Friday, May 31, 2013

Λαθρόβιοι της πολιτικής και των media κερδοσκοπούν με την καταστροφή της χώρας

Share
Πολύς λόγος γίνεται σήμερα από την αντιπολίτευση αλλά και από «πληρωμένους με συμβόλαια» κονδυλοφόρους του ίντερνετ για το ότι ο ΟΟΣΑ μας διέλυσε την αισιοδοξία για την οικονομία.
Άλλοι βρίζουν την κυβέρνηση που καλλιεργεί υπέρμετρες προσδοκίες, όπως λένε, άλλοι ότι ο Γκουρία «άδειασε» τον Σαμαρά και τον Στουρνάρα που μιλάνε για ανάπτυξη ενώ θα έχουμε ύφεση.
Είναι πολύ εύκολο να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα πολιτικό παιχνίδι που παίζεται κατά το που φυσάει ο άνεμος, χωρίς ποτέ να ενδιαφέρεται κανείς από τους παραπάνω που πάει η πατρίδα. Κι εξηγούμαστε:
Ένα χρόνο πριν το βασικό στοίχημα αυτής της κυβέρνησης ήταν να σωθεί η χώρα. Πέρυσι το καλοκαίρι ξεκίναγε η μάχη για να πάρουμε κάποια δόση να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις ενώ ήταν δεδομένη η χρεοκοπία αν δε γινόταν και νέο κούρεμα αλλά και ο νέος δανεισμός που αποφασίστηκε.
Καλώς ή κακώς και δεν έχει σημασία ποιος φταίει για όλα αυτά, η οικονομία είχε καταρρεύσει και η τρικομματική κυβέρνηση έκανε την ανάγκη φιλοτιμία για να μη ζήσουμε καταστάσεις… Κύπρου με «άδειασμα» των ΑΤΜ και με περιορισμούς στο χρήμα. Όλοι αυτοί που μιλάνε εύκολα τώρα για «αποτυχία» της κυβέρνησης δε θα υπήρχαν σήμερα αν δεν γίνονταν τα παραπάνω. Άλλωστε, οι περισσότεροι από αυτούς είναι λαθρόβιοι της πολιτικής και των media που κερδοσκοπούν με την καταστροφή της χώρας.
Το πρώτο στοίχημα, λοιπόν, κερδήθηκε. Με θυσίες πολλές αλλά το Grexit απομακρύνθηκε. Το επόμενο βήμα ήταν η σταθεροποίηση της οικονομίας. Να υποχωρήσει ο ρυθμός της ύφεσης, να υπάρξει εξοικονόμηση δαπανών, να δημιουργηθούν πλεονάσματα και να κινηθεί κάπως η αγορά. Τα πρώτα δειλά σημάδια έχουν γίνει. Η οικονομία σταθεροποιείται, πλεονάσματα μικρά εμφανίζονται, κάποια λεφτά, κυρίως σε δημόσια έργα πέφτουν και τα πρώτα χαμόγελα υπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει είναι το Grexit και η έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Οι επόμενοι μήνες, λοιπόν, μέχρι το τέλος του χρόνου είναι κρίσιμοι. Πρέπει η χώρα να αποδείξει ότι δεν είναι προσωρινή η σταθεροποίηση. Έτσι θα μπορέσει να πάει να διεκδικήσει καλύτερους όρους για τα δάνειά της, ένα κούρεμα ουσιαστικά με επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων. Σε συνδυασμό με τα κονδύλια της ΕΕ για την ανάσχεση της ανεργίας παντού, δημιουργείται ένα ευνοϊκό πλαίσιο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε.
Παράλληλα, ξεκινά η τουριστική περίοδος με τους καλύτερους οιωνούς και με ένα ρεκόρ αφίξεων προ των πυλών. Ο τουρισμός μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της οικονομίας ξανά, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Όταν, λοιπόν, κάποιοι παίρνουν αβασάνιστα μια έκθεση του ΟΟΣΑ και μιλάνε για αποτυχημένους ενώ οι ίδιοι  δεν ξέρουν τι τους γίνεται με την οικονομία, δεν προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στη χώρα. Αντίθετα, προσφέρουν υπηρεσίες στα «αφεντικά» τους που θέλουν να σκυλεύσουν σε μια πεθαμένη Ελλάδα.
Ας αφήσουμε το χρόνο να τρέξει, είναι υπέρ της χώρας αρκεί να κάνουμε αυτά που πρέπει. Και τότε θα δούμε αν είναι σωστές οι προβλέψεις της κυβέρνησης, του Σαμαρά και του Στουρνάρα για ανάσχεση της ύφεσης το 2014.
Ο Γκουρία μπορεί να λέει ότι θέλει. Άλλωστε, άπειρες φορές έπεσαν έξω οι διεθνείς οργανισμοί, κι αυτό είναι η βασική αιτία για την κατάσταση της Ελλάδας. Πόσο μάλλον δε που ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ έχει… σύμβουλο τον μέγα οικονομολόγο Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος δεν έχει κρύψει ποτέ του την «ελπίδα» του για έξοδο από το ευρώ. Ούτε έχει κρύψει τις στενές σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ ή κάθε αντιδραστική δύναμη στην Ελλάδα.
Έχουμε λοιπόν τον Γκουρία και το Βαρουφάκη από τη μια και την κυβέρνηση από την άλλη. Ο καθένας κρίνεται για όσα πράττει και όσα λέει. Τελικός κριτής ο λαός.
This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.         ANTINEWS

