Tuesday, December 31, 2013

Διδάσκαλοι του Υπαρκτού Ελληνισμού

Διδάσκαλοι του Υπαρκτού Ελληνισμού
Tου Στεφανου Κασιματη / kassimatis@kathimerini.gr
Ο Μανόλης Γλέζος είναι ένα από τα ιερά τοτέμ της πολιτικής ορθότητας σε αυτή τη χώρα. Οποτε αυτός κρίνει, μπορεί να παίρνει το επίσημο ύφος του αυστηρού διδασκάλου του γένους και να μας μιλάει από καθέδρας. Το έκανε και τώρα, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση κατά της οικίας του πρεσβευτή της Γερμανίας. Ως «ζωντανό σύμβολο» της διαρκούς αντίστασης κατά των πάσης φύσεως κατακτητών, ο Μ. Γλέζος παρενέβη για να ερμηνεύσει τα γεγονότα προς όφελος των αδαών και να πει ότι αυτοί που έριξαν τους πυροβολισμούς στο Χαλάνδρι ήθελαν «να συκοφαντήσουν το λαϊκό κίνημα που αγωνίζεται να μετατρέψει την αναμφισβήτητη οργή του λαού σε πολιτική πράξη», ότι η πράξη τους «ωφελεί όσους επιδιώκουν να πάρουν μέτρα εναντίον του λαού μας» και, κάπου εκεί, βρήκε την ευκαιρία να μας υπενθυμίσει και το απαραίτητο φολκλόρ περί των πανάρχαιων παραδόσεών μας, μπροστά στις οποίες Γότθοι, Βάνδαλοι, Αλανοί, Ούννοι και λοιποί βάρβαροι οφείλουν να ψαρώνουν και να το βουλώνουν.
Οι τρομοκράτες, λοιπόν, κατά το ζωντανό σύμβολο, δεν είναι κάποιοι οι οποίοι κινούνται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά τελευταία έχουν παραστρατήσει και ακολουθούν τον λάθος δρόμο. Δεν είναι, δηλαδή, «δικοί μας» υπό την ευρεία έννοια που βολεύει να την αφήνουμε ακαθόριστη. Είναι μάλλον ενσυνείδητοι υπηρέτες ξένων συμφερόντων· ενδεχομένως δε είναι ξένοι, αν η αναφορά στις παραδόσεις των αρχαίων ερμηνευθεί ως αμφισβήτηση της ελληνικότητας του DNA αυτών των κυρίων με τα Καλάσνικοφ.
Η πραγματικότητα, όμως, φοβάμαι ότι είναι κάπως διαφορετική. Ο αγώνας του λαού μας το 2012 ξεκίνησε, θυμάμαι καλά, με τον Αλέξη Τσίπρα να καταγγέλλει ως «γκάνγκστερ» τα μέλη του Eurogroup, που τότε μας πίεζαν για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Εκτοτε, περάσαμε έναν χρόνο που βαρεθήκαμε να ακούμε ξανά και ξανά τα στερεότυπα περί «Τετάρτου Ράιχ» και «γερμανικής μπότας» από τα επισημότερα χείλη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και μέσα στη Βουλή, σε σημείο ώστε να μη δίνουμε πια σημασία και παρόμοιες υπερβολές να γίνονται ανεκτές μέσα στο πλαίσιο της φυσιολογικής ρητορικής των δυνάμεων που εκπροσωπούν τα λαϊκά συμφέροντα. Θεωρείται, λοιπόν, οιονεί κεκτημένο των δημοκρατικών δυνάμεων να μη γνωρίζουν όριο στην υπερβολή και να κακίζουν κατά βούληση όποιον ορίζουν ως αντίπαλο, ώσπου έρχεται αυτό που δεν έχουν υπολογίσει: να βρεθούν κάποιοι τρελοί και ηλίθιοι να πάρουν στα σοβαρά τη ρητορική της υπερβολής και να δράσουν αναλόγως. Τότε, φυσικά, δεν ευθύνονται ποτέ οι δημοκρατικές δυνάμεις για όσα έχουν κατά κόρον διαλαλήσει, αλλά εκείνοι που τα παρερμήνευσαν. Και επειδή, προφανώς, οι τελευταίοι δεν μπορούν να ανήκουν στον εξυπνότερο λαό του κόσμου (διότι δεν θα ήταν δυνατόν ποτέ να στραφούν εναντίον των συμφερόντων τους;) είναι πράκτορες και, κατά πάσα πιθανότητα, ξένοι. Κάπως έτσι ξεμπερδεύουμε με τις ευθύνες μας.
Αυτή δεν είναι, σε γενικές γραμμές, η στάση που μας συμβουλεύει ο Μ. Γλέζος να κρατήσουμε απέναντι στο συγκεκριμένο περιστατικό τρομοκρατίας; Μπορούμε να βρίζουμε τους Γερμανούς όσο και όπως θέλουμε, αλλά αυτό δεν έχει την παραμικρή σχέση με τους τρελούς που παίρνουν το Καλάσνικοφ και γαζώνουν το σπίτι του πρεσβευτή. Πρώτης τάξεως μάθημα από ένα ζωντανό σύμβολο, που ασκεί κατά περίπτωση καθήκοντα διδασκάλου του γένους! Αλλά η δήθεν πονηρή ανευθυνότητα που μας διδάσκει ο Μ. Γλέζος σε τι διαφέρει επί της ουσίας από την εντελώς κουτή και κωμική εκδοχή της, την οποία θαυμάζουμε στην περίπτωση του Michel de Liapis; (Του γνωστού στον στενό κύκλο των Νεοκαραμανλικών και ως «το οικογενειακό βάρος»...) Επικαλείται την ιερά ιδιότητα του «συνταξιούχου», προκειμένου να δικαιολογήσει την απάτη του ως «λάθος» και διαβεβαιώνει ότι δέχεται να πληρώσει τις συνέπειές της. Επειτα, με τη συμπεριφορά του, διαψεύδει τελείως την όποια αξία των λόγων του και, επιστρέφοντας από το «ταξίδι ψυχικής εκτόνωσης», μας μαλώνει κι από πάνω, επειδή δεν τον αφήσαμε να ξεκουραστεί ο άνθρωπος, να ησυχάσει από το δράμα του.

