Tuesday, January 31, 2012

"Mεγαλοοφειλέτης" βοσκός — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

"Mεγαλοοφειλέτης" βοσκός — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

Republican Candidates Battle for Florida Votes

Republican Candidates Battle for Florida Votes

Europe Returns Attention to Greece's Debt Woes

Europe Returns Attention to Greece's Debt Woes

In fewer than two years, Greek former prime minister George Papandreou destroyed a country. It will take decades for the Greeks to get back to where...

Harry Klynn - O εφοριακός


Πολιτική | 28.01.2012

Δημοσιονομική πειθαρχία και Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής

 

Ελλάδα, ευρω-κρίση και δημοσιονομική πειθαρχία θα απασχολήσουν μία ακόμη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

 
Για μία ακόμη φορά οι εκτιμήσεις λένε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπίσει την κρίση. Πολλοί ζητούν από τη Γερμανία να διαθέσει επιπλέον κεφάλαια, αλλά το Βερολίνο αρνείται. Η συνταγή για τις χώρες του Νότου περιορίζεται σε περικοπές, εξοικονόμηση χρημάτων και δημοσιονομική πειθαρχία. Αλλά αυτή η πολιτική οδηγεί σε πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις και αυξανόμενη ανεργία. Χρειάζεται ένα αντίβαρο στην πολιτική των περικοπών και σε αυτήν την κατεύθυνση θέλουν να κινηθούν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.
«Στη συνάντηση αυτή θα συζητήσουμε κυρίως για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη. Σε τελική ανάλυση όλα τα δημοσιονομικά μέτρα εξαρτώνται από το πώς θα εδραιώσουμε σταθερή οικονομική ανάπτυξη σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης».
Εναλλακτικές λύσεις για την ανάπτυξη
Εναλλακτικές λύσεις για την ανάπτυξη αναζητεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερκών.Εναλλακτικές λύσεις για την ανάπτυξη αναζητεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερκών.Ωστόσο η Ε.Ε. δεν θέλει να ενισχύσει την ανάπτυξη μόνο με συμβατικά προγράμματα για την αναθέρμανση της οικονομίας, γιατί υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο απλώς αυξάνεται το χρέος. Αναζητεί λοιπόν εναλλακτικές λύσεις, όπως την αξιοποίηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία που δεν είχαν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα. Εδώ όμως χρειάζεται και η παρέμβαση της Κομισιόν, υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελλε.
«Δεν έχει νόημα να παίρνουμε τα χρήματα των διαρθρωτικών ταμείων για να φτιάχνουμε για παράδειγμα πάρκινγκ για ποδήλατα κάπου στην επαρχία, όταν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας».
Στην πρόσκλησή του για τη Σύνοδο της Δευτέρας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρόμπεϊ αναφέρει ως σημαντικές προκλήσεις την παροχή βοήθειας σε νέους ανέργους, την καλύτερη αξιοποίηση της εσωτερικής αγοράς και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όλα αυτά φαίνονται αυτονόητα θέματα, στα οποία δεν αναμένονται αντιπαραθέσεις. Αλλά είναι βέβαιο, ότι στο παρασκήνιο της συνόδου θα συζητηθούν και πιο διαμφισβητούμενα ζητήματα, για παράδειγμα η κεφαλαιακή επάρκεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.
Αλληλεγγύη με όρους;
Έκκληση για δραστηριοποίηση απευθύνει στους Έλληνες πολιτικούς η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.Έκκληση για δραστηριοποίηση απευθύνει στους Έλληνες πολιτικούς η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.Κομισιόν και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθούν να ζητούν αύξηση των πόρων του μηχανισμού, ενώ η Γερμανία επιμένει στο συμπεφωνημένο όριο των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αιτιολόγηση από τον υπουργό Εξωτερικών:
«Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μία κρίση χρέους, διευκολύνοντας τη συσσώρευση νέων χρεών, παρά μόνο με πειθαρχία στον προϋπολογισμό και με διαρθρωτικές αλλαγές. Μόνο έτσι ενισχύεται η ανάπτυξη. Και χρειάζεται αμοιβαιότητα για να επιδείξουμε κι εμείς αλληλεγγύη. Και το έχουμε ήδη δείξει αυτό με ποσά που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ».
Η υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ αφήνει να εννοηθεί ότι η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που διατυπώνει αυτήν την άποψη. «Είναι πολύ δύσκολο να πειστούν τα εθνικά κοινοβούλια να συναινέσουν σε ακόμη περισσότερα χρήματα» υποστηρίζει η Αυστριακή υπουργός. Όσον αφορά την Ελλάδα, η κ.Φέκτερ απευθύνεται απευθείας πλέον στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, λέγοντας ευθέως αυτό που σκέπτονται οι περισσότεροι:
«Περιμένουμε ότι το πολιτικό επίπεδο θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί περισσότερο στην Ελλάδα. Δεν μιλάμε για μείωση κόστους, μιλάμε για μεταρρυθμίσεις. Εδώ δεν έχουμε δει πρόοδο μέχρι στιγμής».