Στρατηγική Σαμαρά για πλήρη ηγεμονία στον κεντροδεξιό χώρο

Share
Αποφασισμένος να περιφρουρήσει, ως πανίσχυρος αρχηγός, το αξιακό και ιδεολογικό πλαίσιο της ΝΔ και ευρύτερα της κεντροδεξιάς παράταξης, εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να υποχωρήσει και να δώσει αφορμές από εδώ και πέρα για να πληγεί, όχι μόνο το ηγετικό του προφίλ, αλλά και ο ιδεολογικός πυρήνας της ΝΔ.

Η κίνηση να στείλει επιστολή στον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη, αλλά και η προσωπική του απόφαση να πετάξει ουσιαστικά στο καλάθι των αχρήστων το αντιραστιστικό νομοσχέδιο του Αντώνη Ρουπακιώτη, αλλά και την πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με την ταυτόχρονη κατάθεση πρότασης από τη ΝΔ, δείχνει ότι υπάρχει αλλαγή στρατηγικής.

Εδώ και ένα περίπου χρόνου από την περίφημη συμφωνία επί των προγραμματικών θέσεων από τους τρείς κυβερνητικούς εταίρους, η ΝΔ έκανε αρκετές υποχωρήσεις, λόγω της κεντρικής απόφασης του Αντ. Σαμαρά ότι προέχει η σωτηρία της χώρας.

Αυτή η αναγκαιότητα, οδήγησε σε μια υποτονική στάση σε διάφορα ζητήματα, αξιακά και ιδεολογικά, για τον ευρύτερο χώρο, σε σημείο που η ΝΔ υπέστη δεινή πολιτική ήττα. Δεν είναι τυχαία η άνοδος της Χρυσής Αυγής και το γεγονός ότι πολλοί δεξιοί ψηφοφόροι, απογοητευμένοι από πολλά, εγκατέλειψαν την πατρώα πολιτική γη.

Αυτό πλέον, επιχειρείται να αλλάξει σταδιακά. Και όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις το επόμενο διάστημα, που θα ενισχύουν τη στρατηγική του Αντ. Σαμαρά για να ηγεμονεύσει πλήρως στον ευρύτερο χώρο.

Κυρίως, όμως θα δοθεί η αίσθηση στον απογοητευμένο, λόγω της μνημονιακής πολιτικής, ψηφοφόρο, ότι η ΝΔ δεν έχει μεταλλαχθεί, αλλά υφίσταται και φυλάει Θερμοπύλες, παρά τους κατά καιρούς Εφιάλτες που υπάρχουν.

Ενόψει του συνεδρίου της ΝΔ στα τέλη Ιουνίου, αναμένονται και άλλες κινήσεις που θα ενισχύσουν την παράταξη και κυρίως θα δώσουν ελπίδα στον κόσμο. Το νέο εθνικό αφήγημα του Αντ. Σαμαρά επεξεργάζεται και σύντομα θα υπάρξουν συγκεκριμένα μηνύματα από το Μέγαρο Μαξίμου.

This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.   ANTINEWS

Thursday, May 30, 2013

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «κι όμΩς κινείται»ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΟ ΙΜΚ
30/05/2013

Στις 4 Ιουλίου 2012, οι επιστήμονες του CERN επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου με μάζα 126,5 GeV με απόκλιση 5 σίγμα, που σημαίνει βεβαιότητα κατά 99,99995% και πως η παρατήρηση αυτή είναι επαληθεύσιμη και μπορεί να αναπαραχθεί οποτεδήποτε. Αυτό το σωματίδιο εικάζεται ότι είναι μποζόνιο και μάλιστα το βαρύτερο που έχει βρεθεί. Εικάζεται ότι το νέο σωματίδιο έχει χαρακτηριστικά του σωματίου Χιγκς, με επιφύλαξη, ώσπου να φανεί ότι φέρει πράγματι και τις λοιπές, θεωρητικά, προβλεπόμενες ιδιότητές του. 

Η παράσταση είναι ταυτόχρονα μία διάλεξη αυξανόμενης εντροπίας από τον Δ.Αποστολάκη, ο οποίος έχει υπάρξει στο CERN,ως ερευνητής,υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αυτό ακριβώς το πεδίο αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς. 

Στόχος της ομάδας είναι η διήγηση αυτού του πανάρχαιου παραμυθιού της δημιουργίας του σύμπαντος,στη σημερινή του μορφή, έτσι όπως μας το διηγείται η επιστήμη της φυσικής με αυτούς τους παράξενους όρους, όπως η μεγάλη έκρηξη,το καθιερωμένο πρότυπο,οι χορδές,η υπερσυμμετρία,τα μποζόνια και τα φερμιόνια,η αντιύλη, η ενοποίηση των δυνάμεων,η σκοτεινή ενέργεια και ύλη,οι μαύρες τρύπες. 

