Saturday, December 31, 2011

ΕΘΝΟΣ
ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Ανατροπή με σκιές στην υπόθεση των εισαγγελέων

Δεν έδωσαν τελικά οι οικονομικοί εισαγγελείς «ονόματα και διευθύνσεις» (τουλάχιστον στο επίσημο γραπτό υπόμνημά τους) για τις πολιτικές παρεμβάσεις και πιέσεις που δέχθηκαν, με συνέπεια να καταλήξει η σχετική έρευνα μοιραία στο αρχείο, στέλνοντας ωστόσο σαφές μήνυμα προς κάθε πλευρά ότι οποιαδήποτε νέα παρέμβαση θα αποτελέσει «αιτία πολέμου».

Ανατροπή με σκιές στην υπόθεση των εισαγγελέων
ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΥΛΩΝΙΤΗ
Δεν έδωσαν τελικά οι οικονομικοί εισαγγελείς «ονόματα και διευθύνσεις» (τουλάχιστον στο επίσημο γραπτό υπόμνημά τους) για τις πολιτικές παρεμβάσεις και πιέσεις που δέχθηκαν, με συνέπεια να καταλήξει η σχετική έρευνα μοιραία στο αρχείο, στέλνοντας ωστόσο σαφές μήνυμα προς κάθε πλευρά ότι οποιαδήποτε νέα παρέμβαση θα αποτελέσει «αιτία πολέμου».
Μολονότι όλα τα «πυρά» στράφηκαν εναντίον της νομοθετικής ρύθμισης που αιφνιδίως και αναιτιολόγητα προσπαθούσε να τους καταργήσει, ενώ χειρίζονταν σωρεία κρίσιμων υποθέσεων, οι εισαγγελείς Γ. Πεπόνης, Σ. Μουζακίτης δεν θέλησαν επισήμως να κατονομάσουν τις παρεμβάσεις τονίζοντας στο υπόμνημα: «Δεν θα χαθούμε σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας αναλισκόμενοι με το αυτονόητο και πασίδηλο, δυστυχώς, της νεοελληνικής πραγματικότητας», επισημαίνοντας ότι είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους.
Ετσι το θρίλερ που παίχτηκε το τελευταίο 3ήμερο έκλεισε με μια μεγάλη ανατροπή και τη σκιά να πλανάται για ονόματα που λέγεται ότι έδωσαν στις προφορικές συζητήσεις με ανωτέρους τους, «φωτογραφίζοντας» και πρόσωπα του δημόσιου βίου, που ενοχλήθηκαν από τις ενέργειές τους και τους οποίους λέγεται ότι τους χαρακτήρισαν «θρασείς και αναιδείς» (στις άτυπες αυτές εξετάσεις) τονίζοντας ότι δεν τους υπολογίζουν και δεν μπορούν να τους οδηγήσουν σε παραίτηση.
Ανατροπή με σκιές στην υπόθεση των εισαγγελέων
Οι χθεσινές εξελίξεις ήταν ραγδαίες μετά και τη διατυπωμένη από τον πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο, εντολή να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο η υπόθεση. Ο αντεισαγγελέας ΑΠ. Φ. Μακρής τους κάλεσε χθες για διευκρινίσεις και αφού άφησαν γενικότερης φύσης αιχμές, στρεφόμενοι κυρίως κατά της νομοθετικής κατάργησής τους και αρνούμενοι να δώσουν ονόματα, έκρινε ότι η υπόθεση έχει κλείσει.
Λάθος ερμηνεία. Ο αντεισαγγελέας ΑΠ σημείωσε ότι η προσπάθεια αντικατάστασής τους με τη νομοθετική τροποποίηση ερμηνεύτηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς ότι η δράση τους ενόχλησε επιχειρηματικούς παράγοντες ή διάφορους αξιωματούχους, οι οποίοι θορυβηθέντες δρομολόγησαν την κατάργησή τους. Κρίνοντας ότι η κίνησή τους εκπορεύθηκε από υπερβολική ευαισθησία, την αδιαπραγμάτευτη προσήλωσή τους στο καθήκον και ότι ήταν παρορμητική, κατέληξε ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για παρέμβαση στο έργο τους και δεν χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.
Από κυβερνητικής πλευράς, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο απόσυρσης ή διόρθωσης της επίμαχης ρύθμισης, καθώς και από την Εισαγγελία ΑΠ διευκρινίστηκε χθες κατηγορηματικά ότι το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο για τους οικονομικούς εισαγγελείς ήταν μελετημένο, λειτουργούσε άριστα και δεν δικαιολογείτο καθόλου η τροποποίησή του.
Ετσι οι οικονομικοί εισαγγελείς θα παραμείνουν στη θέση τους, εκτός εάν η κυβέρνηση στείλει ερώτημα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για αντικατάστασή τους (με αφορμή το αρχικό κείμενο της παραίτησης), οπότε θα επιβεβαιωθεί όμως και στην πράξη ότι είχαν γίνει πολύ ενοχλητικοί με τις ενέργειές τους. Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που στάλθηκε ήταν πως «δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους», ότι αδιαφορούν για παρεμβάσεις που δεν μπορούν να τους επηρεάσουν και ότι αν ξαναεπιχειρηθούν θα ακολουθήσει ακόμα μεγαλύτερος σάλος από αυτόν που τώρα αποτράπηκε, για να μην μπει και η χώρα σε περαιτέρω περιπέτειες...
Δηλώνουν πιστοί στις αρχές τους
«Για μας το θέμα έληξε διαδικαστικά», ήταν τα λόγια του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη μετά την υποβολή του υπομνήματος που κατέθεσε χθες μαζί με τον συνάδελφό του Σπ. Μουζακίτη στον αντεισαγγελέα ΑΠ, Φώτη Μακρή, στο πλαίσιο της έρευνας που διατάχθηκε προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά τις καταγγελίες στην επιστολή παραίτησής τους ότι «δέχτηκαν πιέσεις».
Ο κ. Πεπόνης αρνήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνομιλητές του ότι υπήρξε παρασκήνιο στην έρευνα ή ότι κάτι μεσολάβησε και τους έκανε να αλλάξουν στάση και να μη δώσουν τα ονόματα αυτών που υποστήριζαν ότι τους πίεζαν, όπως άφηναν να εννοηθεί προχθές ότι θα κάνουν.
Αντίθετα, παρέπεμπε στο υπόμνημά τους, το οποίο χαρακτήρισε «διαφωτιστικό», και στο γιατί δεν έδωσαν ονόματα αναφερόταν στην παράγραφο του υπομνήματος: «Οτι δεν θα χαθούμε σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας αναλισκόμενοι σε ενασχόληση με το αυτονόητο και πασίδηλον, δυστυχώς, της νεοελληνικής πραγματικότητας».
Πρόσθεσε ακόμη με νόημα ότι μπορεί κανένας να βγάλει συμπεράσματα για το τι εννοούσαν περί πιέσεων από οικονομικά συμφέροντα αν συγκρίνει όσα αναφέρονται στην επιστολή παραίτησης και όσα υποστηρίζουν στο υπόμνημά τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, είπε ακόμη σε ανθρώπους από το περιβάλλον του πως ό,τι και να γίνει θα παραμείνουν πιστοί στις αρχές τους. ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ανατροπή με σκιές στην υπόθεση των εισαγγελέων
  • Ανατροπή με σκιές στην υπόθεση των εισαγγελέων

