Monday, October 31, 2011


Οικονομία | 19.06.2011

To Der Spiegel «βλέπει» τον θάνατο του ευρώ

 

«Η ΟΝΕ εξελίσσεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο για τηv Ευρώπη: Το ευρώ αλυσοδένει σύμβατες οικονομίες», υποστηρίζει το Der Spiegel, με ένα εξώφυλλο που «κηδεύει» το ευρώ σε φέρετρο καλυμμένο με την ελληνική σημαία.

 
Μια αξιοπρόσεκτη και δυσερμήνευτη στροφή πραγματοποίησε η έντυπη έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Ο τίτλος του εξωφύλλου, όπου παρουσιάζεται το ευρώ να κηδεύεται σε φέρετρο το οποίο καλύπτεται από την ελληνική σημαία, είναι "ξαφνικά και αναμενόμενα". Ο τίτλος του κεντρικού άρθρου είναι «Στο έλεος του ευρώ» και ο υπότιτλος αναφέρει: «Η ΟΝΕ εξελίσσεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της Ευρώπης: Το ευρώ αλυσοδένει μεταξύ τους ασύμβατες μεταξύ τους εθνικές οικονομίες. Ωστόσο ο πολιτικός κόσμος επενδύει σε νέα προγράμματα. Πρόκειται για λάθος δρόμο». Στα κυριότερα σημεία του κεντρικού άρθρου διαβάζουμε μεταξύ άλλων:«Το παλιό ευρώ, στην αρχική του σύλληψη, δεν υπάρχει πια, η ΟΝΕ δεν λειτουργεί. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Β».
 
«Δύο κυβερνήσεις έπεσαν ήδη λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη»
 
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η πολιτική ηγεσία της ΕΕ ωραιοποιεί την κατάσταση. «Μόνο λόγω του ευρώ το ελληνικό χρέος αποτελεί πρόβλημα για όλους τους ευρωπαίους εταίρους και συνάμα κίνδυνο για το κοινό τους νόμισμα. Γιατί, αν αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει, η κρίση θα επεκταθεί ανεξέλεγκτα και σε άλλες αδύναμες οικονομικά χώρες.Αν, από την άλλη, οι πολιτικοί συνεχίσουν τη μέχρι τώρα πορεία στήριξης των κρατών με χρηματοδοτικά πακέτα, η ΟΝΕ θα καταλήξει αναδιανεμητική ένωση – κάτι που οι επινοητές του κοινού νομίσματος ήθελαν οπωσδήποτε να αποφύγουν».
 
Παρατηρεί επίσης πως «μέρα με τη μέρα φουντώνουν οι αντιδράσεις των πολιτών για τις κυβερνήσεις τους, οι οποίες αποφασίζουν ερήμην για το μέλλον τους»
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι «δύο κυβερνήσεις έπεσαν ήδη λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, ενώ πιθανό είναι να ακολουθήσουν και η ισπανική και ελληνική κυβέρνηση». Σύμφωνα με το Der Spiegel και «τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη γνωρίζουν νέα άνθιση εξαιτίας της δυσφορίας των πολιτών των εύρωστών οικονομικά ευρωπαϊκών κρατών για τα συνεχώς νέα πακέτα βοήθειας στις δημοσιονομικά αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης». Υπογραμμίζεται πως το ευρώ, που είχε στόχο να ενώσει την Ευρώπη, εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της. Ενδεχόμενη διάλυση της νομισματικής ένωσης θα γύριζε δεκαετίες πίσω την Ευρώπη, η οποία ίσως να μην μπορέσει να συνέλθει από το χτύπημα. Ούτως ή άλλως η θέση της απειλείται από τις νέες οικονομικές δυνάμεις της Ασίας.
 
Σταμάτης Ασημένιος, dpa
 
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
 
 
 
 
dw

Πολιτική | 27.10.2011

Σε καλύτερο δρόμο η Ελλάδα μετά τη Σύνοδο;

 

«Φιλόδοξη, παγκόσμια και αξιόπιστη απάντηση» χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ο Γάλλος υπ. Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν. Σε επίπεδο αναλυτών εκφράζονται όμως επιφυλάξεις.