Η έκθεση της τρόϊκα δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής. Και ήδη ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν προϊδεάζει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους στην ιδέα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα.
Christoph Hasselbach / Γιάννης Παπαδημητρίου
 
 
dw

 

Επισκόπηση τύπου  | 31.01.2012

Το "πρώτο πραγματικά μεγάλο πολιτικό ατόπημα"

 

Η πρόταση για το διορισμό δημοσιονομικού επιτρόπου στην Ελλάδα κυριαρχεί στα σχόλια των σημερινών ευρωπαϊκών εφημερίδων. Ξέμεινε η Γερμανία από ιδέες για το πώς θα σώσει την Ελλάδα, όπως εκτιμά σήμερα η SZ;

 
«Χάος αντί στρατηγικής», είναι ο τίτλος σχετικού σχολίου στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Η ιδέα (…) είναι πολιτικά εσφαλμένη. Γιατί θα κλόνιζε ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Επίσης, θα λειτουργούσε ως πρόγραμμα ενίσχυσης εξτρεμιστών παντός είδους. Η πρόταση (…), που ευτυχώς αποσύρθηκε, καταδεικνύει το χάος της γερμανικής πολιτικής διάσωσης και την αποτυχία της.

Το σύνθημα του Βερολίνου από την έναρξη της κρίσης είναι το εξής: εάν ήταν όλοι σαν τους Γερμανούς, εάν κάνουν περικοπές και ακολουθούν τους κανόνες, τότε το ευρώ μπορεί να λειτουργήσει. Σχεδόν όλοι, εκτός από τους Γερμανούς, γνωρίζουν ότι αυτό δεν ισχύει. Είναι μόνον η μισή αλήθεια. Ως γνωστόν, η ΟΝΕ δεν πάσχει μόνον εξαιτίας της κακής οικονομικής διαχείρισης των μελών της και επειδή παραποιήθηκαν στατιστικά στοιχεία. Δεν βρέθηκε επίσης τρόπος να εξισορροπηθούν οι τεράστιες διαφορές στις οικονομικές επιδόσεις των κρατών μελών. Χάρη στο ευρώ, τα χαμηλά επιτόκια και τις δικές της μεταρρυθμίσεις, η Γερμανία στέκεται σχετικά καλά, την ώρα που κάποιες αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες, παρότι τήρησαν τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Ένας επικίνδυνος ελιγμός
"Η πρόταση (…) που ευτυχώς αποσύρθηκε, καταδεικνύει το χάος της γερμανικής πολιτικής διάσωσης και την αποτυχία της"Μόνον μια πραγματική πολιτική ένωση που θα προβλέπει δυνατότητες παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς, στη φορολογική και κοινωνική πολιτική, συνιστά μια βιώσιμη διέξοδο. Η ΕΕ απέχει πολύ ακόμη από αυτό. Αντί να γίνουν τα πάντα προκειμένου να καταπολεμηθούν οι εν λόγω ανισότητες –με δημοσιονομικά κίνητρα, επενδύσεις, μια διαφορετική μισθολογική πολιτική και ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ- το Βερολίνο επιμένει μόνον σε ένα μέρος της αλήθειας: αυστηρές περικοπές. Γι΄ αυτό και προωθείται εσπευσμένα ένα δημοσιονομικό σύμφωνο, η χρησιμότητα του οποίου είναι αρκετά διαφιλονικούμενη. Στην κρίση αυτή η γερμανική κοινή γνώμη ακολούθησε περισσότερο από όσο θα έπρεπε, τυφλά την κυβέρνησή της, και αυτό επειδή η χώρα τα πάει καλά. Είναι καιρός να αρχίσει να αμφιβάλει κανείς περισσότερο από ποτέ άλλοτε για τη στρατηγική της Α. Μέρκελ. Υπάρχει εναλλακτική επιλογή».

Για το «πρώτο πραγματικά μεγάλο πολιτικό ατόπημα στη διαχείριση της κρίσης εκ μέρους της ευρωπαϊκής ηγεσίας από τότε που ξέσπασαν τα προβλήματα», κάνει λόγο σημερινό σχόλιο της αυστριακής Der Standard. «Με την πρότασή της αυτή η Α. Μέρκελ πρότεινε κάτι, το οποίο η Γερμανία και το συνταγματικό της δικαστήριο δεν θα δέχονταν ποτέ για την ίδια. (…) Το γερμανικό κοινοβούλιο ήταν εκείνο που χαρακτήριζε το δικαίωμα κατάρτισης του προϋπολογισμού εκ μέρους του κοινοβουλίου κυριαρχικό δικαίωμα. Η Μέρκελ θέτει εν αμφιβόλω την βασική αυτή αρχή στην ΕΕ. Ένας επικίνδυνος ελιγμός».
Όλα ΟΚ, κυρία Κομισάριε
"Η Μέρκελ έπρεπε να παλέψει ενάντια στην εικόνα του κακού Γερμανού"Η Zeit σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση: «Ασαφές παραμένει γιατί η γερμανική κυβέρνηση στέλνει πρώτα ένα κείμενο θέσεων στις Βρυξέλλες, για να το αποσύρει λίγες μέρες αργότερα. Η πρόκληση δεν φαίνεται να βοήθησε ούτε στις διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό σύμφωνο, ούτε διασκέδασε τις εντυπώσεις ότι οι Γερμανοί τείνουν μερικές φορές προς την αλαζονεία όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Από την άλλη όμως, είναι σαφές ότι στις χώρες της ευρωζώνης η υπομονή για την Ελλάδα εξαντλείται. Όπως ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι, θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα να διαμορφωθεί καλύτερα από το πρώτο. Η καγκελάριος μπορεί να μην επανέλαβε στη σύνοδο την πρότασή της για δημοσιονομικό επίτροπο, δήλωσε όμως ότι 'η πραγματικότητα φέρνει στο προσκήνιο τέτοιες συζητήσεις’».
«Όλα ΟΚ, κυρία Κομισάριε», τιτλοφορείται άρθρο στην ιστοσελίδα του Spiegel που επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Παρότι η γερμανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι τίποτα δεν θα γινόταν ενάντια στην βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, η πρόταση ενός δημοσιονομικού επιτρόπου έχει καταρχήν δηλητηριαστεί πολιτικά. (…) Αντί να κυριαρχήσει η συζήτηση για τη μεγάλη αναπτυξιακή πρωτοβουλία της ΕΕ εναντίον της ανεργίας των νέων και υπέρ των μικρών επιχειρήσεων, η Μέρκελ έπρεπε να παλέψει ενάντια στην εικόνα του «κακού Γερμανού». Η ιδέα του Κομισάριου επιβεβαιώνει όλα τα αρνητικά στερεότυπα και ξυπνά σε όλη την Ευρώπη τον φόβο της ξένης κατοχής. Επιπλέον, η συζήτηση δεν βοηθά στην επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου από τα κοινοβούλια των 25 κρατών που το υπέγραψαν».

Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
 
 
dw

Monday, January 30, 2012


Κοινωνία & Πολιτισμός | 29.01.2012

Η Τυβίγγη έγινε …viral video

 

Δύο φοιτήτριες από το Τύμπινγκεν ανεβάζουν ένα αυτοσχέδιο τέκνο ποπ τραγούδι στο You Tube και κάνουν 5.000 κλικ την ημέρα!

 
Χειμώνας του 2010 στην πανέμορφη πανεπιστημιούπολη του Τύμπινγκεν (την ονομαστή για τις κλασσικές σπουδές Τυβίγγη). Δύο φοιτήτριες, η ευειδής Μάρτα και η ευτραφής Φράουκε, αψηφούν τις πολικές θερμοκρασίες και παίρνουν τον ανηφορικό δρόμο για το μεσαιωνικό κάστρο του Σλόσμπεργκ στην καρδιά της πόλης, όπου τις περιμένει ένα σεμινάριο ρητορικής- διαλεκτικής μετά το μεσημεριανό φαγητό. Βιάζονται για να προλάβουν το μάθημα, έχουν βαρυστομαχιάσει από τα εδέσματα της φοιτητικής εστίας, έχουν λαχανιάσει από την ανηφοριά και παρ΄όλ’ αυτά βαδίζουν με προσοχή για να μην γλιστρήσουν στον πάγο.
Ξαφνικά η 24χρονη Φράουκε ακινητοποιείται από την κούραση και, αυθόρμητα, κραυγάζει αγανακτισμένη: «Tübingen, warum bist du so hügelig?», δηλαδή «Τύμπινγκεν, γιατί είσαι τόσο ορεινό, τόσο λοφώδες;» Φυσικά οι φωνές δεν έχουν νόημα, είναι προφανές ότι το Τύμπινγκεν δεν πρόκειται να απαντήσει. Η ανηφορική πορεία συνεχίζεται, οι δυο τους επαναλαμβάνουν την κραυγή αγανάκτησης τις επόμενες μέρες και βέβαια, όπως συμβαίνει συχνά στις φοιτητικές παρέες, «την κάνουν λάστιχο» αυτή τη φράση.
Κάποιος ρίχνει την ιδέα να βγάλουν ένα CD. Στην αρχή δεν δίνουν σημασία, αλλά ο αδερφός της Μάρτα είναι μουσικός παραγωγός και όλοι μαζί ηχογραφούν ένα τραγουδάκι με τίτλο «Tübingen, warum bist du so hügelig?». Ευχάριστη μελωδία, καθαρά ακόρντα. Θυμίζει λίγο το „Way back to love“ των Hugh Grant και Drew Barrymore, αρέσει στην παρέα.
Η τέχνη του viral video
Και ο νεαρός δήμαρχος της πόλης εμφανίζεται στο βίντεο.Και ο νεαρός δήμαρχος της πόλης εμφανίζεται στο βίντεο.Ακολουθεί το βίντεο. Ως κομπάρσοι επιστρατεύονται φίλοι και γνωστοί που υποδύονται όλους τους χαρακτηριστικούς τύπους του πανεπιστημίου, δηλαδή τον εαυτό τους: ο καλοντυμένος φοιτητής της νομικής, ο σπασίκλας με το πηλίκιο της φοιτητικής αδελφότητας, ο μαυροντυμένος κουκουλοφόρος, η χυμώδης ξανθιά, όλοι μαζί χορεύουν ξένοιαστα στους ρυθμούς της Μάρτα και της Φράουκε. Στο μεταμοντέρνο μοντάζ παρεμβαίνει και ο δήμαρχος της πόλης, ο οποίος στη διάρκεια των γυρισμάτων περνούσε, λέει, με το ποδήλατο και σταμάτησε για να πει μια καλημέρα μπροστά στην κάμερα.
Το βίντεο ανέβηκε στο You Tube το καλοκαίρι του 2011 και μέσα σε ένα μήνα έκανε 132.876 κλικ. Ακόμα και σήμερα συνεχίζει να καταγράφει 5.000 κλικ την ημέρα. Η Μάρτα και η Φράουκε έφτιαξαν την ιστοσελίδα τους με τέσσερις χορηγούς- μεταξύ αυτών το ταμιευτήριο του Τύμπινγκεν και μία τοπική διαφημιστική. Έχουν βγάλει το πρώτο τους CD αν και επιμένουν ότι «δεν είναι για τέτοια» και απλώς το διασκεδάζουν. Όσο για τον δήμαρχο, τρίβει τα χέρια του με αυτό το υπέροχο viral video που κάνει την καλύτερη διαφήμιση για την πόλη του (τουλάχιστον στο πιο νεανικό κοινό…) και μάλιστα δωρεάν.
Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου
 
 
dw


Πολιτική | 29.01.2012

Δημοσιονομικό Σύμφωνο: το κατάλληλο εργαλείο;