αβέβαιο το πολιτικό σκηνικό /καθημερινή


Του Μινωα Α. Ζομπανακη*
Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη όχι μόνο θα συνεχιστεί το 2012 αλλά και θα χειροτερεύει, όσο η Γερμανία δεν αποφασίζει εάν επιθυμεί μία ενωμένη Ευρώπη με την ίδια ως ισότιμο μέλος, ή το μόνο που θέλει είναι να δημιουργήσει μία Ευρώπη της Γερμανίας, με σκοπό να επιβάλλει τη δική της agenda στα υπόλοιπα μέλη.
Ως εκ τούτου, το 2012 θα είναι ένας χρόνος με συνεχείς αντιπαραθέσεις μεταξύ της Γερμανίας και των εταίρων. Οσον αφορά την Ελλάδα, ο χρόνος αυτός θα είναι ακόμη πιο κρίσιμος απ’ αυτόν που σήμερα διανύουμε. Οι δανειστές μας θα επιμείνουν στην εφαρμογή των μέτρων για τα οποία έχουμε δεσμευτεί, που, όμως, το αδύναμο πολιτικό κατεστημένο δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει λόγω της εντεινόμενης κοινωνικής αντίδρασης.
Ο φόβος ότι θα μας διώξουν ή ότι θα αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε από την Ευρωζώνη θα παραμείνει απλά φόβος, διότι, πρακτικά, οι δανειστές μας θα δυσκολευτούν να απορροφήσουν τη μεγάλη ζημιά που θα προκύψει από τη διαγραφή των χρεών μας, στην περίπτωση που φύγουμε από το ευρώ και κηρύξουμε χρεοκοπία.
Συνεπώς, οι διαπραγματεύσεις μας με την τρόικα θα συνεχιστούν. Το πολιτικό σκηνικό του νέου έτους προμηνύεται αβέβαιο, αφού τα πολιτικά κόμματα δε θα δεχθούν την επιμήκυνση της ζωής της κυβέρνησης Παπαδήμου, η οποία θα μπορούσε να αναδιαμορφωθεί μετά από έναν ρεαλιστικό ανασχηματισμό, βασιζόμενο, ως επί το πλείστον, σε τεχνοκράτες.
Συνεπώς, θα προσφύγουμε σε εκλογές, που πιθανώς θα φέρουν τη Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα, όχι όμως με αυτοδύναμη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να ζητήσει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση αυτή, αμφιβάλλω εάν ο κ. Σαμαράς θα είναι πρωθυπουργός κοινής αποδοχής των συνεργαζόμενων κομμάτων.
* Ο κ. Μίνως Α. Ζομπανάκης είναι οικονομολόγος, πρώην τραπεζίτης.

ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ

Tι κερδίζει η Ελλάδα από το αέριο της Κύπρου

Σημαντικές οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις θέτει και για την Ελλάδα η ιστορική για τα δεδομένα όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον βυθό της Κυπριακής ΑΟΖ στη γεώτρηση της «Αφροδίτης».