Σε ένα τρισδιάστατο σκηνικό χώρο και με τη βοήθεια της εικόνας και του ήχου,η ομάδα προσπαθεί να καταλάβει και να κάνει κατανοητά όλα αυτά τα τεράστια και ελάχιστα, τρομερά συμβάντα, που αφήνουν εμάς τους ανθρώπους, στη μέση μιας αδιανόητης κλίμακας, να προσπαθούμε, βάζοντας σωματίδια να συγκρούονται με την ταχύτητα του φωτός, να τακτοποιήσουμε λιγάκι το σύμπαν. 

Οι 7 ερμηνευτές (χορευτές και ακροβάτες)αναπτύσουν μια διαλεκτική σχέση με αυτή την παρέλαση εννοιών και συλλογισμών,που κυμαίνεται ανάμεσα στην οπτικοποίση, την ολοένα αυξανόμενη αίσθηση της μικρής ανθρώπινης εμβέλειας, μέσα σε αυτό το εξωφρενικό και πολυσχιδές σύμπαν και την ακούραστη γενναιότητα του ανθρώπινου είδους, στην ασταμάτητη έρευνά του,με ό,τι μέσο διαθέτει,προκειμένου να καταλάβει ποιοι είμαστε,πως φτιάχτηκε όλο αυτό και τι τελικά θα απογίνουμε.   www.elzoni.gr

Ο επικίνδυνος καιροσκοπισμός του Βενιζέλου…

Share
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε δεινή δημοσκοπική θέση.
Το κόμμα του κινείται σε μονοψήφια ποσοστά.
Οι ηγετικές του ικανότητες αμφισβητούνται εντόνως.
Τα «ορφανά του Γιώργου» αρχίζουν να ξεθαρρεύουν.
Το έργο του ως Αντιπροέδρου  και Υπουργού Οικονομικών είναι πρόσφατο και προκαλεί την κοινωνία.
Οι χειρισμοί του στην υπόθεση Λαγκάρντ δεν ήταν και για …σεμινάριο. Κανονικά  θα έπρεπε να διώκεται και αυτός, όπως και ο προκάτοχος του.
Ο Πρωθυπουργός έκανε πως δεν άκουγε στις προτάσεις του για ανασχηματισμό.
Ο κ. Κουβέλης αγνόησε επιδεικτικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις  του για συνεργασία.
Ώσπου ήρθε ξαφνικά, αυτό που ο ίδιος θεωρεί, σανίδα σωτηρίας.
Με το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, ταυτίζεται , επιτέλους, σε κάτι με τον κ. Κουβέλη!
Επιχειρεί να πλαγιοκοπήσει, εξ αριστερών τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου έχουν βρει καταφύγιο οι πρώην οπαδοί του ΠΑΣΟΚ.
Του προσφέρεται μια ευκαιρία να πάει κόντρα στον Πρωθυπουργό και να κερδίσει ηγετικούς πόντους. Να διεκδικήσει αργότερα και μεγαλύτερο μερίδιο εξουσίας.
Ψαρεύει στα θολά νερά, αριστερά του, μήπως και τσιμπολογήσει κάτι.
Αυτή η  εμμονή του κ. Βενιζέλου έχει και έναν άλλο, περισσότερο δόλιο στόχο. Θεωρεί ότι η άρνηση της ΝΔ να δεχθεί αυτό το έκτρωμα του Ρουπακιώτη θα την ωθήσει προς τα δεξιά, άρα θα ελευθερώσει ζωτικό χώρο, τον οποίο και ευελπιστεί να …καταλάβει το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου! Ίσως, μάλιστα και να ελπίζει ότι θα καταφέρει να πείσει την κοινή γνώμη ότι η ΝΔ στο ζήτημα αυτό ταυτίζεται με τη ΧΑ.
Ποιό είναι το πρόβλημα μ’ αυτή  τη στρατηγική;
Κατ΄αρχήν οι καιροσκοπικές τακτικές είναι πάντα επικίνδυνες. Πόσο μάλλον σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αγνοεί ή θέλει να αγνοεί το γεγονός πώς ούτε η ΔΗΜΑΡ, πολύ δεν περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν λόγους να θέλουν μια συνεργασία μαζί του. Ξέρουν ότι αποτελεί βαρίδιο και δεν έχουν κάτι να κερδίσουν. Άρα αυτή η επιμονή του για…συνεργασία δεν αποκαλύπτει  μόνο τον εκνευρισμό του, είναι και αδιέξοδη.
Σε μια στιγμή που η χώρα αγωνίζεται και προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί, δυναμιτίζει τη συνοχή της κυβέρνησης με αποτέλεσμα να εγείρονται αμφιβολίες για τη δυνατότητά της να χειριστεί δύσκολα προβλήματα.
Ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση;
Κατ΄αρχήν να αποκαλυφθεί αυτή η καιροσκοπική τακτική του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Δεύτερον, η ΝΔ να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, όποιες βελτιώσεις απαιτούνται στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.
Ένα  πρέπει να αποφύγει. Να ενδώσει το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού στις εκβιαστικές τακτικές των εταίρων του.
Και για να τελειώνουμε: η ΧΑ, δεν αντιμετωπίζεται με νόμους. Ούτε αφορά μόνον ένα κόμμα, αλλά την κοινωνία στο σύνολό της. Αυτή πρέπει να αντιδράσει και να την απομονώσει.
Όσοι θεωρούν ότι θα κερδίσουν ψηφαλάκια μοιράζοντας πιστοποιητικά δημοκρατικής νομιμότητος  και διεκδικούν την αποκλειστικότητα  στη μάχη κατά του ρατσισμού, μάλλον ρίχνουν νερό στο μύλο της ΧΑ. Δεν την περιθωριοποιούν.
Έλεος πια με την υποκρισία…
ΚΡ                                                         WWW.ELZONI.GR
Πλειοδοσία «αντιρατσισμού» και τρικυμία εν κρανίω
30/05/2013
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Λυπάμαι, αλλά θα επανέλθω. 