Δεν είναι θέμα πολιτικής, αλλά κουλτούρας του Υπαρκτού Ελληνισμού. Είτε ως προνομιακός εκφραστής των λαϊκών συμφερόντων δίνεις ηρωικές μάχες με την πραγματικότητα για να την φέρεις στα μέτρα της προκαθορισμένης αλήθειας που υπηρετείς και δεν πρέπει να διαψευσθεί, όπως ο Μ. Γλέζος, είτε είσαι απλώς ένας Michel που φτερουγίζει σαν πεταλούδα στα άνθη των απολαύσεων, έχεις το δικαίωμα στην ανευθυνότητα. Ζήτημα συνέπειας λόγων και έργων δεν τίθεται και, επομένως, πάντα φταίει κάποιος άλλος: οι Γερμανοί, οι ξένοι, οι πράκτορες, οι δημοσιογράφοι και ό,τι βολεύει κάθε φορά. Από τη γωνία αυτή, λοιπόν, πρέπει να εξάρουμε την ευστοχία του δημοσιογράφου που έχωσε το μαρκούτσι στο πρόσωπο του Michel και τον ρώτησε τι παράδειγμα δίνει με τη στάση του «στους νέους». Οχι, δεν παρασύρθηκε από το σουέτερ με την κουκούλα και το γιλέκο του σκι που φορούσε ο νεάζων παρά τα 62 χρόνια του ανεψιός. Ανήκει και αυτός, με τον τρόπο του, στους σύγχρονους διδασκάλους του γένους, στην κατηγορία της «ψυχικής εκτόνωσης»...kathimerini

Τα όνειρα ενός σουλτάνου

Τα όνειρα ενός σουλτάνου
Του Δημητρη Τσιοδρα
Εως τον προηγούμενο Ιούνιο, ο Τ. Ερντογάν εμφανιζόταν ως απόλυτος κυρίαρχος στο εσωτερικό της Τουρκίας και διακήρυττε με στόμφο ότι η χώρα του σε λίγα χρόνια θα είναι στις 10 ισχυρότερες του κόσμου. Προνομιακός συνομιλητής των ΗΠΑ ο Τούρκος πρωθυπουργός, εμφανιζόταν ως ο ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου που μπορεί να συνδυάσει την πίστη στις παραδοσιακές ισλαμικές αρχές με την οικονομία της αγοράς, το άνοιγμα στο διεθνές κεφάλαιο και την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Λίγους μήνες αργότερα, όλα αυτά μοιάζουν πολύ μακρινά. Το Σάββατο ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα ανέβαλε τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχ. Νταβούτογλου. Η αναβολή δεν οφείλεται μόνο στις δηλώσεις που «φωτογραφίζουν» τις ΗΠΑ και τον εξόριστο στην Πελσιλβάνια ιμάμη κι εσωτερικό αντίπαλο του Ερντογάν στο ισλαμικό κίνημα, Φετουλάχ Γκιουλέν, πίσω από τις πρόσφατες αποκαλύψεις, αλλά έρχεται ως συνέχεια της καχυποψίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε Αγκυρα και Ουάσιγκτον εδώ και καιρό. Από την άνοιξη του 2013, ο Τ. Ερντογάν έχει δείξει ότι δεν είναι ο πιστός σύμμαχος που επιθυμούσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Στην Αίγυπτο η Τουρκία υποστήριξε τον έκπτωτο πρόεδρο Μ. Μόρσι κι αντιτάχθηκε στην παρέμβαση του στρατού. Στη Συρία στηρίζει ανοιχτά την ισλαμική αντιπολίτευση και πίεσε τις ΗΠΑ για στρατιωτική παρέμβαση. Η τράπεζα Halkbank, που εμπλέκεται στις υποθέσεις δωροδοκίας, έχει καταγγελθεί από τις ΗΠΑ ότι παραβίαζε συστηματικά το εμπάργκο κατά του Ιράν και είχε συναλλαγές με την Τεχεράνη βοηθώντας ουσιαστικά στην υλοποίηση του ιρανικού ατομικού προγράμματος. Η τελευταία κίνηση της Τουρκίας ήταν η παραγγελία αμυντικών πυραύλων σε κινέζικη εταιρεία που έχει καταγγελθεί από τις ΗΠΑ για πωλήσεις όπλων στη Β. Κορέα, τη Συρία και το Ιράν.
Ο Τ. Ερντογάν κινείται όπως οι σουλτάνοι: θέλει την απόλυτη εξουσία στο εσωτερικό και την επέκταση της δύναμής του στο εξωτερικό. Ομως οι καιροί έχουν αλλάξει. Στο εσωτερικό μπορεί να μην έχει ισχυρό πολιτικό αντίπαλο, όμως οι παίκτες είναι πολλοί και η αντιμετώπισή τους δεν μπορεί να γίνει με την ωμή βία, ούτε με την επίκληση θεωριών συνωμοσίας. Το ισλαμικό κίνημα είναι διαιρεμένο (ο Γκιουλέν και το κίνημα «Χισμέτ» ασκούν σημαντική επιρροή), μια νέα μεσαία τάξη, πιο κοσμοπολίτικη, έχει δημιουργηθεί ως συνέπεια της οικονομικής ανάπτυξης (κι έστειλε το μήνυμα για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο με τις συγκρούσεις στο πάρκο Γκεζί), το κεμαλικό κατεστημένο και ο στρατός μπορεί να έχουν αποδυναμωθεί σε σύγκριση με το παρελθόν, όμως εξακολουθούν να έχουν σημαντική δύναμη. Το κουρδικό βρίσκεται μεν σε ύφεση, αλλά η φωτιά σιγοκαίει.

