμανικό κρατίδιο έχουν φύγει γύρω στις 25 γυναίκες. «Αυτές οι γυναίκες είναι πολύ νέες, νεότερες και από τους άνδρες, ανάμεσα στα 16 και τα 20». Σχεδόν όλες προέρχονται από οικογένειες με μεταναστευτικό παρελθόν, αλλά οι λιγότερες έχουν ασπαστεί το Ισλάμ. Και ο Φράιερ υποστηρίζει ότι λείπει σε αυτές τις κοπέλες η αναγνώριση και ο προσανατολισμός, όπως και στους νέους, γι' αυτό και αποφασίζουν να πάρουν ακραίους δρόμους. Σε αυτό προστίθεται και αυτό που αποκαλείται «κουλτούρα διαμαρτυρίας» και επιθυμία απομάκρυνσης από την οικογένεια. «Υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις, όπου οι γυναίκες πιστεύουν ότι θα μπορούν στη Συρία να ζουν και να βιώνουν την πίστη τους με τη μαντήλα στο κεφάλι καλύτερα από ό,τι στη Γερμανία», συμπληρώνει ο Φράιερ και κάνει αναφορά στη ρομαντική πλευρά ενός γάμου με έναν μελλοντικό «μάρτυρα».
Υποβοηθητικό ρόλος
H μαύρη σημαία των τζιχανιστών
H μαύρη σημαία των τζιχανιστών
Για πολλές νεόκοπες υποστηρίκτριες του Ισλαμικού Στρατού το διαδίκτυο έπαιξε σημαντικό ρόλο Μέσω προπαγανδιστικού υλικού από βίντεο, μπλογκ και δημοσιεύσεις στο facebook άλλων γυναικών γνώρισαν την οργάνωση και ένοιωσαν να προσελκύονται. Εκτός από πρακτικές συμβουλές μπορούν να ενημερωθούν για τον τρόπο ζωής γεμάτο από στερήσεις. Για τους συντηρητικούς σαλαφιστές οι γυναίκες έχουν ελάχιστα περιθώρια κινήσεων. Στο κοσμοείδωλό τους μια γυναίκα είτε θα είναι πιστή σύντροφος ενός πολεμιστή ή μητέρα, αλλά όχι να πολεμά η ίδια εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Ο Φράιερ υποστηρίζει ότι και τότε ο ρόλος της είναι υποβοηθητικός του μαχητή ανδρός. Πολλές αφυπνίζονται όταν δουν την πραγματικότητα, αλλά τις περισσότερες φορές είναι πολύ αργά. Τόσο ο γερμανός ειδικός, όσο και η Κατερίνε Μπράουν πιστεύουν τελικά ότι η επιλογή ριζοσπαστικοποίησης έχει να κάνει ως αφετηρία την πολιτική και τη στάση διαμαρτυρίας, και όχι με τη θρησκεία. Γιατί ένα ποσοστό γυναικών που αποφασίζει να πάει στη Συρία έχει ελλιπείς γνώσεις για το Ισλάμ.
Andreas Gorzewski / Ειρήνη Αναστασοπούλου  dw de

Tuesday, October 28, 2014

PROTESTS

Hungary's protests are about more than Internet tax, says student protester

Hungarians are once again taking to the streets to protest a new Internet tax. It's the last straw amidst government shortfalls and a diplomatic crisis, one protester tells DW.
Proteste gegen Internet-Steuer in Ungarn 26.10.2014
On Tuesday (28.10.2014), Hungarians will stage the second protest against their government's plans to introduce a tax for Internet use. If it is implemented, Hungarians will have to pay 150 forints ($0.60) per gigabyte - the government has promised to cap the tax at 700 forints ($2.92). Companies could pay a maximum of $20.31. Daniel Mayer, a 26 year old student Budapest, was among the 10,000 protesters who called for the government to withdraw the draft law on Sunday (26.10.2014).
DW: How would paying the Internet tax affect you?
Daniel Mayer: We are speaking of a maximum of 2.30 euros ($2.92) a month - that is nothing. This tax won't change the Internet habits of Hungarians or companies. No one will be reading fewer articles that are critical of the government. No company will shut down because of the new Internet tax. But everyone can feel and finally understand why this is a problem. This is why so many people took to the streets, who weren't protesting before.