Χθες, τόσο ο ΟΟΣΑ με την εξαμηνιαία έκθεσή του, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος με την Ετήσια Έκθεση για τη Νομισματική πολιτική την οποία κατέθεσε στη Βουλή ο διοικητής της Γ. Προβόπουλος, μας υπενθύμισαν ότι η οικονομία της χώρας μας θα παραμείνει σε ύφεση και το 2014, για έβδομη συνεχή χρονιά, παρά τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της Κομισιόν – στην οποία, για να λέμε την αλήθεια, δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη, διότι οι προβλέψεις και οι εκθέσεις της έχουν συνήθως πολιτικό περιεχόμενο και αποσκοπούν στη δικαιολόγηση των ευρωπαϊκών πολιτικών. 

Παράλληλα, χτύπησε και καμπανάκι για τον κίνδυνο να μην καταφέρει η Ελλάδα να βγει στις αγορές με τη λήξη του μνημονίου και να χρειαστεί και νέος έκτακτος δανεισμός – με όλα τα συμπαρομαρτούντα – επειδή το κράτος παραμένει δυσκίνητο (και προφανώς συνεχίζει να δίνει μάχες οπισθοφυλακών, συνεπικουρούμενο από τον άκρατο λαϊκισμό διαφόρων) και αδυνατεί να εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις. 

Την ίδια ακριβώς ώρα, συνεχιζόταν ο τραγέλαφος με τον λεγόμενο αντιρατσιστικό νόμο, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να συγκεντρώνουν υπογραφές προκειμένου να καταθέσουν από κοινού νέο νόμο για τον ρατσισμό – εκτός αν πρόκειται για τον ίδιο, που απλώς θα κατατεθεί απευθείας. 

Και με τον Αλέξη Τσίπρα να αναγγέλλει, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ότι τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει δικό του, κατάδικό του σχέδιο νόμου (που θα καλύπτει, όπως είπε, τις παλαιότερες ενστάσεις του κόμματος, τις οποίες πάντως δεν σκόπευε να λάβει υπόψη του, αφού δήλωνε ότι θα ψήφιζε και τον νόμο Ρουπακιώτη). 

Είναι επομένως σαφές ότι έχουν μπει και πάλι ανάποδα οι πόλοι, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος ασχολείται με άλλα από αυτά με τα οποία θα έπρεπε να ασχολείται. 

Βέβαια, όλοι μιλούν και για τα υπόλοιπα (θέλω πάντα να είμαι δίκαιη), αλλά χωρίς αμφιβολία κάποια θέματα βγαίνουν επικοινωνιακά πιο «δυνατά» προς τα έξω, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι αυτά μονοπωλούν το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου. 

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας ζήτησε… ντιμπέιτ με τον πρωθυπουργό – κάτι που δεν γνωρίζουμε να συμβαίνει εκτός προεκλογικής περιόδου και που δεν γνωρίζουμε σε τι θα πρόσθετε πλην της πόλωσης. 

Όπως επίσης δεν γνωρίζουμε τι νόημα θα είχε για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι τέτοιο, αφού ακόμη δεν έχει διεξαχθεί το Συνέδριό του, δεν έχουν αυτοδιαλυθεί οι συνιστώσες του και δεν έχει εξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα που μπορεί να πείσει ότι είναι σε θέση να κυβερνήσει. 

Προφανώς, όμως, κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε προσωπικά τον κ. Τσίπρα στη μάχη του με τις συνιστώσες - θα χρησιμοποιούσε δηλαδή τον πρωθυπουργό για λόγους που αφορούν καθαρά το εσωτερικό του κόμματός του. 

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε και μια «πορεία προς τον λαό» - ένα νέο είδος «ανένδοτου», καθώς και επ’ αυτού ακολουθεί πιστά τον μέντορά του Γ. Παπανδρέου – προκειμένου, όπως είπε, να «σηματοδοτήσει την μεγάλη αντεπίθεση», αλλά και για μια «αδιαμεσολάβητη απευθείας επαφή με τον ελληνικό λαό», αφού έχει κηρύξει ανένδοτο και κατά των μέσων ενημέρωσης, από τα οποία παρελαύνουν αδιαλείπτως όλα τα στελέχη του. 