Οι ισλαμιστές εδραίωσαν τη δύναμή τους με την ισχυρή ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας. Από το 2002 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπερτριπλασιάστηκε και, από 3.492 δολάρια, έφθασε σε 10.497 δολάρια το 2012, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολάρια. Αλλά παρότι προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης 3,8% για το 2014, ήδη είναι έντονα τα σημάδια υπερθέρμανσης και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα αγγίξει το 7,3%. Ο Τ. Ερντογάν μάλλον πρέπει να αρχίσει να καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει ο σουλτάνος που ονειρευόταν.kathimerini

Monday, December 30, 2013

Πολιτική

Νέο επεισόδιο στο πολιτικό θρίλερ

Σε μια κίνηση που είχε σκοπό να κλείσει τα στόματα των αντιπάλων του, να καθησυχάσει τους οπαδούς του αλλά και ανακτήσει την διεθνή αξιοπιστία της κυβέρνησής, ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε σαρωτικό ανασχηματισμό.
Ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε χθες σε ευρύ ανασχηματισμό, με την αντικατάσταση 10 υπουργών, τέσσερις από τους οποίους φέρονται να ενέχονται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που βιώνει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Τα νέα πρόσωπα είναι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά εκτός Τουρκίας. Πάντως στο υπουργείο Ευρωπαϊκών υποθέσεων ο Εγκεμέν Μπαγίς που πρωτοστατούσε τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις Τουρκία –ΕΕ ύστερα από τις φήμες περί εμπλοκής του στο σκάνδαλο, αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωτή υπεύθυνο Εξωτερικών Υποθέσεων του κυβερνώντος κόμματος Μεβλούτ Τζαβούσογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου παραμένει στη θέση του.
Αντικαθίστανται οι υπουργοί Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν και Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ που είχαν υποβάλει χθες τις παραιτήσεις τους λόγω του σκανδάλου, αλλά και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, το όνομα του οποίου επίσης εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση. Την κυβέρνηση εγκατέλειψαν επίσης οι υπουργοί Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ, και Κοινωνικής Πολιτικής Φατμά Σαχίν για να είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Στην νέα κυβέρνηση δεν θα ανήκουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν, Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ, Νέα Γενιάς Σουάτ Κιλίτς και Επιστημών Νιχάτ Εργκιούν.
"Τα στοιχεία αρχίζουν να αγγίζουν την οικογένεια Ερντογάν"
Αντικαθίστανται οι υπουργοί Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν και Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ
Αντικαθίστανται οι υπουργοί Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν και Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ
Όμως, η κυβερνητική αλλαγή δεν φαίνεται να καθησυχάζει τα πνεύματα καθώς η δικαιοσύνη που λέγεται ότι πρόσκειται προς το ισλαμικό τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις έρευνες και οι φήμες αναφέρουν ότι τα στοιχεία αρχίζουν να αγγίζουν την οικογένεια Ερντογάν. Η υπόθεση παίρνει τώρα νέες διαστάσεις, καθώς η αστυνομία, έχοντας μια νέα ηγεσία, διορισμένη την περασμένη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό, αρνείται να υπακούσει στις εντολές των δικαστών για προσαγωγή υπόπτων, πράγμα παραβιάζει το τουρκικό σύνταγμα. Ο τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο επιστρέφοντας από το Πακιστάν, επισήμανε με νόημα ότι «αν κάποιοι έχουν στόχο τον Ταγίπ Ερντογάν, θα μείνουν με άδεια χέρια». Η νέα σύνθεση της κυβέρνηση εγκρίθηκε χθες από τον πρόεδρο Γκιούλ ύστερα από ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος, που μέχρι στιγμής λόγω του αξιώματός του, δεν έχει πάρει θέση κατά ή υπέρ της κυβέρνησης, μολονότι προέρχεται από τα σπλάγχνα του κυβερνώντος κόμματος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αρχίζουν να βλέπουν ως λύση την ενεργό εμπλοκή του Γκιούλ για την αποσόβηση χειρότερων δεινών για την κυβέρνηση ενόψει των τριπλών εκλογικών αναμετρήσεων το νέο έτος.
Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος    dw de

WSJ: Το 2014 επιστρέφει η ανάπτυξη στην Ελλάδα


WSJ: Το 2014 επιστρέφει η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 και ευοίωνες είναι οι προοπτικές για την Ευρωζώνη υποστηρίζεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal.