Tι κερδίζει η Ελλάδα από το αέριο της Κύπρου
Σημαντικές οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις θέτει και για την Ελλάδα η ιστορική για τα δεδομένα όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον βυθό της Κυπριακής ΑΟΖ στη γεώτρηση της «Αφροδίτης».
Τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπισθεί στη Λεκάνη της Λεβαντίνης εντός της Κυπριακής και της Ισραηλινής ΑΟΖ, με συνολικά κοιτάσματα 33 τρισ. κυβικών ποδιών (κατά δήλωση του CEO της Noble Energy, Τσαρλς Ντέβιντσον), «δείχνουν» ολόκληρο το τόξο από την Κύπρο μέχρι και νοτίως της Κρήτης ως «ύποπτο» για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Συγχρόνως όμως η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς οι επιλογές που τελικά θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες για τον τρόπο εξαγωγής του φυσικού αερίου, θα κρίνουν και το εάν η χώρα μας θα μπορέσει να επωφεληθεί από τις ανακαλύψεις αυτές, αναλαμβάνοντας ρόλο κόμβου για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Λεβαντίνης στις αγορές της Ευρώπης.
Tι κερδίζει η Ελλάδα από το αέριο της Κύπρου
Κάτι που έχει όχι μόνο οικονομική σημασία αλλά και γεωπολιτική, μια και η Ελλάδα, μετά την αποτυχία του σχεδίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, θα έχει μία ακόμη ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα για την εξασφάλιση διαφοροποιημένων πηγών ενέργειας για την ΕΕ.
Η Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την αδειοδότηση ερευνών σε περιοχές νοτίως της Κρήτης, που πιθανολογείται ότι μπορεί να εντοπισθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά σε εκκρεμότητα παραμένει η αναζήτηση υδρογονανθράκων στην περιοχή που εκτείνεται μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, καθώς στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες και είναι γνωστές οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας.
Δρ. Ηλίας Κονοφάγος
Δρ. Ηλίας Κονοφάγος
Οριοθέτηση ζωνών
Η έρευνα και αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη μεγάλη αυτή περιοχή που αποτελεί τη φυσική συνέχεια της Λεκάνης της Λεβαντίνης και του Ερατοσθένη και σύμφωνα με προβολές των ειδικών κρύβει στον βυθό της ενεργειακά κοιτάσματα, ουσιαστικά παγώνει, καθώς δεν είναι μόνο η Τουρκία αλλά και η Αίγυπτος πλέον που δεν αποδέχεται την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τρόπο που να αποκτά «σύνορα» η Ελλάδα με την Κύπρο. Ελλάδα και Κύπρος, παρά το γεγονός ότι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο συζήτησης της οριοθέτησης της μεταξύ τους ΑΟΖ, γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε casus belli για την Aγκυρα αλλα και για το νέο πολιτικό σύστημα της Αιγύπτου που ελέγχεται από τους αδελφούς μουσουλμάνους.
Ο εντοπισμός και η εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε αυτή την περιοχή μετατίθεται πλέον για όταν και όποτε το... κίνητρο του οικονομικού οφέλους οδηγήσει την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και την Αίγυπτο σε από κοινού οριοθέτηση (είτε συμφωνημένη είτε με προσφυγή στη Χάγη) των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή αυτή. Σε κάθε περίπτωση πάντως μια τέτοια εξέλιξη θα χρειαστεί πολύ χρόνο και κυρίως την υπέρβαση του κρίσιμου πολιτικού εμποδίου, της μη αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία.
Με τα δεδομένα αυτά είναι θετικό βήμα η πρωτοβουλία της Αθήνας και του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη για την έναρξη ερευνών σε περιοχή νοτίως της Κρήτης εντός των (υποθετικών) ορίων της ελληνικής ΑΟΖ, τα οποία δεν γειτνιάζουν με την Τουρκία και επομένως δεν μπορεί να αμφισβητηθούν από την Aγκυρα.
Ερωτηματικό παραμένει πάντως η οδός εξαγωγής του φυσικού αεριού που θα επιλεγεί από την εταιρεία NOBLE και τις κυβερνήσεις της Κύπρου και του Ισραήλ, του φυσικού αερίου το οποίο θα προκύψει από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Αφροδίτης και του Λεβιάθαν, καθώς το Ταμάρ θα διατεθεί αποκλειστικά για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Ισραήλ.
Σχέδιο εκμετάλλευσης
Η εταιρεία NOBLE, έχοντας υπερπηδήσει το εμπόδιο που έθετε η ισραηλινή κυβέρνηση (που ήθελε να δεσμεύσει όλα σχεδόν τα κοιτάσματα, ως ενεργειακά αποθέματα ασφαλείας), επεξεργάζεται ήδη ολοκληρωμένο σχέδιο εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της εταιρείας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο.
Παρά το γεγονός ότι η κατασκευή σταθμών υγροποίησης του φυσικού αεριού (LNG) και μεταφοράς του στις αγορές με πλοία είναι ένα αρκετά δαπανηρό πρότζεκτ (υπολογίζεται στα 10 δισ. δολάρια), προσφέρει ένα ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα, της μη εξάρτησης από χώρες από τις οποίες θα διέρχεται ένας αγωγός, που αποτελεί την εναλλακτική οδό μεταφοράς του φυσικού αερίου. Πολύ περισσότερο όταν η χώρα αυτή θα είναι η Τουρκία...
Κοίτασμα έως και 15 τρισ. κυβικά πόδια
Δικαιολογημένη ευφορία έχει προκαλέσει στην Κύπρο η ανακοίνωση της αναδόχου εταιρείας Noble για εντοπισμό μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη γεώτρηση της Αφροδίτης στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ. Το κοίτασμα υπολογίζεται από την εταιρεία σε 5-8 τρισ. κυβικά πόδια και εντοπίστηκε σε βάθος 5.861 μέτρων σε θαλάσσιο βάθος 1.680 μέτρων.