Και ενώ ο κ. Τσίπρας επιθυμεί την απευθείας επικοινωνία με τον λαό, την ίδια ώρα επιζητεί την (τρισκατάρατη) επικοινωνιακή διαμεσολάβηση, όπως αποκαλείται η εκδοτική και δημοσιογραφική παρεμβολή μεταξύ πολιτικών και λαού. 

Διότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησε αποκλειστικά αντιπαράθεση στη Βουλή, αλλά, όπως είπε, αυτή μπορεί να γίνει και στην τηλεόραση «με όποιους δημοσιογράφους θέλετε». 

Επομένως, τι θέλει ο κ. Τσίπρας; 

«Αδιαμεσολάβητη» επικοινωνία με τον λαό ή επικοινωνιακή διαμεσολάβηση μέσω τηλεοπτικού ντιμπέιτ και με την παρουσία δημοσιογράφων; 

Διότι και τα δύο μαζί, δεν γίνονται! 

Και επιτέλους, τι περισσότερο θα πει κατά την «πορεία προς τον λαό», που δεν μπορεί να το πει αυτή τη στιγμή; 

Αυτό θυμίζει κάπως την (αλήστου μνήμης) παραίνεση Σημίτη το 2004, που ζήτησε από τα στελέχη του να πάνε «πόρτα-πόρτα» για να καταστήσουν γνωστό το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. 

Τελευταία απορία: 

Τι θα περιλαμβάνουν οι δύο νέοι «αντιρατσιστικοί» νόμοι που θα κατατεθούν στη Βουλή; 

Ερωτώ, διότι περισσότερος χρόνος αφιερώνεται στον τύπο και στη συγκέντρωση υπογραφών και ελάχιστος στην ουσία του ζητήματος. 

Θα αυστηροποιούν απλώς τον ποινικό κώδικα; 

Ή θα παραμείνουν όλα όσα παραπέμπουν σε διώξεις απόψεων και ιδεών – με κάποιες διορθώσεις για τα μάτια του κόσμου; 

Αν ισχύει το πρώτο, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. 

Αν ισχύει το δεύτερο, τότε το πρόβλημα παραμένει… 

Υ.Γ. Χθες ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο αντιρατσιστικός νόμος θα εφαρμοστεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου. Εντάξει, αλλά για ποιον νόμο μιλά; Γι’ αυτόν που θα ψήφιζε αν δεν είχε γίνει η φασαρία ή γι’ αυτόν που θα καταθέσει τη Δευτέρα, επειδή είδε να του παίρνουν την μπουκιά από το στόμα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ; Αν τώρα πρόκειται για «μπουκιά» ή για πρόσκαιρο αντίδωρο.   ELZONI .GR
Μεγάλος ασθενής το ΚράτοςΚίνδυνοι και αβεβαιότητες παρά τα σημάδια ανάκαμψης
Για έβδομη κατά σειρά χρονιά θα παραμείνει σε ύφεση η ελληνική οικονομία και το 2014, όπως προκύπτει τόσο από την έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), όσο και από την Ετήσια Έκθεση για τη Νομισματική πολιτική που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος. 

Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 4,8% εφέτος και κατά 1,2% το επόμενο έτος, ενώ όπως επισημαίνεται στην εξαμηνιαία έκθεση του διεθνούς οργανισμού για την πορεία των οικονομιών των κρατών μελών του, τάσεις ανάκαμψης της οικονομίας θα παρατηρηθούν στη διάρκεια του 2014, κυρίως χάρις στις βελτιούμενες εξαγωγές. 

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εκτίμηση του Οργανισμού ότι θα υπάρξουν επιπλοκές στη δυνατότητα της Αθήνας να επιστρέψει στις αγορές, καθώς η βαθύτερη ύφεση μπορεί να αναγκάσει την ευρωζώνη και το ΔΝΤ σε έκτακτο δανεισμό. 

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό γενικής κυβέρνησης για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ βλέπει έλλειμμα 4,1% το 2013 και μείωσή του στο 3,5% το 2014, ενώ για την ανεργία αναμένεται περαιτέρω αύξηση στο 28,4% το 2014 από 27,8% το 2013. 

Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ είναι δυσμενέστερες από εκείνες της Κομισιόν, που βλέπει ανάπτυξη 0,6% το 2014. 

Ύφεση, με μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) που θα αγγίξει εφέτος το 4,6% και σταθεροποίηση της ανεργίας στο 28% προβλέπει μεταξύ άλλων και η Ετήσια Έκθεση για τη Νομισματική πολιτική, αν και αναφέρεται στην εκτίμηση ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά εξισορρόπησης τοποθετώντας χρονικά την ανάκαμψή της το 2014, και την αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 2015. 