Why is it so important to Hungarians?

It is symbolic, because the Internet is something which was free and not controlled or influenced by the government. Our print and traditional media is awful, and you have to pay for it. The average Hungarian under the age of 50 uses the Internet for a lot of things, maybe even more than in western Europe, because everything is free and easily accessible on the Internet. So Hungarians are now afraid that they can lose that or that something will change. My problem is not the money, it's the principle of it which makes me angry. There are countries like Finland, which say, Internet access is a fundamental right. There are countries where the Internet is subsidized by the government. So this tax would put Hungary back 10 or 15 years.

Do you think the government is trying to target a specific group with the tax?

No. The government just wants money and they have run out of ideas. They have a tax on banks, on grocery stores, on telecommunication companies, and now they have decided to tax the Internet. We already have 27 percent of value added tax (VAT) on everything, including Internet services. This is the highest in the EU. And now we will get an extra tax specifically on the Internet.

Daniel Mayer from Hungary
Daniel Mayer studies sociology in Budapest.
Where is the money supposed to go?

We don't know. That is also the problem that I and a lot of protesters have. If the government would say, "we desperately need this to do x, y, z," then it could be a little more understandable. But the government doesn't take us seriously. They are not saying what they want to do with it, or why they need it, they just say, "we need it."

So is the tax about Hungary's economic difficulties or about a growing authoritarian approach by the government as the media report?

The government is becoming more authoritarian, but in this case it's more of a financial question. I also think it has something to do with distracting Hungarians from the scandal in which six high-ranking Hungarian officials were banned from entering the US.

If the Internet tax is largely symbolic, does it mean that there is a general sense of dissatisfaction amongst the people?

At the demonstration, there were a lot of posters and people shouting, "we don't want to pay money to the corrupt tax agency," "Russia go home," or "Europe we want you." So the demonstration showed that the people are well aware of the diplomatic crisis with the US and the shortfalls of the government. This was the last straw, and now they are demonstrating against everything. Although I don't think our protests will turn into a revolution, it is a little bit like in Gezi Park in Turkey: their main problem was not the trees, that was just the last thing which brought the people to the streets. It has become symbolic for Hungarians.  dw de

Tunisia Islamist party congratulates secular rivals on election win

Tunisia Islamist party congratulates secular rivals on election win

The Islamist-leaning political party Ennahda has conceded defeat in Tunisia's parliamentary elections. The vote has been hailed as transparent and credible by EU election observers.
Supporters of the Nida Tounes (Call of Tunisia) secular party movement wave flags and shout slogans outside Nidaa Tounes headquarters in Tunis October 28, 2014.
Official election commission results from Sunday's vote were still to come on Tuesday, but exit polls and statistical samples both point towards a win for Nida Tunis (Tunisia Calls), with about 35 percent of the seats in the 217-seat parliament.
That would give the party the right to name a prime minister. Its leader, 87-year-old Tunisian political veteran Beji Caid Essebsi, had vowed to form a coalition with other parties.
"The Tunisian people have reinforced their commitment to democracy with credible and transparent elections that gave Tunisians of all political tendencies a free vote," Annemie Neyts-Uytterbroeck, head of the European Union's observer mission, told reporters on Tuesday.
The election had been held amid tight security aimed to protect against extremist attacks. Sunday marked the country's first parliamentary vote since 2011 when it became the birthplace of the Arab Spring revolution, which has since led to turmoil in neighboring nations. Tunisia has also struggled with security in the revolution's aftermath, though not to the same extent.
Rivals concede defeat
The moderate Islamist Ennahda (Renaissance) party gained 25 percent of the vote, giving them a substantial voice in any new government.
The party, which won polls held in 2011 shortly after the revolution, conceded defeat and congratulated its secular rival, in a stark contrast to the post-election process in neighboring nations.
Ennahda's leader Rashed Ghannouchi told his fellow Tunisians to celebrate "democratic freedom", calling his country "the only tree still standing in a devastated forest," in reference to the crises in other Arab Spring countries.
"The whole Arab wishes they were Tunisian, so enjoy all these freedoms," he said.
se/es (AP, AFP)   dw de

Funeral held for Canadian soldier slain in 'terrorist act'

Funeral held for Canadian soldier slain in 'terrorist act'