Διαφημίσεις GoogleAbogado De LesionesHable Con Un Abogado Hoy Mismo. Evaluación Gratuita, Llámenos!spanish.talktoalawyer.ca/LesionesFree Book Editing GuideAre You Done Writing Your Book? Learn 7 Easy Steps in Book Editing.www.xlibris.com/EditingGuide
Η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, ενώ ευοίωνες προοπτικές για την Ευρωζώνη το 2014 προβλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές, παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων, εξαιτίας κυρίως του υψηλού χρέους σε κάποια από τα κράτη-μέλη της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, στο οποίο αναφέρεται ότι η Ευρωζώνη «αποδείχθηκε ανθεκτική» στις προκλήσεις του 2013.

Όπως επισημαίνεται, οι σημαντικότερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη το 2013 δεν ήταν αυτές που έγιναν, αλλά αυτές που δεν έγιναν. Το ευρώ αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικό, παρά τις αναταράξεις που τα προηγούμενα έτη θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τις ανησυχίες για την επιβίωση του κοινού νομίσματος.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι η απόφαση για την επιβολή απωλειών στους μη διασφαλισμένους καταθέτες στην Κύπρο δεν οδήγησε στην κατάρρευση τραπεζών, ενώ παρά το υψηλό ποσοστό ανεργίας στη νότια Ευρώπη δεν υπήρξε η κοινωνική εξέγερση που προέβλεπαν οι καταστροφολόγοι.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, πολιτικές κρίσεις υπήρξαν στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, αλλά είχαν ως αποτέλεσμα σταθερές κυβερνήσεις αφοσιωμένες στις μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία μιας οικονομίας περισσότερο παραγωγικής και ανταγωνιστικής. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, όπως σημειώνεται, αυξήθηκε κατά 0,5% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, η Πορτογαλία εξήλθε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η Ισπανία το τρίτο τρίμηνο, η Ιταλία ανέκοψε τη συρρίκνωση της οικονομίας της κατά το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα κατόρθωσαν επίσης να εξαλείψουν τα τεράστια δημοσιονομικά τους ελλείμματα και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ξένο δανεισμό.

Ειδικά για την Ελλάδα, υποστηρίζεται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της, ιδίως, κατά 19%, αποτελεί ένα «αξιοσημείωτο επίτευγμα» που επιτρέπει στη χώρα να πετύχει το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, σε πρόσφατο σημείωμά του, η πρόοδος αυτή είναι αρκετή για να πείσει τους απαισιόδοξους για το τέλος της ευρω-κρίσης, καθώς όλοι οι σχετικοί οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί δείκτες υποδηλώνουν το τέλος της συστημικής κρίσης.

Μεταξύ των προβλημάτων που συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία για την Ευρωζώνη, όπως επισημαίνεται, θεωρείται το υψηλό ποσοστό κρατικών χρεών, το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας, αλλά και η μακρά περίοδος που απαιτείται για την σταθεροποίηση των οικονομιών στον ευρωπαϊκό Νότο, καθώς δεν είναι εύκολο το πέρασμα των οικονομιών τους από μη εμπορευματικούς τομείς, όπως η κατασκευή και οι κρατικές υπηρεσίες, σε μια οικονομία με εξαγωγικό προσανατολισμό. Ως αποτέλεσμα αναμένεται μικρή πτώση της ανεργίας, η οποία δύναται να πυροδοτήσει κοινωνικές εντάσεις, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Σε άλλο δημοσίευμα-άρθρο γνώμης στην ίδια εφημερίδα διατυπώνεται αισιόδοξη άποψη για τις προοπτικές μέσα στο 2014, υποστηρίζοντας ότι η σχετική ηρεμία που επικράτησε στην Ευρωζώνη κατά το 2013 θα μπορούσε να συνεχισθεί και το 2014, με τη σταδιακή βελτίωση όλων των δεικτών στις οικονομίες του κοινού νομίσματος. Μεταξύ ωστόσο των προβλημάτων που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, όπως τονίζεται, είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας, που ξεπερνά το 20% στην Ελλάδα, όπως και το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται επίσης η βραδεία πορεία των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία και στην Ιταλία για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/248921/wsj-to-2014-epistrefei-i-anaptuxi-stin-ellada/#ixzz2oyw1ZhXO
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

ευχές Σαμαρα για το νέο έτος




Διαφημίσεις GoogleVictory 2013 CloseoutNo Excuses. An Additional $1000 Off At Ready Victory.www.readyvictory.comNBC - RRSP ContributionMaximize your Contribution. Take Advantage of our Proactive Experts!www.nbc.ca/RRSP
Το πλεόνασμα και η ανάκαμψη είναι θεμέλια της ανεξαρτησίας μας και της ελπίδας μας, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά.