Όπως ο ΟΟΣΑ, έτσι και η Τράπεζα της Ελλάδας, υπογραμμίζουν πως οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες δεν έχουν εκλείψει, παρά τα πρώτα θετικά σημάδια. 

Ο μεγάλος ασθενής παραμένει το Κράτος, που αδυνατεί να εφαρμόσει πλήρως ή εφαρμόζει πλημμελώς ήδη ψηφισμένα μέτρα, με αποτέλεσμα να απαιτείται ταχύτερη δράση, κυρίως προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανεργίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.    ELZONI.GR

Wednesday, May 29, 2013

European Commission President Jose Manuel Barroso gestures as he addresses a news conference in Brussels

BUDGET

EU executive grants conditional reprieve to indebted nations

In its annual assessment of national budget policies, the European Commission has confirmed it will give a number of member states more time to reduce deficits. But it expected more reforms in return.
In view of mass unemployment and a protracted debt crisis, the EU executive was willing to give some nations a couple of more years to bring their public deficits in line with the maximum 3 percent of GDP allowed under EU regulations, Brussels said on Wednesday.
Among the countries to be granted a period of grace were France, Spain, the Netherlands and Portugal, the Commission explained, meaning that those nations would not have to pay hefty fines for insufficient budgetary discipline right away. EU finance ministers will still have to approve the measure.

Franco-German plan to cut youth joblessness

Brussels urged eurozone member France to finally start reforming its pension system in return for getting to more years to bring its budget back in line. "The pension system will still face large deficits by 2020 and new policy measures are urgently needed to remedy this situation," the Commission argued in its budget assessment report.
More trouble ahead
The French economy has been stagnating since its last recession for years ago and contracted again in the past two quarters while the number of jobless people has hit an all-time high in the country.
European Commission President Jose Manuel Barroso also issued a comment towards Germany, saying it should avoid any kind of complacency. He recommended the country to consider wage increases and open up its services market to more competition.
"It's important that surplus countries remove the obstacles to stronger demand internally," Barroso said.
Germany's mass-circulation "Bild" newspaper quoted EU Energy Commissioner Günther Öttinger as saying at a meeting of trade chambers that the bloc was in a poor shape. Öttinger allegedly said Bulgaria, Romania and Italy were "basically ungovernable," while Britain and other nations saw anti-EU sentiments growing massively. He was also quoted as saying that France was not at all prepared for necessary reforms of the pension system and a leaner state apparatus.
hg/rc (dpa, Reuters)        dw de

Greece coalition split by racism bill

Golden Dawn members in Athens, 1 August 2012Golden Dawn denies being a neo-Nazi party

Related Stories

Talks between Greece's governing parties over how to tackle a surge of anti-immigrant violence have broken down without agreement.
Pasok, the second largest of the three parties, wants to introduce an anti-racism law to curtail the activities of the far-right party, Golden Dawn.
But the biggest party, New Democracy, believes existing laws are sufficient.
Human rights groups have expressed alarm at a rise in attacks against ethnic minorities in Greece.
Evangelos Venizelos, leader of the socialist Pasok party, appeared to be referring to Golden Dawn when he said: "We have an international obligation... to have all-encompassing legislation against pro-Nazi and violent racist behaviour.
"Because Greece has a political grouping that is unabashedly Nazi and organises acts that essentially breach the rule of law."
Opposition backing
Golden Dawn has rapidly increased its support during Greece's severe economic and social crisis, winning 18 seats at the last election.
It uses strong anti-immigrant language and its emblem resembles a swastika - but it denies it is a neo-Nazi party or that it is involved in violence.
Mr Venizelos said he wanted the bill to go through with the support of the two main coalition parties along with the third, Democratic Left.
But after talks late on Monday he said there was "no political agreement".
But he indicated that if New Democracy refused to support the bill, it could still be presented to parliament, where it could be passed with the backing of Democratic Left and the left-wing opposition party, Syriza.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

«Μαύροι Πάνθηρες» σε Χρυσή Αυγή: Δεν φοβόμαστε του νεοναζί...

«Μαύροι Πάνθηρες» σε Χρυσή Αυγή: Δεν φοβόμαστε του νεοναζί...
Η έξαρση των επιθέσεων σε βάρος μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, γέννησε την ιδέα για να παρθεί η πρωτοβουλία δημιουργίας μίας ομάδας αυτοάμυνας υπό το όνομα «Μαύροι Πάνθηρες». Η οργάνωση που αποτελείται από αλλοδαπούς, έχει καθαρά αμυντικό στόχο, προκειμένου να προστατεύσει τους μετανάστες που πέφτουν θύματα νεοναζιστικών οργανώσεων.
Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», τα μέλη της οργάνωσης πραγματοποιούν νυχτερινές περιπολίες στις γειτονιές του κέντρου, ενώ μέσω κινητών και social media ενημερώνονται και αντιδρούν σε περιπτώσεις ρατσιστικών επιθέσεων.
Οι «Μαύροι Πάνθηρες» απασχόλησαν πρόσφατα και τα ξένα μέσα, αφού, σύμφωνα με δημοσίευμα του EnetEnglish, ο Michael Chege, μέλος των «Μαύρων Πανθήρων» μίλησε στο βρετανικό Channel 4: «Είμαι μέλος των "Μαύρων Πανθήρων" και όλοι το γνωρίζουν αυτό. Οπότε, δίνω στη Χρυσή Αυγή μία σαφή προειδοποίηση: μην ενοχλείτε τους μαύρους, με κανένα τρόπο. Το εννοώ».
«Δεν φοβάμαι αυτή τη νεοναζιστική, ηλίθια ομάδα» προσθέτει αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, «Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο συνεθλίβησαν. Στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, θα τους εξαφανίσουμε από προσώπου γης. [...] Θέλουν να κάνουν ό,τι έκανε και ο Χίτλερ. Ας το δοκιμάσουν. Θα έχουν την ίδια μοίρα και ακόμα χειρότερη» προσθέτει.   HMERHSIA