Thousands of people have lined the streets of an Ontario city to pay their respects to one of two Canadian soldiers killed in attacks last week. The authorities have described both killings as acts of terror.
Kanada Begräbnis Opfer Anschlag Parlament
Canadian soldiers, including those from slain Corporal Nathan Cirillo's unit, marched with the coffin as it was taken through the streets of his hometown, Hamilton, to the city's Christ's Church Anglican Cathedral, where the funeral was held.
Among those who spoke at the funeral was the Canadian prime minister Stephen Harper, who addressed some of his comments to Cirillo's five-year-old son.
"May time ease the searing pain of today. And may his son, young Marcus Daniel Cirillo, some day find comfort in the fact that our entire country looks up to his dad with pride, with gratitude with deep abiding respect," the prime minister said.
The 24-year-old Cirillo was holding an unarmed ceremonial watch at Canada's war memorial in Ottawa one week ago when he was shot dead by a lone gunman. The gunman was subsequently shot dead by House of Commons security after he had entered the nearby Parliament building.
His is the first of two funerals for soldiers slain in Canada last week, to be followed by a service near Montreal on Saturday for Patrice Vincent, a 53-year-old warrant officer who was killed when a man ran over him and a fellow soldier with his car. The man was shot dead by police. The authorities have described both incidents as terrorist attacks.
Kerry: attack a 'terrorist act'
Also on Tuesday, US Secretary of State John Kerry traveled to Ottawa to express condolences to the Canadian people after the attacks.
Although the Canadian government has described both incidents as "terrorist attacks," some have questioned whether the attackers were motivated by an Islamist ideology or were merely mentally unstable. Kerry backed the Canadian government's assertion.
"Clearly, anybody who walks up in a premeditated way with a loaded rifle and attacks someone in uniform then purposely goes to a parliament, is committing, by commonsense standards, a terrorist act, Kerry said.
He also said the two neighboring countries, which already cooperate closely on matters of security and intelligence, intended to swiftly come up with "some tweaks, some changes, some additions that will promote even greater security than we have today."
pfd/es (Reuters, AFP, dpa)    dw de

Χούλιγκαν – ακροδεξιοί, ανίερη συμμαχία

Χούλιγκαν – ακροδεξιοί, ανίερη συμμαχία

Η δύναμη των συνδικάτων και ο Αλ. Τσίπρας, τα πρωτοφανή έκτροπα στην Κολωνία και η επόμενη μέρα των βουλευτικών στην Ουκρανία είναι τα θέματα του τύπου.
H αποτίμηση των βουλευτικών εκλογών στην Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο των σχολιαστικών άρθρων στο σημερινό γερμανικό τύπο. Από τη μια το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τη στροφή των κατοίκων προς την Ευρώπη, από την άλλη και τις προσδοκίες τους από τις Βρυξέλλες.

«Η Ουκρανία προς τη Δύση»
Ουκρανία: εκλογές με πολλές προσδοκίες από την ΕΕ
Ουκρανία: εκλογές με πολλές προσδοκίες από την ΕΕ
«Το αποτέλεσμα αποτελεί ενθαρρυντική αναγνώριση της Ευρώπης και της ελευθερίας» υποστηρίζει η εφημερίδα die Welt του Βερολίνου. «Η νέα κυβέρνηση δεν διαθέτει πολύ χρόνο για να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των ψηφοφόρων. Θα πρέπει να ακολουθήσει με αποφασιστικότητα πολιτική μεταρρυθμίσεων, την οποία η Ευρώπη θα πρέπει να στηρίξει με συνέπεια. Αλλιώς η χώρα απειλείται με οικονομική χρεοκοπία και πισωγύρισμα σε πολιτικό επίπεδο, όπως έγινε και με την «Πορτοκαλί Επανάσταση». Μόνο που αυτή τη φορά οι συνέπειες θα ήταν πολύ πιο σοβαρές με την Ουκρανία να παραμένει επί χρόνια ως μια εστία κρίσης».
Ολοσέλιδο αφιέρωμα στις ουκρανικές εκλογές δημοσιεύει η επίσης γερμανική Süddeutsche Zeitungτου Μονάχου. Και σχολιάζει την προσεκτική διατύπωση των δηλώσεων Μπαρόζο και Ρομπέι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Η προσεκτική επιλογή των λέξεων αποτελεί έκφραση των διαφορετικών προσδοκιών της ΕΕ σε σχέση με την Ουκρανία» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Από την πλευρά της η Ουκρανία έκανε σαφές ότι βλέπει τη συμφωνία σύνδεσης που θα τεθεί προσεχώς σε ισχύ, ως ένα βήμα προς την πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Αυτό όμως αντιμετωπίζεται με μεγάλο σκεπτικισμό κυρίως από χώρες της ευρωπαϊκής δύσης και του νότου. Πίσω από αυτόν κρύβεται η αμφιβολία για την εκσυγχρονιστική δύναμη της Ουκρανίας, αλλά και ο φόβος μήπως προκαλέσει τον πρόεδρο Πούτιν, που με βαρύγδουπες εκφράσεις και με στήριξη των αυτονομιστών έκανε σαφές ότι δεν βλέπει την Ουκρανία μελλοντικά στην ΕΕ».