 
Οι Γάλλοι σχολιαστές αναγνωρίζουν ότι το σχέδιο διάσωσης Ελλάδας  και του ευρώ, που παρέδοσαν οι 17 σήμερα τα χαράματα, είναι πολύ πιό ‘ανθεκτικό’ από αυτό της 21ης Ιουλίου.
Αναγνωρίζουν όμως ταυτόχρονα ότι το επιπλέον ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους ήταν απαραίτητο για να επανακτίσει η Ελλάδα την πιστοληπτική της ικανότητα.

Οι αποφάσεις δεν συνιστούν βιώσιμη λύση

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει, εάν είναι επαρκές.
Πολλοί, θεωρούν ότι παρά την αναμενόμενη μείωση στο 120% του ΑΕΠ σε μία δεκαετία, το ελληνικό χρέος παραμένει υψηλό και δύσκολα διαχειρίσιμο.
Και αυτό γιατί η Ελλάδα συνεχίζει να έχει ένα πρωτογενές έλλειμα. Δηλαδή αρνητικό ισοζύγιο στον προϋπολογισμό της. Που σημαίνει ότι ακόμα και εάν μηδενισθεί το χρέος της θα συσσωρεύει ελλείματα.

Έτσι οι πιό τολμηροί, εκτιμούν ότι θα έπρεπε να δοθεί και ‘φρέσκο’ χρήμα στη χώρα, ώστε να πετύχει μια ανάπτυξη, που μόνη της δεν θα τα καταφέρει.
«Δεν λύσαμε το πρόβλημα της Ελλάδας, ελαφρύναμε το βαρύ ζυγό του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού κερδίζοντας απλώς χρόνο», υπογραμμίζουν. Το μπαλάκι είναι τώρα πια στην Ελλάδα.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
 
 
dw

Πολιτική | 01.11.2011

Το Βερολίνο αιφνιδιάστηκε

 

Η γερμανική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού να προαναγγείλει δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής. Πρόκειται για μια εσωτερική εξέλιξη, λέει το υπουργείο Οικονομικών

 
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει εσωτερική εξέλιξη, την οποία δεν επιθυμεί να σχολιάσει, την απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προαναγγείλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες θα κληθούν να εγκρίνουν τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής για το ελληνικό χρέος. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται: «Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα σαφείς προσδοκίες. Σύμφωνα με αυτές, το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Επ` αυτού εργαζόμαστε εντατικά όλοι αυτή την περίοδο. Όσον αφορά την προαναγγελία ενδεχομένου δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πρόκειται για μια εξέλιξη που αφορά την εσωτερική πολιτική στην Ελλάδα, για την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη πληροφόρηση και για τον λόγο αυτόν δεν την σχολιάζει».

Handelsblatt: "Η χρεοκοπία πλησιάζει"

Ο ανταποκριτής της Handelsblatt Γκερντ ΧέλερΟ ανταποκριτής της Handelsblatt Γκερντ ΧέλερΤην ίδια ώρα ο γερμανικός και ο αυστριακός τύπος χαρακτηρίζουν ριψοκίνδυνη επιχείρηση την απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 60% των Ελλήνων τάσσεται κατά της συμφωνίας. «Πέραν των μαζικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, και της αντίστασης που προβάλει η αντιπολίτευση, ο έλληνας πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με αντιδράσεις στο ίδιο του το κόμμα», παρατηρεί η DieZeitστην ηλεκτρονική της έκδοση. «Ο Παπανδρέου το ρισκάρει με την απόφαση του για δημοψήφισμα», επισημαίνει η αυστριακή WienerZeitung. 
Σε σχόλιο της με τίτλο "Η χρεοκοπία πλησιάζει" η Handelsblatt δια του ανταποκριτή της Γκερντ Χέλερ παρατηρεί ότι ενώ όλα έδειχναν ότι η Ελλάδα κάπως σώθηκε μετά τη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο έλληνας πρωθυπουργός τα ανατρέπει όλα και ανακοινώνει εντελώς ξαφνικά δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της συνόδου, στις οποίες μόλις πριν από 5 μέρες είχε συμφωνήσει. Η ανακοίνωση έπεσε σαν βόμβα, επισημαίνει ο γερμανός δημοσιογράφος και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εξηγήσει ακόμη πως θα διατυπωθεί το ερώτημα. Εάν το ερώτημα θα αφορά την έγκριση του κουρέματος του χρέους, ο Παπανδρέου δεν μπορεί να ελπίζει ότι οι Έλληνες θα συμφωνήσουν. Και αυτό γιατί οι Έλληνες γνωρίζουν ότι το haircutθα συνοδεύεται από νέα σκληρά μέτρα λιτότητας…. Αν ο Παπανδρέου χάσει τότε η Ελλάδα θα βρεθεί ενώπιον νέων εκλογών και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα τις κερδίσει κανένα από τα μεγάλα κόμματα. Αυτό θα σήμαινε πολιτική παράλυση και ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας θα ήταν μεγαλύτερος από ποτέ, αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα. 

Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεώνιδης
 
 
dw

GREECE | 31.10.2011

Greek premier promises referendum on bailout deal

 

Greece's prime minister has said he will put last week's bailout package to a confidence vote and a referendum, potentially throwing the deal into doubt.

 
Greece is to hold a referendum on the latest European Union aid package agreed last week, which was intended to resolve the country's debt crisis. The package seeks a 50 percent write-down of government debt, and provides the country with an additional 100 billion euros ($140 billion) in rescue loans.
Prime Minister George Papandreou said his government trusted the judgment of Greek voters. However, he did not set a date for the vote.
George PapandreouPapandreou called the referendum 'a supreme act of democracy'Such a referendum would be the first to be held in Greece since 1974, when the monarchy was abolished by a landslide vote, months after the collapse of the military dictatorship.
"This will be the referendum: The citizen will be called upon to say a big 'yes' or a big 'no' to the new loan arrangement," Papandreou told Socialist members of parliament.
"This is a supreme act of democracy and of patriotism for the people to make their own decision ... We have a duty to promote the role and the responsibility of the citizen," he added.
"If the Greek people do not want it, it will not be adopted," he said.
Skeptical voters
Papandreou's government has seen its majority reduced to just three seats in parliament and its approval ratings plummet amid harsh austerity measures that are likely to send the country into a fourth year of recession in 2012. Last week, protests were held around the country against the tough austerity policies.
According to a survey on Saturday, nearly 60 percent of Greeks view Thursday's agreement on the new bailout package as negative or probably negative.
The deal was reached at a marathon EU summit in Brussels, after months of haggling.
Author: Joanna Impey (AFP, AP, dpa, Reuters)
Editor: Nancy Isenson
 
 
dw

Οι κινητοποιήσεις έχουν παλλαϊκό πατριωτικό χαρακτήρα…

Οι κινητοποιήσεις έχουν παλλαϊκό πατριωτικό χαρακτήρα…

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

ΝΔ: Ο Παπανδρέου πατάει γκάζι για το γκρεμό

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του και την ανακοίνωση της απόφασής του να προχωρήσει στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επικύρωση της δανειακής συμφωνίας.

ΝΔ: Ο Παπανδρέου πατάει γκάζι για το γκρεμό
Επιπλέον, μιλώντας στο Mega, o εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης χαρακτήρισε την πρόταση του πρωθυπουργού ως "συνταγματική και δημοκρατική εκτροπή" και υποστήριξε ότι πρόκειται για "έμμεσο εθνικό διχασμό που θέτει εν κινδύνω το μεγαλύτερο επίτευγμα της χώρας, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση".
"Ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να παίξει την Ελλάδα σε μία ζαριά. Είναι ένας εθνικός διχασμός. Αφού δεν μπόρεσε να καταστήσει συνένοχη τη Νέα Δημοκρατία, κάνει συνένοχο τον ελληνικό λαό. Παραμένει γαντζωμένος στη θυέση του οδηγού αλλά πατάει γκάζι και πάει κατευθείαν στο γκρεμό. Μία είναι η λύση: Εκλογές", υπογράμμισε ο κ. Μιχελάκης.
Σε γραπτή ανακοίνωση που ακολούθησε την πρώτη αντίδραση του εκπροσώπου της, η ΝΔ χαρακτηρίζει "αδίστακτο και επικίνδυνο", τον πρωθυπουργό και σημειώνει: "Ο,τιδήποτε άλλο εκτός από εκλογές αποτελεί εκτροπή για τη δημοκρατία και καταστροφή για τη χώρα. Σαν κέρμα στον αέρα πέταξε την παραμονή την Ελλάδας στην Ευρώπη. Που υπήρξε πάντα κορυφαία στρατηγική επιλογή του ελληνικού λαού. Λέει στον Ελληνικό λαό, ότι "αν δεν ψηφίσετε τις επιλογές μου, σας βγάζω από την Ευρώπη". Αφού εκβιάζει με την πρόταση μομφής την ίδια την κοινοβουλευτική του ομάδα, θέλει να υποχρεώσει την κοινωνία να αποφασίσει ανάμεσα στον φόβο της και το θυμό της. Αντί να ψάξει για τρόπους να βγούμε από το αδιέξοδο, κάνει τον έσχατο εκβιασμό στον ελληνικό λαό. Αφού δεν μπόρεσε να κάνει συνένοχό του τη Νέα Δημοκρατία, προσπαθεί να κάνει συνένοχό του ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Δεν μπορεί να κυβερνήσει. Και τώρα αντί να αποχωρήσει έντιμα, δυναμιτίζει τα πάντα. Και διακινδυνεύει τα πάντα".


Στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ κέρδισε το... Ιράν!
 Τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν από το Ιράκ και η Τεχεράνη τρίβει τα χέρια της

Του Πετρου Παπακωνσταντινου
Η κρίση της Ευρωζώνης και τα αποτρόπαια γεγονότα στη Λιβύη με το λιντσάρισμα και τη βεβήλωση της σορού του Μουαμάρ Καντάφι μονοπώλησαν τη διεθνή ειδησεογραφία το τελευταίο δεκαήμερο, αφήνοντας στο περιθώριο μια άλλη, σοβαρή εξέλιξη: Την ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα ότι το σύνολο των αμερικανικών στρατευμάτων θα αποχωρήσει από το Ιράκ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφάνισε την εξέλιξη αυτή ως δική του επιλογή, συνεπή προς τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Στην πραγματικότητα, μέχρι την τελευταία στιγμή ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, πίεζε τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλικί να παραμείνει επ’ αόριστον στο Ιράκ ένα σημαντικό μέρος από τις 16 βάσεις και τους 40.000 στρατιώτες των ΗΠΑ που βρίσκονται εκεί. Ηταν ο Μαλικί εκείνος που τίναξε στον αέρα τη συμφωνία, αρνούμενος να παραχωρήσει στα αμερικανικά στρατεύματα νομική ασυλία. Μάλιστα, ο σιίτης πολιτικός, που ήρθε στην εξουσία ως κατοχικός πρωθυπουργός, ενδύθηκε τη λεοντή του αντιστασιακού, χαρακτηρίζοντας την επικείμενη αποχώρηση των Αμερικανών «τεράστια νίκη του Ιράκ» και «της βούλησης όλων των πατριωτικών δυνάμεων».
Οπως ο Ομπάμα, έτσι και ο Μαλικί την ανάγκην φιλοτιμίαν εποίησε. Η Αραβική Ανοιξη απείλησε και τον ίδιο, με ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον της φτώχειας και της απολυταρχίας στη Βαγδάτη και τη Βασόρα. Η κυβέρνησή του είναι όμηρος του μαχητικά αντιαμερικανού σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ, οι βουλευτές του οποίου μπορούν να του τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια οποιαδήποτε στιγμή. Το κυριότερο, ο Μαλικί είναι υποχρεωμένος να υπολογίζει την ολοένα και ισχυρότερη επιρροή του μεγάλου σιιτικού κέντρου, της Τεχεράνης, η οποία φιλοξένησε ως πολιτικούς εξόριστους, επί Σαντάμ Χουσεΐν, όλους σχεδόν τους σημερινούς ηγέτες του κυβερνώντος, σιιτικού συνασπισμού.
Να λοιπόν που η Υβρις του Τζορτζ Μπους και των νεοσυντηρητικών συμβούλων του βρίσκει τη Νέμεσή της: Ο πόλεμος που διεξήγαγαν οι Αμερικανοί με τόσο μεγάλο κόστος, σε ανθρώπινες ζωές, χρήμα και πολιτικό κύρος, τελειώνει επ’ ωφελεία του χειρότερου εχθρού τους. Οχι ότι το αυριανό Ιράκ θα αποτελεί προτεκτοράτο της Τεχεράνης – και μόνο οι ανοιχτές πληγές από τον ολέθριο οκταετή πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών καθιστούν κάτι τέτοιο αδύνατο. Θα αποτελεί, όμως, ένα αδύνατο κράτος, η σιιτική πλειοψηφία του οποίου θα υπολογίζει πάρα πολύ σοβαρά τα συμφέροντα και τις επιλογές του μεγάλου της γείτονα.
Ασφαλώς οι Αμερικανοί δεν θα εγκαταλείψουν στην τύχη του το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα του πλανήτη. Από μόνη της, η πρεσβεία τους στη Βαγδάτη (η μεγαλύτερη στον κόσμο) και τα προξενεία τους στη Βασόρα και στο Αρμπίλ μπορούν να φιλοξενήσουν σημαντική στρατιωτική δύναμη, ενώ δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί ξανά η αποστολή κάποιων στρατευμάτων στο όνομα της «εκπαίδευσης» των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων.
Ωστόσο, το κέντρο βάρους της αμερικανικής προσπάθειας θα πέσει, κατά πάσα πιθανότητα, στην αναχαίτιση του Ιράν μέσω των σουνιτικών, αραβικών κρατών, κατά κύριο λόγο της Σαουδικής Αραβίας. Ηδη, Ιράν και Σαουδική Αραβία συγκρούονται για την περιφερειακή ηγεμονία στηρίζοντας αντίπαλα στρατόπεδα στον Λίβανο, στη Συρία, στο Μπαχρέιν και στην Υεμένη – κατ’ αναλογίαν, όπως συγκρούστηκαν οι Ινδοί με τους Πακιστανούς και οι Εβραίοι με τους Αραβες ύστερα από την αναδίπλωση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Οι πρόσφατες (και τραβηγμένες από τα μαλλιά) αμερικανικές καταγγελίες περί ιρανικού σχεδίου δολοφονίας του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον ήρθαν να υποδαυλίσουν αυτή την αντιπαλότητα. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ομπάμα διαμηνύει ότι κανένα μέσο, μηδέ της στρατιωτικής δράσης εξαιρουμένης, «δεν έχει φύγει πάνω από το τραπέζι» για την αναχαίτιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Πολιτική | 31.10.2011