«Με τη νέα χρονιά θέλω να σας ευχηθώ και να σας ευχαριστήσω. Ως κοινωνία περάσαμε δύσκολα, αλλά αφήσαμε τα δυσκολότερα πίσω μας. Αποφύγαμε τα χειρότερα, δε ζητάμε κάθε μήνα δανεικά από έξω για να επιβιώσουμε. Καταφέραμε να καλύπτουμε μόνοι μας τις άμεσες ανάγκες μας. Αυτό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.... Καταφέραμε να κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα για να σταθούμε στα ποδιά μας, να κερδίσουμε την ανεξαρτησία μας ως λαός, βάλαμε τέλος στο φαύλο κύκλο της ύφεσης», είπε ο πρωθυπουργός. 

Όπως είπε άρχισε η αντιστροφή του κλίματος και το 2014 θα κάνουμε το μεγάλο βήμα να βγούμε από το μνημόνιο.

Τώρα η Ελλάδα αρχίζει να στέκεται στα πόδια της, θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι το 2013 ήταν το έτος μηδέν και το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά της ανόδου.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θρασύδειλη την επίθεση εναντίον του Γερμανού πρέσβη.
Όσο η Ελλάδα προχωράει οι εχθροί της προσπαθούν να τραυματίσουν την εικόνα της, δεν θα τα καταφέρουν, είπε χαρακτηριστικά.

Νικάμε όταν στα δύσκολα είμαστε ενωμένοι - Τώρα μετατρέπουμε το φόβο σε ελπίδα, είπε ακόμα ο κ. Σαμαράς και σημείωσε ότι η ανάκαμψη θα βάλει τέλος στην αγωνία.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το 2014 θα αρχίσει η συζήτηση για τη μεγάλη Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα βγάλει και τα τελευταία εμπόδια στη δημιουργικότητα του Έλληνα και θα ανοίξει νέους δρόμους για τη συμμετοχή νέων προσώπων και νέων ανθρώπων στην Πολιτική. Με κριτήρια αξιοκρατίας, όχι κομματοκρατίας. Με κριτήρια προσωπικής αξιοσύνης, όχι οικογενειοκρατίας ή κάποιας «εύνοιας».





Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Με τη νέα χρονιά θέλω να απευθυνθώ σε όλους σας προσωπικά, να σας ευχηθώ και να σας ευχαριστήσω.
Ξέρω ότι ως κοινωνία περάσαμε δύσκολα.
Όμως, αφήσαμε τα δυσκολότερα πίσω μας. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό…
Κι ακόμα, αποφύγαμε τα χειρότερα. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό…
Τώρα πια δεν ζητάμε κάθε μήνα δανεικά απ’ έξω για να επιβιώσουμε.
Καταφέραμε για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, αυτό που είναι αυτονόητο για κάθε σοβαρή χώρα: να καλύπτουμε μόνοι μας τις άμεσες ανάγκες μας. Αυτό είναι που λέμε το πρωτογενές πλεόνασμα, που κανείς δεν περίμενε να πετύχουμε φέτος. Κι όμως τα καταφέραμε…
Κάναμε, έτσι, το πρώτο μεγάλο βήμα για να σταθούμε στα πόδια μας. Και για να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας ως λαός, και την ανεξαρτησία μας ως χώρα.
Κάναμε και το δεύτερο μεγάλο βήμα: βάλαμε τέλος στο φαύλο κύκλο της ύφεσης. Μετά από έξι ατέλειωτα, οδυνηρά χρόνια, το 2014 ανατέλλει με προοπτικές Ανάκαμψης. Και με προσδοκίες όλο και ταχύτερης Ανάπτυξης στη συνέχεια.
Το πλεόνασμα και η ανάκαμψη δεν είναι γκρίζοι αριθμοί, δεν είναι απλά οικονομικά μεγέθη...
Είναι το θεμέλιο της Ανεξαρτησίας μας από δω και μπρός. Είναι το θεμέλιο της Ελπίδας μας για το μέλλον. Κι ακόμα, το μεγαλύτερο μέρος από το φετινό πλεόνασμα θα το επιστρέψουμε στην κοινωνία.
Πότε; Στους επόμενους μήνες!
Σε ποιους; Μα στους πιο αδύναμους και στους πιο αδικημένους.
Όπως ακριβώς έχουμε υποσχεθεί.
Ενώ η Ανάκαμψη που αρχίζει θα βάλει τέλος στην αγωνία. Θα αρχίσει, σιγά-σιγά, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και αυξήσεις μισθών. Κι αυτό δεν είναι κάτι αφηρημένο: Ήδη υπογράφηκε προχθές η πρώτη κλαδική σύμβαση, εδώ και τέσσερα χρόνια, που προβλέπει αύξηση αποδοχών. Στα τουριστικά επαγγέλματα! Η αντιστροφή του κλίματος άρχισε και σιγά-σιγά θα διαχυθεί παντού. Γιατί χτίζουμε συστηματικά και βήμα-βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις…
Ακόμα το 2014 η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, θα αρχίσει να γίνεται μια φυσιολογική χώρα, όπως όλες οι άλλες. Τη νέα χρονιά το ελληνικό χρέος θα ανακηρυχθεί και επίσημα βιώσιμο, χωρίς δηλαδή ανάγκη νέου δανεισμού και χωρίς νέα Μνημόνια.
Τηρήσαμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας και οι εταίροι μας θα τηρήσουν στο ακέραιο τις δικές τους. Το 2014 θα κάνουμε και το μεγάλο βήμα να βγούμε από το Μνημόνιο.
Τώρα απλώς αρχίζει να αχνοφαίνεται το φώς στην άκρη του τούνελ. Στο τέλος του 2014 το φώς αυτό θα το βλέπουν όλοι.
Βέβαια, έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Αλλά τα πολύ δύσκολα πέρασαν.
Αλλάζουμε τα πάντα! Αποδείξαμε ότι χτυπάμε τη διαφθορά παντού. Σήμερα όλο και περισσότεροι - και επώνυμοι μάλιστα - αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια της μεταπολίτευσης μαζί! Κι αυτό θα συνεχιστεί…
Το 2014 θα ξεκινήσει το επόμενο κύμα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Για να γίνει η χώρα μας αυτό που της αξίζει. Και η Οικονομία μας επιτέλους να γίνει ανταγωνιστική. Χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς στρεβλώσεις, χωρίς διαφθορά.
Και κυρίως θα αρχίσει η συζήτηση για τη μεγάλη Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα βγάλει και τα τελευταία εμπόδια στη δημιουργικότητα του Έλληνα και θα ανοίξει νέους δρόμους για τη συμμετοχή νέων προσώπων και νέων ανθρώπων στην Πολιτική. Με κριτήρια αξιοκρατίας, όχι κομματοκρατίας. Με κριτήρια προσωπικής αξιοσύνης, όχι οικογενειοκρατίας ή κάποιας «εύνοιας»…
Τα ξημερώματα είχαμε μια θρασύδειλη επίθεση στο σπίτι του Γερμανού Πρέσβη. Βλέπετε, όσο η Ελλάδα προχωράει, οι εχθροί της προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της. Προσπαθούν να πλήξουν την εικόνα μας διεθνώς. Προσπαθούν να τραυματίσουν την Ελληνική Προεδρία στην Ευρώπη που ξεκινάει σε δύο μέρες. Δεν θα τα καταφέρουν!
Κοιτάξτε μόνο τι γίνεται δίπλα και παραδίπλα από τη χώρα μας. Αναλογιστείτε πόσο ενισχύει την πατρίδα μας η σταθεροποίηση που πετύχαμε τον τελευταίο χρόνο. Και σκεφτείτε πόσο πρέπει να μισούν την Ελλάδα όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τη σταθερότητά της. Δεν τα κατάφεραν ως τώρα. Και δεν θα καταφέρουν ως το τέλος.
Η Ελλάδα άντεξε! Η δημοκρατία μας άντεξε και αντέχει!
Πώς έγινε αυτό; Εσείς το πετύχατε! Εσείς το πετύχατε!
Θέλω, λοιπόν, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας. Γιατί ήταν οι δικές σας οι θυσίες, που επέτρεψαν στη χώρα μας να σταθεί ξανά στα πόδια της. Και ήταν η δική σας ωριμότητα, που επέτρεψαν στη δημοκρατία μας να αντέξει.
Αυτή η αξιοθαύμαστη ωριμότητα του Ελληνικού λαού, πλησιάζει η ώρα να ανταμειφθεί:
Υπήρξε πόνος όλα τα τελευταία χρόνια. Και υπάρχει πόνος. Πάνω απ’ όλα η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων μας.
Έγιναν λάθη, κι αυτά θα τα διορθώσουμε. Έγιναν κι αδικίες. Κι αυτές θα τις αποκαταστήσουμε. Αυτή είναι η δική μου αγωνία, το δικό μου μέλημα κι η δική μου ευθύνη!
Τώρα έχουμε τη δύναμη και τα περιθώρια να διορθώσουμε λάθη και να αποκαταστήσουμε αδικίες. Γιατί τώρα η Ελλάδα αρχίζει να στέκεται στα πόδια της.
Κι αλίμονο αν αφήναμε τον τόπο μας τώρα να γλιστρήσει στην αστάθεια και στην αβεβαιότητα.
Υπάρχουν κάποιοι, κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, που στενοχωριούνται και που αμφισβητούν τα επιτεύγματα της Ελλάδας. Συνεχώς, όμως, διαψεύδονται. Και θα συνεχίσουν να διαψεύδονται…
Εύχομαι από την καρδιά μου σε όλους τα καλύτερα – και σε αυτούς που μεμψιμοιρούν ακόμα. Μακάρι η νέα χρονιά να τους δώσει φώτιση και κουράγιο να δουν και να εκτιμήσουν τα μεγάλα βήματα μέσα από τις θυσίες του Ελληνικού λαού που κάνει η Ελλάδα.
Εμείς δεν ασχολούμαστε τώρα με το παρελθόν. Έχουμε μοναδικό μας μέλημα πώς να κερδίσει ξανά η χώρα μας το μέλλον που της αξίζει.
Το 2013 ήταν το «έτος μηδέν». Βάλαμε τέλος στην κατρακύλα. Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά της ανόδου. Που τη χτίζουμε σε στέρεες βάσεις, όχι σε παχιά λόγια, όχι σε διχαστικό λαϊκισμό, όχι σε κομματικά συνθήματα που εύχονται τα καλύτερα και που πάντα οδηγούν στα χειρότερα. Τα έχουμε πληρώσει αυτά!
Η Ελλάδα που χτίζουμε χρειάζεται στέρεες βάσεις για να προχωρήσει μακριά και να αντέξει.
Εύχομαι σε όλους - και στον καθένα σας ξεχωριστά - το καλύτερο προσωπικά.
Να θυμάστε: νικάμε όταν στα δύσκολα είμαστε ενωμένοι. Όχι διχασμένοι...
Μόνο ενωμένοι, θα κερδίσουμε ως το τέλος, τη μεγάλη μάχη για τη Νέα Ελλάδα. Που ήδη αρχίσαμε να κερδίζουμε…
Τώρα μετατρέπουμε το Φόβο σε Ελπίδα. Και τη γκρίνια σε αυτοπεποίθηση. Τη διχόνοια σε ενότητα. Και τη μιζέρια σε δημιουργικότητα.
Και πάλι θερμές ευχές σε όλους και καλή Χρονιά.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/248923/samaras-to-2013-itan-to-etos-miden-to-2014-tha-einai-i-proti-hronia-tis-anodou/#ixzz2oypohaiA
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Sunday, December 29, 2013