Οπως επισημάνει ο Δρ Ηλίας Κονοφάγος, τα ανακοινωθέντα αποθέματα είναι διακόσιες φορές μεγαλύτερα από τα αποθέματα της Νότιας Καβάλας, ενώ η ποσότητα αυτή αντιπροσωπεύει τις σημερινές ανάγκες της Ελλάδας σε φυσικό αέριο για πενήντα χρόνια.
Εκτιμήσεις
Ο κ. Κονοφάγος δηλώνει ακόμη ότι «προκαλεί εντύπωση η ''συντηρητικότητα'' της ανακοίνωσης της Noble Energy, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών με βάση την ύπαρξη στρωμάτων άμμου και σε άλλα τμήματα της έκτασης των 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων του κοιτάσματος της Αφροδίτης τα αποθέματα θα μπορούσαν να φθάσουν με 10% πιθανότητα σε ένα ύψος της τάξης των 15 τρισ. κυβικών ποδών (δηλ. 400 δισ. κυβικών μέτρων), αντί του ανακοινωθέντος μέσου αποθέματος 7 τρισ. κυβικών ποδών (200 δισ. κυβικών μέτρων). Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι στο Τάμαρ η πρώτη ανακοίνωσή της αναφερόταν σε 4 με 6 τρισ. κυβικά πόδια ενώ τελικά εντοπίστηκαν 9 τρισ. κυβικά πόδια.
Στο Λεβιάθαν, από 12 με 14 τρισ. κυβικά πόδια, σήμερα αναφέρονται σε 20 τρισ. κυβικά πόδια (570 δισ. κυβικά μέτρα). Aρα η ελπίδα είναι μπροστά μας!!». Ο Ελληνας ειδικός επισημαίνει ακόμη ότι το ενδιαφέρον πλέον θα στραφεί και στον νέο γύρο παραχωρήσεων οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ.
Σημαντικά αποθέματα νότια της Κρήτης
Σαφείς ενδείξεις ύπαρξης σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης εντοπίζουν Ελληνες ειδικοί όπως ο Ηλίας Κονοφάγος και ο Αντώνης Φώσκολος, αξιοποιώντας στοιχεία από τις μέχρι τώρα προκαταρκτικές έρευνες που έχουν πραγματοποιήσει στην ευρύτερη περιοχή εξειδικευμένες ξένες εταιρείες.
Η νορβηγική PGS (Petroleum Geo-Services) έχει πραγματοποιήσει μια ιδιαίτερα αισιόδοξη πρόβλεψη, που εξισώνει την ιζηματογενή λεκάνη που βρίσκεται νοτίως της Κρήτης με αυτήν της Λεβαντίνης, όπου ήδη έχουν βρεθεί τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ.
Προσδοκίες
Το μέγεθος των αποθεμάτων εκτιμάται με βάση την αναλογία ενεργών λασποηφαιστείων και συστημάτων πετρελαιογένεσης που βρίσκονται στην ΑΟΖ Κύπρου και στον Κώνο του Νείλου, και με δεδομένο ότι νότια από την Κρήτη, μόνο νοτίως του Πλακιά υπάρχουν 19 ενεργά ηφαίστεια με συστήματα πετρελαιογένεσης, η προσδοκία ανεύρεσης μιας ποσότητας 1,5 Μ3 φυσικού αερίου δεν είναι διόλου υπερβολική, ιδιαίτερα μετά την παρουσίαση της PGS, Robinson, 2011, όπου συνδέεται η λεκάνη των ιζημάτων της Κρήτης με αυτήν της Λεβαντίνης.
Σημαντικές είναι και οι ενδείξεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στη Λεκάνη του Ηροδότου, που βρίσκεται εντός της περιοχής την οποία αμφισβητεί η Τουρκία. Στο κυπριακό τμήμα της λεκάνης, block 04, γεωφυσικές έρευνες από την εταιρεία PGS έδειξαν 4 φωτεινά σημεία που οδηγούν στην ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου υπερδιπλάσιας ποσότητας από αυτήν του block 12 (κοίτασμα Αφροδίτης), περίπου 750 δισ. Μ3 φυσικού αερίου.
Οι προβλέψεις
  • Η γαλλική υπηρεσία BEICIP/FRANLAB, συνεκτιμώντας τα ανωτέρω στοιχεία, θεωρεί ότι στην ελληνική Λεκάνη του Ηροδότου θα πρέπει να υπάρχει το ισοδύναμο των 6 έως 9 δισ. βαρελιών αργού πετρελαίου.
  • Ακολουθώντας το σκεπτικό της BEICIP/FRANLAB, μία ισοδύναμη ποσότητα της τάξης των 6 δισ. βαρελιών (περίπου 2 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου) είναι πολύ πιθανή.
Σε αντίθεση με την Κύπρο
Ελλάδα και Ισραήλ προτιμούν την κατασκευή του σταθμού LNG
Καθώς ο υποθαλάσσιος αγωγός από την Κύπρο στην Ελλάδα θεωρείται απολύτως αντιοικονομική λύση, ο σταθμός LNG, από τον οποίο θα αναλάβουν τη μεταφορά του φυσικού αερίου και πλοία ελληνικών συμφερόντων, καθώς και η διάθεση του αερίου αυτού μέσω σταθμού αποϋγροποίησης στην Ελλάδα και κατόπιν διοχέτευσής του σε ένα από τα υπάρχοντα ή υπό κατασκευή δίκτυα προς τη Δυτική Ευρώπη (ITGI ή South Stream) θα προσφέρουν στη χώρα μας ένα σημαντικό στρατηγικό και οικονομικό όφελος σε συνδυασμό και με τις αναμενόμενες έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ.
Η προοπτική αυτή δείχνει σήμερα να απειλείται από τις ιδεοληπτικές θεωρίες που αναπτύσσονται στη Λευκωσία, ακόμη και στην ίδια την κυβέρνηση Χριστόφια, που θεωρεί ότι η εμπλοκή και της Τουρκίας στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων του νησιού θα είναι... ικανοποιητικό «κίνητρο» για την Aγκυρα για να δώσει τη συγκατάθεσή της σε μια (ακόμη και στα πρότυπα του Σχεδίου Ανάν) λύση του Κυπριακού.
Η εμμονή παραγόντων της κυβέρνησης Χριστόφια να ομιλούν για υποθαλάσσιο αγωγό που θα συνδέει το νησί με την Τουρκία και θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο της Λεβαντίνης τους διερχόμενους από την Τουρκία αγωγούς, προσφέρει μεν ένα κολοσσιαίο πλεονέκτημα στην Αγκυρα, αλλά θα παρέδιδε την Κύπρο (και το Ισραήλ) στην πλήρη ενεργειακή, πολιτική και οικονομική εξάρτηση της Τουρκίας. Κάτι που έστω κι αν ο κ. Χριστόφιας θα μπορούσε να αποδεχθεί, το Τελ Αβίβ αλλά και η κοινοπραξία της Noble μάλλον θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν με κάθε τρόπο.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr
η σελίδα "επιλογές¨"χαιρετα το 2012 και εύχεται  καλή χρονιά.