 

Το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής. Την ώρα που μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές επί του τελικού κειμένου, το Βερολίνο είναι αισιόδοξο ότι θα τύχει ευρύτερης αποδοχής

 
Μπορεί το σχετικό κείμενο να έχει προετοιμαστεί σε χρόνο ρεκόρ για ευρωπαϊκά δεδομένα, ωστόσο είναι ήδη σαφές ότι εν τέλει δεν θα είναι τόσο αυστηρό όσο ήλπιζαν και ήθελαν να είναι οι Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί. Ο Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, ο οποίος συμμετείχε στις σχετικές διαπραγματεύσεις, το χαρακτηρίζει "σημαντικό θεμέλιο" που όμως δεν επαρκεί: "Πάντα μπορείς να πετύχεις κάτι καλύτερο. Πιστεύω ότι τώρα είναι δυνατόν να επιβάλεις κυρώσεις και να κινείς τις διαδικασίες για υπερβολικό χρέος μέσα από έναν αυτοματισμό. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η κοινοτική μέθοδος και εξαλείφεται ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρώπης".

Το σύμφωνο προβλέπει την επιβολή αυτόματων κυρώσεων στις χώρες που παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα. Επίσης εισάγεται το λεγόμενο χρεόφρενο το οποίο θα πρέπει να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Στο τελευταίο επέμενε η Γερμανία που έχει υιοθετήσει ήδη το φρένο του χρέους στο σύνταγμά της. Η Γερμανία δεν προσπαθεί να επιβάλει στους υπόλοιπους τις θέσεις της, επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία η Α. Μέρκελ:

"Καμία χώρα δεν μπορεί να υπαγορεύει στους άλλους τι θα κάνει. Αλλά θα πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας. Δεν μπορούμε απλώς να παρακολουθούμε και να περιμένουμε ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλοι θα το κάνουν σωστά. Είμαστε διατεθειμένοι να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Αυτό όμως δεν έχει σχέση με την κυριαρχία μιας χώρας".

Νέο περιτύλιγμα;

Πιο αυστηρούς κανόνες θέλουν Μέρκελ και ΣαρκοζίΠιο αυστηρούς κανόνες θέλουν Μέρκελ και ΣαρκοζίΣτην πραγματικότητα, εάν εξαιρέσει κανείς το χρεόφρενο, το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο δεν είναι κάτι εντελώς καινούριο. Ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κοινοτικός Επίτροπος Όλι Ρεν ισχυρίζεται ότι το 99 % των όσων προβλέπει το νέο σύμφωνο, εμπεριέχεται ήδη στο υπάρχον ευρωπαϊκό δίκαιο. Μόνον οι χώρες που θα υπογράψουν το σύμφωνο θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μελλοντικά βοήθεια από τα ταμεία διάσωσης. Το νέο σύμφωνο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον επόμενο χρόνο και αφού προηγουμένως έχει επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ωστόσο ότι το σύμφωνο δεν θα συμβάλει άμεσα στην αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης, αλλά ότι θα αποφέρει καρπούς σε βάθος χρόνου. Όπως σημειώνει ο Ζαν Πιζανί-Φερί, από το think-tank των Βρυξελλών Bruegel:

"Δεν πρόκειται να υπάρξουν κοινά χρέη εάν δεν μπορεί να ελεγχθεί τι κάνει ο καθένας. Ποιός θα το ελέγχει αυτό όμως; Θα πρέπει να γίνει από ένα θεσμοθετημένο όργανο της ΕΕ ή της ευρωζώνης που θα έχει πολιτική νομιμοποίηση. Αλλά διαπιστώνουμε ακριβώς το αντίθετο. Δεν υπάρχει βούληση για εμβάθυνση της πολιτικής ένωσης στην ευρωζώνη, ειδικά μάλιστα στη Γαλλία".

Αντιδράσεις

Πόσες χώρες θα συμμετέχουν τελικά;Πόσες χώρες θα συμμετέχουν τελικά;Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι Βρετανοί, που είχαν ήδη προαναγγείλει το βέτο τους, δεν είναι οι μόνοι που αντιστέκονται. Ο πολωνός πρωθυπουργός Τουσκ έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την προωθούμενη δημοσιονομική ένωση τονίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι χώρες που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης.

Άγνωστος Χ παραμένει και η στάση που θα τηρήσει ο ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν. Η πλειονότητα των ευρωπαίων ηγετών πάντως επιθυμεί να τεθεί σε ισχύ το νέο σύμφωνο ακόμη κι αν δεν έχει επικυρωθεί από όλες τις χώρες που θα συμμετέχουν. Ποιό θα πρέπει να είναι το «μίνιμουμ συμμετοχής» πάντως, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί.


Bernd Riegert / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Γιάννης Παπαδημητρίου
 
 


Πολιτική | 30.01.2012

Οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να συμπαρασταθούν στην Ελλάδα

 

Μερικές ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών ο Β. Σόιμπλε καλεί εκ νέου την Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα ίσως χρειαστεί «υποστηρικτικά μέτρα».