Greece eager to enhance image as EU president

GREECE

Greece eager to enhance image as EU president

On January 1, 2014, Greece will begin its term as rotating EU president. Despite its ongoing economic woes, the country is adamant it will be an "honest broker" at the head of the EU during the next six months.
A logo symbolizing Greece's stint as European Council president
(C) Louisa Gouliamaki/AFP/GEtty
At a presentation of Athens' top priorities during its six months at the head of the EU, Prime Minister Antonis Samaras said economic growth, social cohesion and asylum policy would be paramount. The Greek head of government also said that the completion of the European banking union would be given due attention.
With regard to economic growth, Greece's coalition government of Conservatives and Socialists intends to provide an example for its EU partners, promising to leave the recession behind that has plagued the country for years.
However, few believe at this stage that Athens can make good on those pledges. Critics have even questioned whether the decision to place Greece in the chair of the European Council was a good one - in the face of its still withered economy.
Get out the polish...
Athens smog
(c) imago
Greece will have work to do to clear the air - and its name - during the six-month stint
Despite its ongoing crisis, Greece will deliver a solid presidency, said Panagiotis Ioakeimidis, professor for European policy at the University of Athens. It's the least the country could do to improve its image within Europe and restore the credibility it has lost in recent years. "And I think this is exactly what will happen," Ioakeimidis told DW.
This confidence is shared by the Socialist EU parliamentarian Sylvana Rapti, who is a close aide of Greek Foreign Minister Evangelos Venizelos. She is annoyed by skepticism as to whether Greece can function as EU chair: "Such distrust is born out of malevolence," an emphatic Rapti said in an interview with DW.
"Let's not forget: Belgium had to fight against such sentiments during its EU presidency in 2010. They didn't even have a government back then, and still they performed well; their crisis didn't affect Europe in the least," she added.
Social policy in focus
This will be Athens' fifth run in the rotating EU presidency; and, like before, Athens will continue to work for a socially conscious Europe, even if their successes have been moderate in the past.
Antonis Samaras
(C) picture-alliance/AP
Samaras says it will be a presidency of 'opportunities, not crisis'
In 1988, for instance, Andreas Papandreou pushed for a European Social Charta, which only a year later was passed under the French EU presidency. In 1994, Athens' social agenda was set aside in the face of negotiations for an enlargement of the EU to the north. In 2003, the Greek EU presidency was completely shadowed by the Iraq crisis and divisions within Europe that emerged as a result.
In the coming year, Athens is looking once again to promote social cohesion within Europe. In particular, the government wants to devote attention to youth unemployment and ways the EU can subsidize the transition of young people into jobs. And this time attempts may not be in vain, says Sylvana Rapti.
Calls for a more social Europe are growing in frequency and intensity, she adds. Those who have long opposed the movement are becoming isolated, and not only in crisis-ridden Greece. "The time has come for a change in politics in all European countries, including those wealthy nations like Germany, France and Great Britain - where the people likewise yearn for a more social Europe."
Protest Athens
(c) Reuters
The streets of Athens are still plagued by occasional unrest
Rethinking Europe's approach to refugees
"This presidency will be about Europe, and not just Greece," agrees Ioakeimidis of Athens University. The researcher knows what he is talking about: as an advisor to the Greek foreign office, Ioakeimidis was part of each of Greece's five stints as EU chair. In 2003, he was in charge of advising Costas Simitis on Greek policy in Europe.
Ioakeimidis is certain that asylum policy will play a decisive role in the upcoming presidency. But even here, it will be impossible to avoid a conflict of interest: "In the past, the Greek presidencies worked on the Dublin Regulation [Ed. note - a law regulating the asylum application process] despite the fact that the Greek government was against it. They feared it would force the countries on the Europe's periphery to take on responsibility for refugees."
Although Ioakeimidis doesn't believe that Athens will attempt to amend the Dublin Regulation, per se, he does think European asylum policy could be improved: "A reinforcement of the border control agency FRONTEX will most certainly be on the agenda, as well as negotiations with the newly implemented EU working group for Mediterranean members," said the Athens-based European expert.  DW DE