Άρχισε η τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό

Άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα η τριμερής συνάντηση για το κυπριακό που συγκάλεσε ο γ.γ. των ΗΕ, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Έρογλου, στο Μανχάσετ του Λογκ Άιλαντ.

Οι διήμερες συνομιλίες ξεκίνησαν με το θέμα της διακυβέρνησης και θα θίξουν επίσης το περιουσιακό και το κεφάλαιο της ιθαγένειας, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά φαίνεται να μην δέχεται να συζητήσει και το εδαφικό.
Μετά την εναρκτήρια ομιλία του γενικού γραμματέα, τις τοποθετήσεις των δύο ηγετών και το κοινό πρόγευμα εργασίας, στο οποίο παρακάθισαν επίσης οι σύμβουλοι των δυο ηγετών, Γιώργος Ιακώβου και Κουντρέτ Οζερζάι, άρχισαν οι συνομιλίες που διεξάγονται με τη μορφή των ‘εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων’, τις οποίες συντονίζει κυρίως ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Οι κ. Χριστόφιας και Ερογλου συνομιλούν απ' ευθείας μόνον όταν είναι παρών ο κ. Μπαν Γκι-Μουν, ο οποίος, αφού αποχώρησε χθες το πρωί μετά την επίσημη έναρξη, θα επιστρέψει στο Greentree σήμερα το απόγευμα και θα παραμείνει στις συνομιλίες για περίπου επτά ώρες.

Μεγάλες οι προσδοκίες του ΟΗΕ

Μπαν Κι Μουν: επίλυση του κυπριακού πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕΜπαν Κι Μουν: επίλυση του κυπριακού πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕΠάντως παρά τον επίσημο χαρακτήρα της συνάντησης και τις προσδοκίες των ΗΕ να υπάρξουν συγκλίσεις στα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του κυπριακού, όπως είναι το περιουσιακό, η διακυβέρνηση και η ιθαγένεια, δεν διαφαίνονται προοπτικές σημαντικής προόδου που να δικαιολογούν το επόμενο βήμα που επιθυμεί ο ΟΗΕ. Δηλαδή τη σύγκλιση στις αρχές του 2012 διεθνούς διάσκεψης με στόχο την επίλυση του προβλήματος πριν από την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία τον ερχόμενο Ιούλιο. Ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι Μουν θα κλείσει την τριμερή συνάντηση με ανακοίνωση, η οποία αναμένεται τελικά να είναι γραπτή, αύριο το πρωί.
Πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο κ. Χριστόφιας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον προερχόμενο από την Ουάσιγκτον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον στην οποία συζητήθηκε και το Κυπριακό.