Πολιτική

Επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσα στο 2014

Τη Σύμβαση του ΟΟΣΑ για τη φορολογική συνεργασία υπέγραψε σήμερα ο Γ. Στουρνάρας στο Παρίσι, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου των αρμόδιων υπουργών. Προβλέψεις για ανάκαμψη της Ελλάδας όχι πριν το 2014.
Τη Σύμβαση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τη φορολογική συνεργασία υπέγραψε σήμερα στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παίρνοντας μέρος στην ετήσια σύνοδο των υπουργών των χωρών μελών του διεθνούς οργανισμού. H υπογραφή έγινε από 12 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, την επικύρωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρας με την ευκαιρία ειδικής τελετής στον ΟΟΣΑ.
Aποτελεσματικό νομικό εργαλείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής
Παρουσίαση των προοπτικών για το 2013 από τον ΓΓ του Οργανισμού Άνχελ ΓκούριαΠαρουσίαση των προοπτικών για το 2013 από τον ΓΓ του Οργανισμού Άνχελ Γκούρια
Η Σύμβαση θεωρείται ως ένα αποτελεσματικό νομικό εργαλείο που διευκολύνει τη διοικητική συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών. Βασικός στόχος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Η εφαρμογή της στην Ελλάδα αναμένεται να διευκολύνει τον εντοπισμό των εισοδήμάτων που φοροδιαφεύγουν και να ενισχύσει το σύστημα είσπραξης των φόρων με τη συνδρομή άλλων κρατών που δεν ανήκουν απαραίτητα στην ΕΕ.
Η τελετή της υπογραφής έγινε στο περιθώριο των εργασιών της υπουργικής συνόδου του ΟΟΣΑ, όπου ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Άνχελ Γκούρια παρουσίασε τις οικονομικές προοπτικές για το 2013 και το εγγύς μέλλο.
Συνέχιση της δημοσιονομικής εξισορρόπησης στην Ελλάδα
Ο Γιάννης Στουράνας αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τον γάλλο ομόλογό του Πιέρ ΜοσκοβισίΟ Γιάννης Στουράνας αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τον γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα δεν προβλέπεται παρά κατά τη διάρκεια του 2014 . Η δημοσιονομική εξυγίανση, η μείωση των μισθών, η αδυναμία των εξαγωγών, επιδυνώνουν την ύφεση. Η ανεργία έχει φθάσει σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο με συνέπεια τις κοινωνικές εντάσεις.
Ο ΟΟΣΑ συνιστά τη συνέχιση της εξισορρόπησης των δημόσιων οικονομικών, στην περίπτωση όμως που η ανάπτυξη είναι τελικά μικρότερη από την αναμενόμενη, θα μπορούσε να δημιουργήσει την ανάγκη για νέες χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει εφαρμοσθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ. H αποκατάσταση των πιστώσεων για τις επιχειρήσεις είναι βασική προϋπόθεση για να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.
Ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί αύριο με το γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί.
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη       dw de