Friday, December 30, 2011


Περιβάλλον & Επιστήμη | 29.12.2011

Επικίνδυνες οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας;

 

Οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας πλασαρίστηκαν στην αγορά ως η ιδανική οικολογική λύση. Πλην όμως περιέχουν υδράργυρο επικίνδυνο για την υγεία. Η επιβολή τους στην αγορά θεωρείται ότι υπαγορεύθηκε από τη βιομηχανία.

 

Η Κομισιόν με την οδηγία της 244/2009 έβαζε τέρμα στις παλιές λάμπες φωτισμού και τις αντικαθιστούσε με τις μοντέρνες και οικολογικές λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Μια απόφαση που ικανοποιούσε πολλούς. Πρώτα από όλα τη βιομηχανία διότι θα κέρδιζε περισσότερα χρήματα και κατά δεύτερο λόγο τους πολιτικούς που θα είχαν να επιδείξουν μια επιτυχία στον αγώνα για τις κλιματικές αλλαγές. Ακόμα όμως και περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace ή το WWFείχαν καλά λόγια να πουν. Ο Νίκλας Σίνερλ, ειδικός για θέματα ενέργειας από την Greenpeace Αυστρίας λέει σχετικά:

Οι παλιές και οι καινούργιες λάμπεςΟι παλιές και οι καινούργιες λάμπες«Οι παλιές λάμπες φωτισμού κατά τη γνώμη μας ανήκουν σε μια παλιά τεχνολογία, η οποία πρέπει να αποσυρθεί από την αγορά. Θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα αποτελεσματικότερα συστήματα φωτισμού».

Τα μειονεκτήματα των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν αποτελούσαν θέμα για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ο Αυστριακός σκηνοθέτης Κρίστοφ Μάιρ, στο ντοκιμαντέρ του ‘Bulb fiction’ επιχειρεί να αποδείξει πως η οδηγία για την απόσυρση των κλασικών λαμπτήρων έγινε κατ’ επιταγήν της βιομηχανίας:

«Στην ταινία το θέμα δεν είναι οι παλιές λάμπες και οι νέοι οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας αλλά για τηε λειτουργία των μηχανισμών. Η απαγόρευση των παλαιών λαμπτήρων είναι μια παραβίαση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών. Για πρώτη φορά απαγορεύθηκε ένα προϊόν το οποίο δεν είναι επικίνδυνο.»

Χρειάζονται ειδική ανακύκλωση

Ο φυσικός Γκέοργκ ΣταϊνχάουζερΟ φυσικός Γκέοργκ ΣταϊνχάουζερΠόσοι γνωρίζουν όμως ότι οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας περιέχουν υδράργυρο και θα πρέπει να ανακυκλώνονται με ειδικό τρόπο και όχι να τους πετάμε απλά στα σκουπίδια διότι με τον τρόπο αυτό αναμειγνύονται με τη διατροφική αλυσίδα. Στην πραγματικότητα μόνο το 20% ανακυκλώνεται κανονικά.

Ο φυσικός Γκέοργκ Σταϊνχάουζερ, από το Ατομικό Ινστιτούτο στη Βιέννη κάνει λόγο για σκάνδαλο σχετικά με τον ορισμό της περιεκτικότητας υδραργύρου στις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας και προτίθεται να δημοσιεύσει τα συμπεράσματα των δικών του ερευνών. Το 2014 αναμένεται να γίνει η αξιολόγηση της σχετικής οδηγίας και ο Αυστριακός φυσικός λέει σχετικά:

«Κατά τη γνώμη μου τα πέντε milligramm που επιτρέπονται, αλλά ακόμα και το ένα, δεν θα ήθελα να τα έχω στον αέρα που αναπνέω».

Ο Νίκλας Σίνερλ από την Greenpeace επιβεβαιώνει πάντως ότι χάρη σε αυτές τις λάμπες εξοικονομούνται ετησίως 30 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Όσο για τον υδράργυρο στις λάμπες χαμηλής κατανάλωσης δηλώνει πως και φυσικά η οργάνωσή του δεν είναι ικανοποιημένη με αυτό.

Alexander Musik / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
 
 
dw

Πολιτική | 29.12.2011

Νέα στοιχεία για τα περί τουρκικών εμπρησμών στην Ελλάδα

 

Νέες αποκαλύψεις της τουρκικής εφημερίδας Μιλλιέτ. Ο αρθρογράφος της Τζαν Ντουντάρ, επιβεβαιώνει τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ στην εφημερίδα Μπιργκούν περί εμπρησμού δασών στην Ελλάδα το 1995.