Αθανάσιος Έλλις, Ουάσιγκτον
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
dw


Έντυπη Έκδοση 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΩΤΙΚΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΛΑΟΥ

«Οχι στο Ναι των υποταγμένων Ναι στο Οχι των γενναίων»

Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για «να σταματήσει η ουσιαστικά πραξικοπηματική δράση της παρούσης κυβέρνησης», ή ακόμη και την παραίτησή του ζητεί ο Μίκης Θεοδωράκης.
Μίκης ΘεοδωράκηςΜίκης Θεοδωράκης Με δήλωσή του στην «Ε», με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ, αναφέρει τα σημαντικά ΟΧΙ «στην προσβολή του ελληνικού λαού». Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:
Το Οχι του 1940 είναι μία από τις ιερότερες παρακαταθήκες του ελληνικού έθνους. Ενα ιδεώδες που θα πρέπει να το σεβόμαστε, όχι μόνο με γιορτές και παράτες, αλλά με την καθημερινή μας στάση και συμπεριφορά και που κυρίως θα πρέπει να το σέβεται και να το τιμά με τη στάση της και κάθε της πράξη η εξουσία. Το Οχι είναι κανόνας ζωής για τους κοινούς θνητούς και μέτρο αξίας και εντιμότητας για τους αξιωματούχους. Κυρίως όταν πρόκειται για θέματα και περιπτώσεις που αφορούν την τιμή και τα συμφέροντα του λαού.
Οχι στην εξαπάτηση του λαού.
Οχι στο ψέμα και στη διαφθορά.
Οχι στην ατιμωρησία υπουργών και άλλων ισχυρών.
Οχι στην παραβίαση του Συντάγματος.
Οχι στην εθελοντική παράδοση μέρους της εθνικής μας ακεραιότητας σε ξένους.
Οχι στην εξόντωση των εργαζομένων.
Οχι στην ερήμωση της χώρας.
Οχι στο πρόσφατο «Ναι σε όλα», που καθιστά τη χώρα υποτελή, αναγκασμένη να ξεπουλήσει τον εθνικό μας πλούτο.
Και τέλος,
Οχι στην προσβολή ενός ολόκληρου λαού. Γιατί προσβολή είναι το να τολμούν να του λένε «σε πήραμε από το 120% του ΑΕΠ και αφού σου αλλάξαμε τα φώτα, σε ρεζιλέψαμε στους ξένους, σε φτωχύναμε, σε διαλύσαμε και σε εξοντώσαμε ολοκληρωτικά, μετά είπαμε το Ναι στη Μέρκελ, γιατί υποτίθεται ότι θα μας βοηθήσει να σε οδηγήσουμε στο σημείο απ' όπου σε παραλάβαμε, δηλ. στο 120% του ΑΕΠ».
Δηλαδή σε βασανίζουμε δώδεκα ολόκληρα χρόνια (κι αν τελικά θα είναι δώδεκα), χωρίς κανένα λόγο. Εκτός φυσικά κι αν μέσα σ' αυτό το διάστημα καταφέρουν να μας ξεπουλήσουν και πάλι ολοκληρωτικά και να μας μεταβάλουν στο υπ' αριθμόν 1 προτεκτοράτο του Δ' Ράιχ. Μας τύλιξαν μέσα σε ένα «Μηδενικό», για ποιο λόγο; Ασφαλώς αυτοί και τα αφεντικά τους θα γνωρίζουν το λόγο, όμως δεν μας τον λένε, με την ελπίδα ότι έως τότε θα μας έχουν μεταβάλει σε φυτά...