 
Σε συνέντευξη του στον διαδικτυακό τόπο Wall Street Journal Deutschland, o γερμανός υπουργός Οικονομικών καλεί την Ελλάδα να υλοποιήσει τα προγράμματα των μεταρρυθμίσεων, διαβεβαιώνοντας την ότι οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να της συμπαρασταθούν. Όμως, διευκρινίζει ο κ. Σόιμπλε, η συμπαράσταση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εφαρμογή των μέτρων. Χωρίς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ο γερμανός υπουργός δεν διακρίνει νόημα στη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα. «Δεν υπάρχει το χρηματικό ποσό εκείνο που θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα», λέει χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι χωρίς αυστηρή προσαρμογή δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.
Ίσως απαιτούνται υποστηρικτικά μέτρα
Προβληματισμός στο υπουργείο ΟικονομικώνΠροβληματισμός στο υπουργείο ΟικονομικώνΟ χριστιανοδημοκράτης υπουργός εκτιμά ότι η Ελλάδα ίσως να χρειάζεται υποστηρικτικά μέτρα από άλλες χώρες. «Στον κύκλο των εταίρων θα πρέπει ίσως να σκεφτούμε πώς θα συμπαρασταθούμε πιο αποτελεσματικά στους Έλληνες», τόνισε ο κ. Σόιμπλε. Στο ερώτημα εάν η επίλυση του ελληνικού προβλήματος απαιτεί μεγαλύτερη συμμετοχή του δημόσιου τομέα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται επιφυλακτικός. «Δεν επιτρέπεται να ξεχνούμε ότι ο δημόσιος τομέας –δηλαδή οι φορολογούμενοι- ενισχύουν από το 2010 την Ελλάδα με πολλά δισεκατομμύρια. Και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν και στο μέλλον», είπε ο γερμανός υπουργός.
Σταμάτης Ασημένιος, Reuters
Υπεύθ. Σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Ο Τόμσεν να πάρει το Μνημόνιο και να φύγει!

Ο Τόμσεν να πάρει το Μνημόνιο και να φύγει!

Στήν εποχή του λαθροσοσιαλισμού, της λαθροαριστεράς και της λαθροδεξιάς

Στήν εποχή του λαθροσοσιαλισμού, της λαθροαριστεράς και της λαθροδεξιάς

Alafrosimeiomata /lornion


Aλαφροσημειόματα. ------                                                                                                                                                  Πέρασαν από τότες τριάκοντα χρόνοι  που στο Ζάππειο μέγαρο υπογραφόταν η συνθήκη της εισόδου της χώρας  στην τότε ΕΟΚ.Υπέγραφαν οι πολιτικοί  Καραμανλής και Ράλλης.Δεν πρόλαβαν καλά-καλά  να δώσουν δείγματα της νέας μας πορείας, που από τις εκλογές του 1981 ανέβηκε στην εξουσία το πασοκ, κίνημα που δεν πίστευε την συνθήκη ,αλλά δεν την κατήγγειλε ,τουναντίον εισέπραξε τα οφέλη και δεν ήταν λίγα κάπου στα 115 -130 δις  ευρό. Συνθηματολογούσε μόνο ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο.    Το χρήμα είχε προορισμό  την προσαρμογή  της χώρας στα ευρωπαικά στάνταρς.Δυστυχώς  σπαταλήθηκαν σε παράπλευρες δραστηριότητες. Οι τσοπάνηδες άφίσανε γλίτσα και ζώα ,αφού από τις επιδοτήσεις μπήκανε σε άουντι  και μερσεντές ,οι αγρότες παράτησαν αμπέλους και ντομάτες- αφού ζούσαν  τεμπέλικα με τα χρήματα της ΕΟΚ,οι εργαζόμενοι  μπήκαν σε σωματεία και συνδικαλίστηκαν, αναζητούντες απολαυές και δάνεια ,οι απόφοιτοι  μέσης και ανωτάτης μισθούς και καρέκλες ισχύος, κι’ όλοι οι άλλοι ημέτεροι συν συγγενείς  κάπου κει βολεύτηκαν,σε κοινωνικά και καπή σε μπαρ και καφέ σε σόου και επιτροπές σε κέντρα και ταβέρνες , σε νεοιδρυθείσες υπηρεσίες και οργανισμούς  , σε ΔΕΚΟ  κλπ –κλπ ... Ζήσαν οι μισοί Ελληνες την  φρενίτιδα  της σπατάλης - του εγώ - της καλοπέρασης ,κάναν τους σπουδαίους κομπορυμονούντες, μέχρι και Υπουργοί γινόντουσαν ,ευδαίμονες μέσα στον  τόπο  τους, δροσιζόμενοι υπό σκιάν τις καλοκαιρινές μέρες,οσο για  τις δροσερές  νύχτες μέχρι πρωϊας στα κέντρα, στις θάλασσες,στα γιότ  στις παραλίες των νησιών, στις εκδρομές και εξοχές. Η μεγάλη ζωή, χωρίς σκέψη και σκοτούρα για το αύριο.Τέτοια φαινόμενα ζαμανφουτισμού και σήψης μόνο στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν. Η   αποκτηθείσα νοοτροπία της σπατάλης του χρήμματος, της χρέωσης της κάρτας, του εύκολου  δανείου κλπ , χάλασε την ισοροπία στην ελληνική κοινωνία,  σε σημείο που το χρήμμα  νάναι το πρώτιστο αγαθό, με συνέπεια η κατάχρησή του να επιφέρει φθορά του δημόσιου βίου, τη σήψη τη κυβέρνησης και το σάπισμα  της κοινωνίας.Κατήντησε ο βούρκος μας γνωστός  ανά την υφήλιο  με συνέπεια νάμαστε παράδειγμα αποφυγής.Οι ομογένειες πληρώνουν  την ακαταδεξιά των ντόπιων πληθυσμών,γιατί απο τα δίκτυα φρόντισαν οι Υπουργοί μας να ξεφτυλίζουν καθημερινά την χώρα μιλούντες για Τιτανικούς και διαφθορά με αποτέλεσμα τα ελληνόπουλα νάναι περιφρονητικά δακτυλοδεικτούμενα και απομονωμένα  στα σχολεία της κάθε χώρας. Περιστατικά τέτοιων συμπεριφορών φτάνουν σε μας από τους γονείς των.Ιδού η κατάντια  μας..Σήμερα που γράφονται  τα γενόμενα και που δεν ιδρώνει τ’αυτί κανενός, το σύστημα επιτρέπει να παίζουν τις τύχες της χώρας, των ιδίων ομολογούντων οτι υπογράφουν και ψηφίζουν νόμους αδιάβαστοι, επειδή το επιβάλει η κομματική ταξη και  πειθαρχία ,μη σκεπτόμενοι τίς ατομικές ευθύνες για το που οδηγούν αυτά τα φαινόμενα.
.Οι εκλογές που εκφράζουν τις θελήσεις του κόσμου οδηγούνται στο μέλλον,     γιατί φοβούνται την εκδίκηση της κάλπης. Σήμερα ο εκβιασμός διορίζει κυβερνήσεις με την δημοκρατία να κάνει περίπατο στον πεζόδρομο.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΝ ΛΕΥΚΩ«ΣΥΓΚΛΙΣΗ» ΑΛΛΑ ΜΕ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ»
30/01/2012
Για «απόλυτη σύγκλιση» μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση μίλησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μετά και την χθεσινή του σύσκεψη με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν όλα τα θέματα μεταξύ των οποίων η απαίτηση της τρόικας για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η συζήτηση περί τοποθέτησης Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ελλάδα.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε την διαφωνία του με την συγκεκριμένη απαίτηση της τρόικας και έθεσε και πάλι το ζήτημα της ύφεσης.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει σύγκλιση ως διαπραγματευτικό όπλο για την κυβέρνηση.