 
Με νέα στοιχεία ο γνωστός δημοσιογράφος έρευνας Τζαν Ντουντάρ σε σημερινό του άρθρο αποκαλύπτει ότι σε εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο Σουσουρλούκ που είχε διατάξει ο Μεσούτ Γιλμάζ όταν ανέλαβε πρωθυπουργός μετά την Τανσού Τσιλλέρ, το 1996, υπήρχε σαφής αναφορά για επιχειρήσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και παρακρατικών στοιχείων σε εμπρησμούς και βομβιστικές ενέργειες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε βομβιστική ενέργεια σε στρατόπεδο στη Λαμία και σε εμπρησμούς στην Κρήτη και τη Ρόδο.
Τα στοιχεία αυτά περιέχονταν σε 12 σελίδες της έκθεσης που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί επειδή είχαν χαρακτηριστεί κρατικά μυστικά. Ο δημοσιογράφος σε προσωπική του έρευνα στο αρχείο του Ετσεβίτ είχε βρει την γραπτή απάντηση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών οι όποιες δικαιολογούν την απόφαση να χαρακτηριστούν τα στοιχεία αυτά απόρρητα λέγοντας ότι σε περίπτωση δημοσιοποίησης τους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης και να προκαλέσουν αντίποινα. Ο Τούρκος δημοσιογράφος υποστηρίζει επίσης στο άρθρο του ότι την περίοδο των μέσων του 90 η Άγκυρα ήταν θυμωμένη με την Αθήνα για την υποτιθέμενη βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα σε στελέχη του PKK και έτσι στάλθηκαν στην Ελλάδα δυο ομάδες πρακτόρων οι οποίες επιδόθηκαν σε δολιοφθορές.
Όμως εμπρησμοί άρχισαν να συμβαίνουν και στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου και. κάποια στιγμή κατά τον Ντουντάρ οι ελληνικές αρχές ήρθαν σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και ζήτησαν ανακωχή και η υπόθεση σταμάτησε εκεί. Ο Δημοσιογράφος επανέλαβε τους ίδιους ισχυρισμούς σε ζωντανή εκπομπή του CNN Türk νωρίτερα σήμερα όπου ήταν καλεσμένος.

Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη
Υπεύθ.σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
 
 
dw


Επισκόπηση τύπου  | 30.12.2011

«Οι άπληστοι πατέρες της Ελλάδας»

 

Δημοσιεύματα για τις απαιτήσεις των Ελλήνων βουλευτών σχετικά με αναδρομικές αυξήσεις, την προφυλάκιση του Εφραίμ καθώς και τη μείωση της κατανάλωσης στην Ελλάδα στον σημερινό γερμανικό τύπο.

 
«Οι άπληστοι πατέρες της Ελλάδας». Με αυτόν τον τίτλο η εφημερίδα Main Post αναφέρεται στις διεκδικήσεις εκατοντάδων βουλευτών να πάρουν αναδρομικά αυξήσεις των μισθών και των συντάξεών τους. Η εφημερίδα γράφει: «Το να γίνει κανείς μέλος της βουλής θεωρείται στην Ελλάδα ένα επάγγελμα όνειρο. Κερδίζει περισσότερα από 100.000 ευρώ το χρόνο και παίρνει μόλις μετά από λίγα χρόνια θητείας μια παχυλότατη σύνταξη. Αλλά για κάποιους ‘πατέρες τους έθνους’, όπως ορισμένοι αυτοαποκαλούνται, αυτά δεν είναι αρκετά. Εκατοντάδες πρώην βουλευτές και συνταξιούχοι βουλευτές προσέφυγαν στο διοικητικό δικαστήριο ζητώντας αναδρομικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις τους».
Και η εφημερίδα αναφέρεται στα βουλευτικά προνόμια: «Οι 300 οδηγούν υπηρεσιακά αυτοκίνητα με χρήματα των φορολογουμένων. Δεν πληρώνουν γραμματόσημα ούτε τηλεφωνικούς λογαριασμούς, ταξιδεύουν δωρεάν με το τρένο και παίρνουν το χρόνο 104 δωρεάν εισιτήρια ανάμεσα στην Αθήνα και την εκλογική τους περιφέρεια, εάν αυτή είναι πάνω από 200 χλμ μακριά. Για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές της βουλής παίρνει ο καθένας 150 ευρώ. Και για αυτό αρκεί μια υπογραφή στη λίστα των παρουσιών – εάν ο βουλευτής παίρνει πράγματι μέρος στη συνεδρίαση δεν το ελέγχει κανένας».
Με την προφυλάκιση του Εφραίμ ασχολείται η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung και σημειώνει: «Η προφυλάκιση του Εφραίμ δεν είναι ένα προκαταρκτικό παιχνίδι μιας πολιτικής δίκης-σόου, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι της Εκκλησίας. Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη όπως τόνισε και ο υπουργός κ.Παπαϊωάννου. Από την άλλη πλευρά η σύλληψη και φυλάκιση του μάνατζερ-μοναχού γίνεται σε μια περίοδο που το έχει ανάγκη η πολιτεία. Γιατί παρά τις διακηρύξεις περί ανεξαρτησίας, η φυλάκιση σηματοδοτεί την ικανότητα δράσης ενός κράτους σε περιόδους που στα μάτια πολλών πολιτών δεν εκλαμβάνεται παρά σαν μια μαριονέττα που πρέπει να εφαρμόσει αποφάσεις των διεθνών εταίρων της.»
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Η εκκλησία από την άλλη πλευρά κράτησε τα τελευταία χρόνια στάση διστακτική. Όταν τη δεκαετία του 90 σημειώθηκαν διαφωνίες για την αναγραφή της θρησκείας στις ταυτότητες ή για την ονομασία τη ΠΓΔΜ κατέβασε με λαϊκιστικό τρόπο εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους. Στη δημοσιονομική κρίση όμως, που πρόκειται για υπαρξιακό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, κατά ένα περίεργο τρόπο δεν ήταν επινοητική».
Και η Neue Zürcher Zeitung καταλήγει: «Για την Εκκλησία παρουσιάζεται μια ευκαιρία να επανακτήσει την αξιοπιστία της  με το να ανοίξει τα χαρτιά της για τη διαλεύκανση του σκανδάλου. Και να μην προσπαθεί να σκηνοθετεί ότι είναι θύμα μιας πολιτικής θεατρικής διαδικασίας».
Τέλος η Financial Times Deutschland στην online έκδοσή της φιλοξενεί ρεπορτάζ με τον τίτλο «Οι Έλληνες κάνουν περικοπές σε αυτοκίνητα και παπούτσια» και στον υπότιτλο σημειώνει: «Για να καταφέρουν οι Έλληνες να αντιμετωπίσουν την κρίση κάνουν περικοπές στα χριστουγεννιάτικα ψώνια και ξεδηλώνουν τα αυτοκίνητά τους».
«Αυτές τις ημέρες σχηματίζονται ουρές στις αρμόδιες υπηρεσίες από κατόχους αυτοκινήτων. Θέλουν να τα επιστρέψουν τις πινακίδες. Πάνω από 250.000 κάτοχοι αυτοκινήτων υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιστρέψουν τις πινακίδες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όπως προβλέπει το υπουργείο Μεταφορών». Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρεται στη μείωση της αγοράς ρούχων και παπουτσιών που έφθασε στο 30% αλλά και στο γεγονός ότι το κράτος δεν ορρωδεί πλέον προ ουδενός προκειμένου να συγκεντρώσει έσοδα. Πρόσφατα το υπουργείο Υγείας επέτρεψε το κάπνισμα και πάλι σε μεγάλους χώρους διασκέδασης και σε καζίνο.