New German government sets priorities for 2014

POLITICS

New German government sets priorities for 2014

Chancellor Angela Merkel will continue dealing with the eurozone crisis herself, but her ministers will still have plenty on their plates in 2014. Challenges from online spying to energy policy face the grand coalition.
Merkel giving a speech
(photo: AP Photo/Michael Sohn)
Germany's new grand coalition will take on the country's greatest problems, Chancellor Angela Merkel said at the start of her third term in office. But whoever is waiting for a political sensation will be disappointed. The key challenges of 2014 will be the same as in 2013.
The country's sound economic footing will be crucial to the chancellor. Budgetary discipline, a debt ceiling and tightening tax loopholes will all be on the government's list of priorities. Finance Minister Wolfgang Schäuble, a member of Merkel's Christian Democratic Union (CDU), only wants to create about 6 billion euros ($8.2 billion) of new debt in 2014, which would represent the lowest amount of new debt in four decades. The country has committed to doing away with new debt in 2015. Whether the government can fulfill that promise, however, will depend on both tax income and the overall economy continuing to grow.
Germany's plan to phase out nuclear energy will also continue to pose a significant challenge to the government. The 2011 decision to do away with nuclear power and increasingly shift the world's fourth largest economy to renewable sources of energy hit a new stumbling block in 2013. The EU Commission has begun an investigation of rebates Germany has provided to big companies that could cost businesses billions. Regulators in Brussels have said the lower rates paid by companies with high energy consumption could be distorting competition and have given Berlin until Easter to reform its renewable energy law. Observers have said they expect the number of companies that are not required to pay for the transition to renewable energy to shrink. The new Energy MinisterSigmar Gabriel, a member of the Social Democratic Party (SPD), will also have to face limits on how much consumers pay for electricity as prices have skyrocketed due to generous compensations for renewable energy producers.
A sun setting behind wind turbines and electrcity masts
(photo: Julian Stratenschulte/dpa)
After the Fukushima disaster, Germany vowed to phase out nuclear energy
Berlin wants more EU reforms
Merkel has said the German economy needs to become more competitive. A faster high-speed Internet is one of the ways the government wants to meet that goal. The new Minister of Transportation and Digital Infrastructure Alexander Dobrindt, a member of the CDU's Bavarian sister party the Christian Social Union, has proclaimed he wants Germany's network infrastructure to be the best in the world.
Stabilizing the eurozone and implementing further reforms will be tasks Merkel is likely to take on herself. Berlin wants the billions of euros it pays to the EU only to be used to bailout countries that adhere to binding austerity and competition measures. If Germany gets its way, these requirements will be written into agreements with the EU commission. After the most recent EU summit in December failed to end with a deal on this front, Berlin will make a new start on the issue in October. Merkel also called for reducing youth unemployment across Europe and increasing the number of German jobs and apprenticeships offered to young foreigners.
'Good work'
The Social Democrats have made the expression "good work" presentable again by calling for updates to labor laws. Changes could include placing temporary workers on equal footing with regular employees when the temps have worked in a company for nine months and preventing the hiring of temporary workers to break labor strikes. Beginning in January 2015, a national minimum wage of 8.50 euros will be put in place.
Three sets of elderly hands holding canes
(photo: Oliver Berg dpa/lby +++(c) dpa - Bildfunk)
Germany already has Europe's oldest average population
With the average German 45 years old, the country has the oldest population in Europe.Demographic changes will force the government to deal with the graying population's health and care issues. There are currently a record 2.5 elderly million Germans in need of special care and not enough healthcare personnel to take care of them. A "trained-worker offensive" should help rectify this situation by appealing to practitioners in other countries and improving society's view of healthcare-related professions.
When data protection becomes foreign policy
Anyone hoping that Germany will take a more active role in global agenda setting will likely be disappointed by the grand coalition government, according to former diplomat Wolfgang Ischinger, head of the Munich Security Conference. Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier (SPD) will be reserved when it comes to military deployments abroad. Bundeswehr troops will come home from Afghanistan but others will remain in Mali, where they are stationed as part of a European training mission. Berlin would like to send military equipment but has come under criticism for its strategy of "strengthening partners" for sending weapons to conflict areas.
Bundeswehr troops in Mali
Photo: DW/Sandrine Blanchard
German troops will likely see little action abroad
Two other touchy topics that will continue to vex the government will be dealing with the US surveillance program conducted by the National Security Agency (NSA). Berlin is hoping to get back onto better terms with Washington and a personal meeting between Merkel and US President Barack Obama at June's G8 meeting in Sochi, Russia, could help on that front. In the wake of widespread anger over the US spy program, Merkel and Brazilian President Dilma Rousseff pushed for the UN's Human Rights Council and General Assembly to address Internet surveillance.
Though data protection has long been an issue in domestic German politics, it has hardly played a role in determining Berlin's foreign policy. Human rights and democracy, however, have been cornerstones of German foreign policy and will likely be tested in February during the Winter Olympics in Russia. In addition to the sports events, Germany will also examine Russia's human rights record, which could put a strain on German-Russian relations.      DW DE