Ο κ. Καρατζαφέρης είπε πως δεν θα κάνει τίποτε αν δεν έχει προηγουμένως απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Παπαδήμος, που λαμβάνει σήμερα μέρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Είχα την ευκαιρία σήμερα το μεσημέρι να ενημερώσω αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση. Η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής αυτής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. 

Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.

Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους. 

Όλοι μαζί δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, στο ευρώ και στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε.

Η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε αρχικά προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου, ωστόσο στη συνέχεια αναβλήθηκε λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και των συνομιλιών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI)».

Από την πλευρά της Ν.Δ. ο κ. Σαμαράς φέρεται να υπέβαλε τις ακόλουθες προτάσεις, υπό την μορφή ισοδύναμων μέτρων όσον αφορά στις απαιτήσεις της τρόικας. Σύμφωνα με αυτές, προτείνονται τα ακόλουθα: 

-Οι προσλήψεις στο δημόσιο από ένα προς πέντε να γίνουν ένα προς δέκα
-Παράλληλα μεγαλύτερη μείωση στις προσλήψεις συμβασιούχων στο δημόσιο από το 10% σε 20%
-Καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης 
-Έλεγχος στις συντάξεις «μαιμού»
-Αύξηση των εσόδων του δημοσίου από τις άδειες και την λειτουργία του ηλεκτρονικού τζόγου και των νέων τυχερών παιχνιδιών

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως μια μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως μεταβατική και να μην εκφεύγει του ειδικού σκοπού της που έχει συναποφασιστεί. 

Σχολίασε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και έφερε το θέμα που προέκυψε πρόσφατα στην δικαιοσύνη με τους εισαγγελείς, καθώς επίσης το νομοσχέδιο για τις αποφυλακίσεις, τις κρίσεις στα σώματα ασφαλείας αλλά και τους διορισμούς γενικών διευθυντών. 

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δοθεί μία γενική πολιτική εξουσιοδότηση για συμφωνία από τους πολιτικούς αρχηγούς στον κ. Παπαδήμο (όπως προσφέρθηκε να δώσει ο κ. Παπανδρέου) αλλά να δοθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό για να διαπραγματευθεί και να υπάρξει και περαιτέρω συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με τις πηγές της λεωφόρου Συγγρού ο κ. Παπαδήμος στην συνάντηση έθεσε το θέμα των υπογραφών σε κοινό κείμενο αλλά όχι πιεστικά και ότι διαφώνησαν οι κ.κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Παπαδήμος δεν έλαβε λευκή επιταγή όσον αφορά στην διαπραγμάτευση και επομένως αν κάτι δεν πάει καλά, θα είναι υποχρεωμένος να το συζητά με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου ήταν διατεθειμένος να δώσει αυτήν την «λευκή επιταγή».