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
 
 
dw

Οικονομία | 30.12.2011

«Φως στο τούνελ για τον ελληνικό λαό»

 

Νέο μήνυμα αισιοδοξίας εν όψει του 2012 από το Γερμανό υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: "Η ευρωζώνη θα παραμείνει ενωμένη, άμεση υλοποίηση του νέου συμφώνου σταθερότητας, ανάπτυξη για την Ελλάδα".

 
Έμφαση στην ανάπτυξη

Θα δουν οι Έλληνες φως στην άκρη του τούνελ;Θα δουν οι Έλληνες φως στην άκρη του τούνελ;Σε ότι αφορά την Ελλάδα και στο ερώτημα τί θα πρέπει να γίνει για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων του νέου προγράμματος για την Ελλάδα, μέσω του οποίου το συνολικό χρέος της χώρας πρόκειται να μειωθεί σε ποσοστό 120% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Πέραν τούτου η Ελλάδα πρέπει μέσω της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και μέσω μιας αποτελεσματικότερης χρήσης της βοήθειας από την Ε.Ε. να επιστρέψει και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και μέσω της εξαγωγής της ενέργειας αυτής στο εξωτερικό. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να δει φως στην άκρη του τούνελ», τόνισε.
Για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ο Σόιμπλε είπε ότι ορισμένα πράγματα παρουσιάζονται με αρνητικό τρόπο, αλλά «σίγουρα σε κάποια ζητήματα υπάρχει ανάγκη να βελτιωθούν τα πράγματα. Εμείς πρέπει να προσφέρουμε στην Ελλάδα τεχνική βοήθεια όσον αφορά τη δημιουργία μίας λειτουργικής οικονομικής διοίκησης, και αυτό θα πράξουμε. Το ίδιο ισχύει και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων: Εδώ χρειάζεται περισσότερος  χρόνος για την εφαρμογή των εξαγγελθέντων στην πράξη. Και η περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας χρειάζεται επίσης πάντα και την ύπαρξη των επενδυτών», σημείωσε.
Ο δημόσιος τομέας και το κούρεμα του ελληνικού χρέους

Ein Sack voll Geld von der Deutschen BundesbankEin Sack voll Geld von der Deutschen BundesbankΟ Σόιμπλε  υπογραμμίζει πρώτον ότι χώρες με μεγάλα δημοσιονομικά χρέη, όπως η Ιταλία και η Ισπανία,  θα πρέπει με πειστικό τρόπο να προχωρήσουν στην μακροχρόνια αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και δεύτερον ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του πρόσφατου συμβουλίου κορυφής για το σύμφωνο σταθερότητας. «Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν να υπάρξουν λύσεις για τα οξέα προβλήματα χρηματοδότησης αυτών των χωρών», είπε. Σε ότι αφορά την Ελλάδα και το κούρεμα χρέους ο Σόιμπλε αντιτάχθηκε στην άποψη του επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ, Γιόζεφ Ακερμαν, ότι στο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συμμετάσχει και ο δημόσιος τομέας. «Ούτως ή άλλως ο δημόσιος τομέας αναλαμβάνει το κομμάτι που δεν μπορεί να αναλάβει ο ιδιωτικός», υπενθύμισε ο Σόιμπλε. «Άρα τα ιδιωτικά πιστοληπτικά ιδρύματα δεν πρέπει να προβληματίζονται επειδή ο δημόσιος τομέας δεν συμμετέχει στο κούρεμα χρέους της Ελλάδας». Ο Σόιμπλε είπε ακόμη πως για ορισμένα κρατικά ομόλογα θα πρέπει να δοθούν αυξημένα επιτόκια, αυτό δεν είναι απαραίτητα βλαβερό,  αλλά ίσως ενισχύσει την συνειδητοποίηση ότι θα πρέπει να χειραγωγηθούν οι πραγματικές αιτίες της κρίσης, που είναι τα υπέρογκα χρέη και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. 
Σε αγώνα επιβίωσης οι ελληνικές τράπεζες
Αγώνας επιβίωσης και για την Εθνική ΤράπεζαΣε άλλο άρθρο με τίτλο «Οι Ελληνικές τράπεζες δίνουν αγώνα επιβίωσης» ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα αναφέρεται στα 32,1 δις ευρώ που έχουν δεσμευτεί από τον προϋπολογισμό του 2012 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, αφενός  λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ανέρχονται στα 32 δις ευρώ κι αφετέρου επειδή λόγω του κουρέματος θα επιβαρυνθούν με άλλα 23 δις ευρώ από τα ελληνικά τοξικά ομόλογα.  Και επειδή οι τράπεζες θέλουν να κρατήσουν χαμηλά την κρατική επιρροή στο μάνατζμεντ, δεν έχουν άλλη λύση από το να πουλήσουν τις συμμετοχές σε ξένες τράπεζες. Ο αρθρογράφος χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας, που προσπαθεί να πουλήσει τουλάχιστον το 20% της συμμετοχής της στην άκρως κερδοφόρα τουρκική τράπεζα Φινάνσμπανκ.
Με λίγα λόγια, το ποσό που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 40 δις ευρώ, όταν η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων μεγαλύτερων δεν ξεπερνά τα 2,24 δις ευρώ. Αυτό και μόνο δείχνει ότι θα είναι αδύνατον για τις ελληνικές τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, επισημαίνει ο γερμανός ανταποκριτής. .