Χούλιγκαν και ακροδεξιοί, ανίερη συμμαχία
Χούλιγκαν και ακροδεξιοί κατά σαλαφιστών
Χούλιγκαν και ακροδεξιοί κατά σαλαφιστών
Οι σκηνές βίας της περασμένης Κυριακής στους δρόμους της Κολωνίας από χούλιγκαν και ακροδεξιούς εναντίον των σαλαφιστών προβληματίζει πολιτικούς και σχολιαστές. Η Neue Osnabrücker Zeitung κάνει λόγο για μια ανίερη συμμαχία. «Το κράτος δικαίου οφείλει να την αντιμετωπίσει με σκληρούς νόμους που να φοβίζουν» γράφει ο σχολιαστής της. «Και η κοινωνία θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι υπάρχει δυναμικό βίας στο οποίο πρέπει να αντιπαραταχθεί. Στις οικογένειες, στα αθλητικά σωματεία, στα σχολεία και στην πολιτική. Η Δημοκρατία διαθέτει μηχανισμούς υπεράσπισης και είναι ισχυρή μόνο όταν ο καθένας συμβάλει από την πλευρά του». Η Badische Zeitung υπογραμμίζει ότι μια δεύτερη διαδήλωση χούλιγκαν αυτού του τύπου δεν πρέπει να ξαναγίνει. «Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος θα πρέπει να συμπεριλάβει και αυτή την κατηγορία στις παρακολουθήσεις της, για να δει τι ακριβώς κάνει στα στάδια», επισημαίνει. «Θεωρείται βέβαιο ότι οι ακραίοι αναζητούν στα στάδια νέους οπαδούς για να τους στρατολογήσουν στις τάξεις τους». 
Τα συνδικάτα, η δύναμή τους και ο Τσίπρας
Συνδικαλιστές και οι απεργίες
Συνδικαλιστές και οι απεργίες
Η διαφορετική ιστορία και σημασία των συνδικάτων στις χώρες κυρίως του νότου είναι θέμα άρθρου που διαβάζουμε στηSüddeutsche Zeitung, με αφορμή τις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις στην Ιταλία, που τις χαρακτηρίζει ως δείγμα αμηχανίας. Το ενδιαφέρον του άρθρου εστιάζεται στο ότι τις συγκρίνει με τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα. Και σημειώνει: «στα τέσσερα τελευταία χρόνια οι έλληνες συνδικαλιστές κήρυξαν πάνω από 50 φορές απεργίες, αλλά είχαν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, πάρα πρακτική αξία, όπως παρατηρεί ο οικονομολόγος και ειδήμων στην κινηματική δραστηριότητα της Ελλάδας Μάρκος Βογιατζόγλου. Πολλά συνδικάτα από χώρες του νότου υποφέρουν από το ότι στις τάξεις τους έχουν σχετικά λίγους εργαζόμενους και τα στελέχη τους δεν έχουν ευρύτερη απήχηση, γιατί θεωρούνται ως συνεργάτες τελειωμένων πολιτικών συστημάτων. Οι μαζικές διαδηλώσεις χρησιμεύουν στο να το συγκαλύψουν. Και περισσότερες θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται από τους επαίνους ενός ισπανού εργατοπατέρα προς τον Αλέξη Τσίπρα, ως προσωποποίηση της κραυγής του νότου για περισσότερη αξιοπρέπεια».
Ειρήνη Αναστασοπούλου  dw de