Μάχη εξουσίας στα Σκόπια, Πολιτική, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Μάχη εξουσίας στα Σκόπια, Πολιτική, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Είναι και το πολιτικό θράσος θέμα των στατιστικολόγων;
30/01/2012
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Όταν ακούσαμε τον κ. Χρυσοχοΐδη να δηλώνει πως δεν είχε διαβάσει το Μνημόνιο επειδή τότε ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε να κάνει άλλη δουλειά (να κυνηγά το έγκλημα), δηλώσαμε ότι η επιστήμη έχει πλέον σηκώσει τα χέρια ψηλά και πως μετά από αυτή την ομολογία, δεν είχαμε κάτι άλλο να ακούσουμε.

Αλλά έπρεπε να το φανταστούμε: Όταν σ’ αυτή τη χώρα κανένα βαρέλι (ούτε της χρεοκοπίας) δεν έχει πάτο, πώς θα βρίσκαμε πάτο στο βαρέλι της πολιτικής ανοησίας, του πολιτικού θράσους και του πολιτικού ψεύδους;

Ήλθε, όμως, η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου στην πρωινή εκπομπή του Mega, στις 27 Ιανουαρίου, και απέδειξε πως πράγματι πάτος στο βαρέλι του πολιτικού ψεύδους των επαγγελματιών πολιτικών  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Επίσης, δεν υπάρχει πάτος και στην άλλη κατρακύλα, που επιβάλλει το αξίωμα να εκλαμβάνεται το ψέμα και η παραδοχή του ως… αθωωτική έκφραση ειλικρίνειας!

Α, σου λέει, είναι ειλικρινής, παραδέχεται το λάθος και το ψέμα του! Άρα… αθώος του εγκλήματος.

Ως εάν να έχουμε όλοι μαζί αποδεχθεί την κοινή μοίρα να μας κυβερνούν άνθρωποι που συστηματικά επιδίδονται σε λάθη και σε ψεύδη – αρκεί στο τέλος να τα παραδέχονται.

Ερωτηθείς, λοιπόν, ο κ. Παπαϊωάννου σχετικώς με την (πρωτοφανή) ομολογία Χρυσοχοΐδη – επί της οποίας ο ίδιος (ο κ. Χρυσοχοΐδης) συνέχισε να επιχειρηματολογεί, διότι ως γνωστόν η διόρθωση είναι χειροτέρα του λάθους – δήλωσε πως δεν συμφωνεί με τον «αδιάβαστο» συνάδελφό του, διότι, όπως είπε, όλοι οι βουλευτές και πολύ περισσότερο οι υπουργοί οφείλουν να γνωρίζουν τι ψηφίζουν.

Ως εδώ καλά. Έλα, όμως, που έπρεπε να απαντήσει και στο ερώτημα αν και ο ίδιος είχε διαβάσει το Μνημόνιο!

Και τι απάντησε (με την άνεση του πορφυρογέννητου που έχει γεννηθεί για να μας κυβερνά);

Το πρωτοφανές ακόλουθο:

«Το είχα διαβάσει. Αλλά και αν δεν το είχα διαβάσει, θα σας έλεγα ότι το είχα διαβάσει»!

Επομένως, το λάθος του κ. Χρυσοχοΐδη δεν είναι ότι δεν είχε διαβάσει το Μνημόνιο, αλλά ότι… το είπε!

Και δεν σηκώθηκαν οι πέτρες, αλλά κρίθηκε (και αυτό) ως γοητευτική, αξιολάτρευτη, συγκινητική «έκφραση ειλικρίνειας»!

Σωστά! Διότι ακριβώς όπως αυτοί που δεν είναι στατιστικολόγοι δεν είναι σε θέση να κρίνουν αν μπορεί μια ανεξάρτητη (λέμε τώρα) Αρχή να συνεδριάζει και να δίνει στοιχεία κατά παράβαση του νόμου, δηλαδή χωρίς να συνεδριάσει το Διοικητικό της Συμβούλιο και χωρίς να έχουν υπογραφεί αποφάσεις που (από το νόμο) πρέπει να είναι «προϊόν συλλογικού οργάνου»,  έτσι και κάποιοι άλλοι δεν επιτρέπεται να κρίνουν αυστηρά το πολιτικό ψεύδος και την πολιτική υποκρισία, διότι αυτό δεν είναι της δικής τους αρμοδιότητος.

Άλλωστε, δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι το πολιτικό ψεύδος που οδηγεί στην καταστροφή μιας χώρας, αποτελεί αδίκημα.

Αλλά ακόμη και αν το πολιτικό ψεύδος ήταν έγκλημα, πρέπει να είσαι εγκληματολόγος για να σου επιτραπεί να το κρίνεις.

Όπως ακριβώς πρέπει να είσαι στατιστικολόγος για να διαπιστώσεις (και να αποκαλύψεις) παραβίαση του ιδρυτικού νόμου της ΕΛΣΤΑΤ.

Ή για να απορήσεις, διότι ενώ η ΕΛΣΤΑΤ είχε δώσει στη Eurostat στοιχεία για τις ΔΕΚΟ, λίγο μετά οι «αρμόδιοι» ανέθεταν σε εταιρία ορκωτών λογιστών  να βρει τα στοιχεία που υποτίθεται πως είχε ήδη βρει η ΕΛΣΤΑΤ.