Tuesday, May 28, 2013

Fears grow of an foreign-fueled arms race in Syria

BRUSSELS (AP) — Fears grew Tuesday of a foreign-fed arms race in Syria as European Union nations decided they could give weapons to the outgunned rebels and Russia disclosed it has a contract to sell the Syrian government sophisticated anti-aircraft missiles.
Each development could significantly raise the firepower in a two-year civil war that has already killed more than 70,000 people in Syria and sent hundreds of thousands fleeing the country. It also comes as the U.S. and Russia are preparing for a major peace conference in Geneva next month that diplomats have called the best chance yet to end the bloodshed under Syrian President Bashar Assad's regime.
The EU move late Monday lifting an arms embargo on Syria sparked a broad political fallout within hours.
Russia, which has been a strong supporter of the Syrian government, criticized the EU decision and acknowledged its anti-aircraft missile sale. Israel answered Russia's pledge by warning that it would be prepared to attack any such missile shipments. EU nations continued to express divisions within their 27-member bloc over sending arms to the rebels while both sides fighting in Syria spoke out on the decision.
Analysts, however, said the EU's move would have little immediate impact on the fighting.
France and Britain, which are considering sending military equipment to the rebels, hope the new EU position can help prod the two sides to the negotiating table in Geneva.
In Washington, White House spokesman Jay Carney said the Obama administration welcomed the EU action, but indicated that the U.S. continues to oppose arming the Syrian rebels. Carney also said the Russian arms sale does not bring Syria closer to the desired political transition.
But in Moscow, Deputy Foreign Minister Sergei Ryabkov said the EU's decision will hurt prospects for the Geneva talks. He also confirmed Tuesday that Russia has signed a contract with Assad's government to provide state-of-the-art S-300 air defense missiles, which he said were important to prevent foreign intervention in the country.
Russian Foreign Minister Sergey Lavrov, fresh off Paris talks with U.S. Secretary of State John Kerry about Syria, criticized the EU decision. He told Russian media Tuesday that during the Paris talks, Russia had raised concerns about "a whole series of actions" involving Western powers that "are undermining the idea of the (Geneva peace) conference."
Lavrov also called the EU move an "illegitimate decision" and said official discussions about supplying non-governmental groups with weapons "goes against all norms of international law" — including non-interference with a country's internal affairs.
Syria's Foreign Ministry lashed out at the EU decision as "a blatant violation of international laws and U.N. conventions." In a statement, the ministry said the move exposes the "mockery" of European claims to be supporting a political solution to the Syrian crisis based on national dialogue, while "encouraging terrorists and extending them with arms."
Israel has been pressing Moscow not to go through with the delivery of the S-300s, fearing the missiles could slip into the hands of hostile groups like Hezbollah. Defense Minister Moshe Yaalon said Tuesday that Israel believes the Russian missiles have not yet been shipped, but added the Israeli military "will know what to do" if they are delivered.
Ryabkov said Russia understood other nations' concerns about providing such weapons to Syria, but said his country believes they may "help restrain some hotheads considering a scenario to give an international dimension to this conflict."
The fighting in Syria has threatened to drag in neighbors like Turkey and Lebanon.
An official in Britain's Foreign Office, firing back after Russia's announcement, said: "We have stated that we have made no decision to supply arms to Syria. At the same time, Russia has acknowledged publicly that it is providing weapons to the Assad regime. Of course we disapprove strongly of continued arms sales to the regime."
Britain believes the focus should now be on the "political track," including the Geneva conference, the official said in a statement.
Louay Safi, a senior figure in the main Western-backed Syrian opposition group, the Syrian National Coalition, called the EU decision to let the arms embargo expire a "positive step." Speaking in Istanbul, where the opposition has been holding talks, he warned that any delay in deciding to provide weapons meant further deaths of Syrian civilians.
David Hartwell, a Middle East analyst for IHS Jane's, said in a note that the EU move has "more diplomatic than military weight" so far and will have "little immediate impact on the battlefield."
He noted news reports in neighboring Lebanon reporting that Assad's forces are planning an offensive to retake rebel-held parts of Aleppo, Syria's largest city.
The Syrian rebels may get Western arms "too late to prevent further government victories, a scenario that might cause the Syrian government to rethink its decision to participate in the Geneva peace conference," Hartwell wrote.
U.S. Sen. John McCain, meanwhile, made an unannounced visit to rebel forces in Syria, putting more pressure on Assad to seek a negotiated settlement.
There's no certainty, however, that the warring sides will come to the table in Geneva.
Assad's regime has provided no sign of any willingness to cede power in Syria, a key opposition demand before entering any talks. Meanwhile, the opposition could try to make a public show of willingness to attend the talks, only to demand that weapons deliveries from Europe start right away if the hoped-for Geneva process breaks down.
The Syrian opposition itself remains badly divided. The al-Qaida-affiliated Jabhat al-Nusra is the most powerful Syrian rebel fighting group, and the United States and other Western powers fear that any European weapons could fall into the hands of extremists.
"We have no guarantees about the end user," Belgian Foreign Minister Didier Reynders told a public broadcaster Tuesday. "So it is perfectly possible to see arms disappear in the hands of extremists and jihadists. And, second, it is a real proliferation."
France and Britain so far have not specified what weapons they might send in.
German Foreign Minister Guido Westerwelle told Die Welt newspaper on Tuesday: "Germany will not deliver any weapons to the Syria conflict and we note that no other European country has expressed the intention to do so in the near future."
France and Britain acted amid growing concerns that Assad's government may have resorted to using its vast chemical weapons stockpile against the rebels. French military authorities on Tuesday were analyzing medical samples from patients who had been hospitalized after inhaling poison gas in Syria to see if they could determine if such weapons were used.
The French daily Le Monde said its reporters who traveled to Syria recently submitted the samples, taken by Syrian doctors, to the French government for analysis. The newspaper said patients' symptoms "resemble the effects produced by neurotoxic agents present in the Syrian chemical arsenal."
The French Defense Ministry has confirmed it is analyzing the samples, but would not comment further.
The White House has said that U.S. intelligence concluded that Assad's regime has probably used deadly chemical weapons at least twice — but U.S. officials said the intelligence wasn't strong enough to justify sending significant U.S. military support to the rebels. President Barack Obama has said the use of chemical weapons in Syria would cross a "red line."  yahoo news