Ειρήνη Αναστασοπούλου/Handelsblatt
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
 
 
dw

Πολιτική | 30.12.2011

"Επιθυμεί η Ελλάδα μεταρρυθμίσεις";

 

Οι παραιτήσεις των δύο Ελλήνων εισαγγελέων προκάλεσαν έντονες συζητήσεις στη Γερμανία. Υπάρχει ακόμη ετοιμότητα για να προχωρήσει η χώρα σε μεταρρυθμίσεις; "Να μπουν ευρωπαίοι υπάλληλοι στο ελληνικό υπ. Οικονομικών".

 
Βουλευτές των χριστιανικών κομμάτων αντιδρούν με απορία στο νέο επεισόδιο της ελληνικής «δημοσιονομική τραγωδία», όπως την αποκαλεί χαρακτηριστικά η εφημερίδα Handeslblatt. Αμφισβητούν έντονα τη διάθεση για μεταρρυθμίσεις και την τιθάσευση του χρέους στο ορατό μέλλον.
Ο Μαξ Γιόζεφ Στράους: "Να δράσει η Ε.Ε."Ο Μαξ Γιόζεφ Στράους, νομικός και γιός του επί πολλά χρόνια π. πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Φραντς Γιόζεφ Στράους, ζήτησε με ανάρτηση στο facebook την σκληρή παρέμβαση της Ε.Ε. «Η ΕΕ θα πρέπει να τοποθετήσει προσωπικό στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, για να παρέμβει. Οι Έλληνες δεν θα το κάνουν ποτέ από μόνοι τους. Κανένας υπάλληλος δεν παραιτείται με τη θέλησή του και δεν εγκαταλείπει προνόμια» τόνισε.
«Δεν ταιριάζει με την λαϊκή κυριαρχία»
Το αίτημα Στράους προκάλεσε σκεπτικισμό στις τάξεις των χριστιανικών κομμάτων. Ο Κλάους Πέτερ Βίλς, βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος είπε στην διαδικτυακή έκδοση της Handelsblatt: «Πρόκειται για αναπόφευκτη επίπτωση των αποτυχημένων μηχανισμών στήριξης το γεγονός ότι ακούγονται όλο και πιο δυνατά φωνές για άσκησης ενός είδους πολιτικής προστατευτισμού. Για να δικαιολογήσουμε στο γερμανό φορολογούμενο τα όλο και διογκούμενα ποσά στήριξης, ζωγραφίζουμε την επαπειλούμενη κατάρρευση του κόσμου μέσω της πτώχευσης της Ελλάδα ή την εικόνα ενός πατέρα που βοηθά τον κανακάρη του να βγάλει το φίδι από την τρύπα, αλλά παρακολουθεί με πολύ προσοχή τις πράξεις του και σε κάθε παρεκτροπή του παρεμβαίνει. Όλο αυτό δεν ταιριάζει με την παραδοσιακή ιδέα που έχουμε για την λαϊκή κυριαρχία».  Ο γερμανός βουλευτής χαρακτηρίζει μεν αξιέπαινες τις προσπάθειες της ομάδας Task Force υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, αλλά που όμως «εκλαμβάνονται ως ξενόφερτες και προκαλούν αντιευρωπαϊκά ανακλαστικά»
«Αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος»
"Δεν ανήκει στήν παραδοσιακή ιδέα για την λαική κυριαρχία" Ο Κλάους Πέτερ ΒιλςΟ Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής δεν πιστεύει ωστόσο ότι η Ελλάδα θα χειραγωγήσει στο ορατό μέλλον τη δημοσιονομική της κρίση. «Είναι  καθαρή αυταπάτη να πιστέψουμε, ότι παραδόσεις και συνήθειες εκατοντάδων χρόνων μπορούν να αλλάξουν σε μήνες ή ακόμη σε χρόνια» δήλωσε.
Από την πλευρά του ο Χανς Μίχελμπαχ, επικεφαλής των χριστιανικών κομμάτων στην επιτροπή  δημοσιονομικών της Βουλής χαρακτήρισε ανεπαρκή τα βήματα προόδου της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. "Η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει χρηματοδότηση διαρκώς από άλλες χώρες Ε.Ε., την ώρα που κάθεται σχεδόν με σταυρωμένα τα χέρια. Αλληλεγγύη των εταίρων υπάρχει, αλλά αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει να μην χάσουν οι εταίροι της την υπομονή τους». Εκείνο που επικρίνει ιδιαίτερα είναι ο αργός ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων και της πάταξης της φοροδιαφυγής. «Στις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να αναλάβει τα ηνία η Ε.Ε. εφόσον η ελληνική διοίκηση είναι αναποτελεσματική και να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος ευρωπαϊκός φορέας όπως ήταν η Treuhand για την π. Α. Γερμανία που θα διαχειριστεί ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/Handelsblatt
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου    
 
 
dw