Οχι, κύριε Πρόεδρε, να ανέχεστε να μας κυβερνά και να δεσμεύει το μέλλον της χώρας μια ομολογουμένως κυβερνητική μειοψηφία. Και εάν ακόμα το Σύνταγμα, μετά την αναθεώρησή του από τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν σας δίνει το δικαίωμα να διαλύσετε τη Βουλή και να προκηρύξετε εκλογές, εν τούτοις έχετε το ηθικό - προσωπικό σας ανάστημα και λόγω του ανωτάτου αξιώματος που κατέχετε και λόγω της προσωπικής σας ιστορίας, να παρέμβετε για να σταματήσει η ουσιαστικά πραξικοπηματική δράση της παρούσας κυβέρνησης. Και στο κάτω κάτω, ως έσχατη λύση, υπάρχει πάντα ο έντιμος δρόμος της παραίτησης, που θα ήταν ένα ηχηρότατο ράπισμα στο πρόσωπο όλων αυτών που καταστρατηγούν το Σύνταγμα οδηγώντας τη χώρα στην καταστροφή της.
Πώς είναι δυνατόν να ζητούν οι σημερινοί κυβερνώντες να τους σεβαστεί ένας λαός που περιμένει το παράδειγμά τους, όταν όλοι ανεξαιρέτως οι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και του κράτους αρνούνται να εφαρμόσουν και να επιβάλουν το ζωτικό Οχι σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή και την τιμή του λαού και του έθνους; Οταν τον εμπαίζουν έχοντας καταντήσει αυτό το μεγάλο Οχι μια τυπική φιέστα, όταν η καθημερινή τους συμπεριφορά βρίσκεται σε μια συνεχή διάσταση μαζί του;
Σέβομαι τους θεσμούς, όταν και εκείνοι σέβονται τα ιερά και τα όσια του λαού αναγνωρίζοντάς τον -με πράξεις και όχι μόνο με λόγια- ως υπέρτατη αξία ανώτερη κι από τον ανώτατο αξιωματούχο. Και ο λαός θέλει ειδικά οι κυβερνήτες του να είναι πιστοί θεματοφύλακες της εθνικής τιμής και ακεραιότητας και όχι φορείς τού Ναι και της υποταγής που μας επιβάλλεται εδώ και δύο χρόνια. Οσοι δεν κατάλαβαν ακόμα ότι αυτοί είναι οι λόγοι που μας κατεβάζουν στους δρόμους, θα είναι άξιοι της τύχης τους.
Η οργή του λαού οφείλεται στο γεγονός ότι η στάση τους απέναντι στα συμφέροντα του λαού και του έθνους βρίσκεται σε ριζική αντίθεση με το νόημα τού Οχι.
Εκείνοι τότε είπαν Οχι αψηφώντας τις θυσίες και το θάνατο. Αυτοί σήμερα υποτάσσονται με δειλία και ανικανότητα στο Ναι. Επομένως δεν έχουν σχέση με το Οχι του λαού των γενναίων αλλά εκφράζουν το Ναι των δειλών και των συμβιβασμένων.
Εκείνοι αρνήθηκαν να δώσουν έστω και ένα τετραγωνικό εκατοστό ελληνικής γης. Αυτοί τους προσφέρουν το σύνολο της εθνικής επικράτειας.
Ανήκουν στο Ναι και όχι στο Οχι.
Το Οχι ανήκει στους ελεύθερους και ανεξάρτητους Ελληνες.
Αθήνα, 29.10.2011