Τώρα, βέβαια, ο κ. Παπαϊωάννου (που φαίνεται πως πιάστηκε και αυτός αδιάβαστος), υποστηρίζει ότι ο φάκελος της ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να πάει στη Βουλή και πως θα το πράξει αμέσως μόλις του το ζητήσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Το ίδιο πράττει και ο κ. Μπεγλίτης που αφού σε πρώτο χρόνο κατακεραύνωσε τους εισαγγελείς, κατηγορώντας τους για «επικίνδυνη αφέλεια», τώρα λέει πως ο φάκελος πρέπει να πάει στη Βουλή, αλλά (προσοχή!), το θέμα να ερευνηθεί από εξεταστική επιτροπή και να ερευνηθεί από την παρούσα Βουλή (όπου ο ΠΑΣΟΚ διαθέτει αυτήν την γελοία και αναντίστοιχη με τον πραγματικό εκλογικό χάρτη πλειοψηφία)!

Είπε επίσης ο κ. Παπαϊωάννου ότι δεν έχει λόγο να απαντά «σε μια ακατάσχετη φλυαρία που υπάρχει στον δημόσιο βίο της χώρας».

Και πως ήταν υποχρεωμένος από το νόμο να στείλει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο το ερώτημα περί αντικατάστασης ή μη των εισαγγελέων. Γεγονός το οποίο απλώς συνέπεσε με την διαβίβαση του φακέλου για την ΕΛΣΤΑΤ! (Τι σου είναι αυτές οι συμπτώσεις)!

Φυσικά, κάνει ότι δεν θυμάται πως οι εισαγγελείς είχαν ανακαλέσει την παραίτησή τους, όταν ο κ. Βενιζέλος απέσυρε την πρόθεσή του να καταθέσει τροπολογία για την αντικατάστασή  τους.

Και επομένως δεν υπήρχε θέμα να επανέλθει – ει μη μόνον επειδή διαβιβάστηκε ο φάκελος της ΕΛΣΤΑΤ.

(Υπενθυμίζω στο σημείο αυτό ότι ο κ. Βενιζέλος έχει από τις 27 του περασμένου Σεπτεμβρίου καταργήσει το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ και μέχρι σήμερα δεν έχει προτείνει τους αντικαταστάτες τους και επομένως η ΕΛΣΤΑΤ παραμένει και αυτή τη στιγμή που μιλούμε χωρίς Δ.Σ., άρα παράνομη).

Υπάρχει και άλλο που ξέφυγε από το έρκος των οδόντων του κ. Παπαϊωάννου (μέσα στην ακατάσχετη φλυαρία των τηλεοπτικών μονολόγων του).

Ερωτηθείς για ποιο λόγο χρειάστηκε το ερώτημά του να συνοδευθεί από ένα κατεβατό – νέο λίβελλο κατά των εισαγγελέων, ενώ θα αρκούσε απλώς να στείλει τρεις τυπικές αράδες, απάντησε κάτι το εντελώς  προσβλητικό για τα μέλη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.

Ότι δηλαδή αισθάνθηκε την ανάγκη να υπενθυμίσει στα ένδεκα μέλη του Συμβουλίου τα όσα είχαν προηγηθεί, ώστε να βοηθηθούν στην κρίσης τους!

Επομένως, εμείς πρέπει να θεωρήσουμε πως και τα μέλη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (πλην των μελών της κυβέρνησης) δεν διαβάζουν, δεν παρακολουθούν τι γίνεται, δεν λαμβάνουν πληροφορίες και χρειάζονται αυτόν (τον κ. Παπαϊωάννου) να φρεσκάρει τη μνήμη τους με διάφορες ανακοινώσεις-σεντόνια!

Στην προσπάθειά του δηλαδή να παρέμβει και πάλι στη Δικαιοσύνη, ο κ. υπουργός άφησε να εννοηθεί πως αυτή εκτός από τυφλή, είναι και… κουφή – ας αφήσουμε που μπορεί τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου να είναι και τίποτε… ασυνείδητοι ή ακόμη και ηλίθιοι, που κρίνουν τις υποθέσεις χωρίς να εξετάζουν όλα τα στοιχεία, χωρίς να ενημερώνονται, ως εάν δηλαδή να έχουν μόλις κατέβει από τον Άρη, οπότε χρειάζονται την βοήθεια κάποιου που ακόμη κι’ αν δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο θα έλεγε ότι το είχε διαβάσει!

Ισχύει και για τον κ. Παπαϊωάννου δηλαδή το αξίωμα πως η διόρθωση είναι χειροτέρα του λάθους.

Και πως βέβαια, όταν προσπαθείς να καλύψεις το ένα ψέμα με άλλο ψέμα, στο τέλος μπλέκεις σε έναν κυκεώνα ψεμάτων, που απλώς φέρνει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο (από την προπαγανδιστική σου μανία) αποτέλεσμα.

Σταματώ εδώ την «ακατάσχετη φλυαρία» μου, διότι ως γνωστόν δεν είμαι στατιστικολόγος, αλλά δημοσιογράφος– και επομένως δεν είναι καθόλου βέβαιο πως μου επιτρέπεται να βουλιάζω σε σωρούς ψεμάτων αναζητώντας ένα ψήγμα αλήθειας.

Πολύ περισσότερο, που δεν πρόκειται να το βρω (το ψήγμα της αλήθειας)…

Υ.Γ. Άσχετο, αλλά μου ήλθε τώρα: Είναι βέβαιο ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν χρειαζόταν, ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας, να διαβάσει το Μνημόνιο; Δεν έπρεπε να γνωρίζει σε τι θα αντιδρούσαν οι διαδηλωτές, δεδομένου ότι αυτός θα εκαλείτο να καταστείλει τις διαδηλώσεις μέσω εντολών του προς την αστυνομία;