Επισκόπηση τύπου  | 31.10.2011

«Οι Έλληνες σε κατάσταση αγοραστικής μέθης»

 

Ο βαρύς χειμώνας στις ΗΠΑ είναι το θέμα που κυριαρχεί στο γερμανικό τύπο, ωστόσο και σήμερα είναι πολλά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη διάσωση του ευρώ αλλά και στην αγοραστική διάθεση ορισμένων Ελλήνων.

 
Στις οικονομικές της σελίδες η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί ένα εκτενές δημοσίευμα με τον τίτλο «Οι Έλληνες σε κατάσταση αγοραστικής μέθης». «Στην Αθήνα επικρατεί χάος. Δεν είναι περίεργο ότι οι πλούσιοι με τα εκατομμύριά τους διαφεύγουν για παράδειγμα στο Λονδίνο. Εκεί αγοράζουν πολυτελή ακίνητα».
Το πιο ακριβό διαμέρισμα στον κόσμο βρίσκεται στο ΛονδίνοΤο πιο ακριβό διαμέρισμα στον κόσμο βρίσκεται στο ΛονδίνοΗ εφημερίδα σημειώνει: «Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών του διεθνούς μεσιτικού γραφείου Knight Frank, τον περασμένο χρόνο ξοδεύτηκαν 295 εκατομμύρια ευρώ από την Ελλάδα σε ακίνητα στο Λονδίνο. Οι περιοχές που ζητούνται περισσότερο είναι το Kensington, το Chelsea και το Hampstead. Πρόκειται για εύπορους που θέλουν να επενδύσουν το κεφάλαιό τους στο εξωτερικό. Στο χρόνο που διανύουμε υπολογίζεται πως το ποσό των 250 εκατομμυρίων λιρών θα ξεπεραστεί. Παρόλα αυτά το μερίδιο των Ελλήνων επενδυτών με 1,7% - και τιμές από δυο έως έξι εκατομμύρια ευρώ ανά διαμέρισμα - είναι σχετικά μικρό. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται επενδυτές από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή».
Η ίδια εφημερίδα, η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί άρθρο του πρώην υπ. Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ με τίτλο «Μοναξιά και κρύο περιμένουν την Ευρώπη». Στον υπότιτλο σημειώνεται: «Η ουσία της κρίσης του ευρώ δεν βρίσκεται ούτε στις τράπεζες, ούτε στους Έλληνες. Αυτό που λείπει είναι μια πραγματική ευρωπαϊκή κυβέρνηση».
Ο Γιόσκαρ Φίσερ γράφει: «Η ουσία της ευρωπαϊκής κρίσης δεν βρίσκεται στις τρεις δεκαετίες νεοφιλελευθερισμού, ούτε στο ότι έσκασε η φούσκα των ακινήτων, ούτε στο ότι δεν τηρήθηκαν τα κριτήρια του Μαάστριχτ, ούτε στην υπερχρέωση των χωρών, ούτε ακόμα στις τράπεζες και στην απληστία τους – ακόμα και εάν όλα αυτά είναι τόσο σημαντικά. Το θέμα είναι η πολιτική. Και για την ακρίβεια: η έλλειψη μιας κοινής ευρωπαϊκής κυβέρνησης».
Αμφιβολίες σχετικά με τη βοήθεια της Κίνας στη διάσωση του ευρώ» είναι ο τίτλος του άρθρου στις οικονομικές σελίδες της FrankfurterAllgemeineZeitungόπου επισημαίνεται: «Το ότι οι Κινέζοι θα τρέξουν να βοηθήσουν με τεράστια ποσά υπερχρεωμένες χώρες όπως την Ελλάδα, δεν είναι για πολλούς οικονομολόγους παρά ευσεβείς πόθοι. Και όσον αφορά μια συμμετοχή του ΔΝΤ στο ταμείο διάσωσης του ευρώ και εκεί υπάρχουν μεγάλα εμπόδια.»
Ο Πολ Γκρούγκμαν Ο Πολ ΓκρούγκμανBerliner Zeitung φιλοξενεί άρθρο του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν με τίτλο «Η υπεροπτική ελίτ της Ευρώπης». Ο Πολ Γκρούγκμαν γράφει:
«Εάν δεν ήταν τόσο τραγικά τα πράγματα θα μπορούσε κανείς να αστειευθεί πολύ με τη σημερινή κατάσταση της ευρωκρίσης. Κι ενώ το ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης αποτυγχάνει μετά το άλλο, οι ‘πολύ σοβαροί άνθρωποι’ της Ευρώπης, που είναι ακόμα πιο νάρκισσοι και εμφανίζονται πιο μεγαλοπρεπώς, γίνονται μέρα με την ημέρα και πιο γελοίοι.»
Λίγο πιο κάτω σημειώνει: «Τώρα το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα και ένα περιθωριακό σόου τρόμου. Ο μεγάλος, κίνδυνος είναι το λεγόμενο Bankrun, o πανικός των επενδυτών, στην Ιταλία. Από φόβο μήπως η χώρα πτωχεύσει, οι επενδυτές ζητάνε όλο και μεγαλύτερα επιτόκια για τα ιταλικά δημόσια χρέη. Και αυτά τα υψηλά επιτόκια κάνουν την πτώχευση πιθανότερη, διότι αυξάνουν τον όγκο του χρέους».
Ο νομπελίστας οικονομολόγος προτείνει: «Η λύση θα ήταν η δημιουργία ενός ταμείου, το οποίο στην ανάγκη θα είχε αρκετά χρήματα να δανείσει στην Ιταλία (και εάν χρειαζόταν και στην απειλούμενη Ισπανία), ώστε να μην είναι αναγκασμένη η χώρα να δανειστεί με τόσο υψηλά επιτόκια. Πολύ πιθανόν να μην χρειαζόταν καν να χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιο ταμείο, διότι απλά και μόνον η ύπαρξή του θα έδιωχνε το φόβο. Θα έπρεπε πάντως σε κάθε περίπτωση, να υπήρχε η δυνατότητα διάθεσης ενός τρισεκατομμυρίου σε εγγυήσεις».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
 
 
dw