Tuesday, September 20, 2011


Επισκόπηση τύπου  | 19.09.2011

«Χρωστάμε στους Έλληνες ακόμα;»

 

Στην κυριακάτικη Die Welt δημοσιεύθηκε άρθρο για το αναγκαστικό δάνειο που υπεγράφη κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου από τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής και την τότε ελληνική κυβέρνηση.

 
Τα βασικά σημεία του κατοχικού αναγκαστικού δανείου προβλέπουν: τη μηνιαία κάλυψη των εξόδων των δυνάμεων κατοχής Ιταλίας και Γερμανίας ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δραχμών μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας. Σύμφωνα με το δανειοδοτικό πρακτικό, εάν τα έξοδα υπερβαίνουν το ανωτέρω ποσόν, τότε το επιπλέον ποσόν θα χρεώνεται σαν δάνειο προς τις κατοχικές δυνάμεις.
Το δάνειο αυτό θυμήθηκε χθες Κυριακή η Die Welt του Βερολίνου με τίτλο «Χρωστάμε στους Έλληνες ακόμα; - Ανοιχτοί λογαριασμοί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προς την Αθήνα».
 
Διεκδικήσιμο το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο
 
Η εφημερίδα παραδέχεται ότι οι φωνές που επικαλούνται το κατοχικό δάνειο και τα χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα δεν «φαίνεται να είναι εντελώς αβάσιμες» και σημειώνει ότι τελικά πρόκειται για δισεκατομμύρια ευρώ.
Αποκλείει βέβαια τις επανορθώσεις και τις αποζημιώσεις και επιχειρηματολογεί, κατά την πάγια γερμανική θέση, ότι αποζημιώσεις εδόθησαν, είτε με τη μορφή συμβάσεων (18.031960 / αποζημιώσεις ύψους 115 εκατομμυρίων ΓΜ στα θύματα της ναζιστικής κατοχής), είτε σε είδος (βιομηχανικά είδη και μηχανήματα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ).
Το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο είναι η μόνη πτυχή της κατοχικής εκμετάλλευσης της Ελλάδας που δεν αρνήθηκε ποτέ η Γερμανία, αλλά απέφυγε επιμελώς να το συζητά και να το ανακινεί με την ανοχή των ελληνικών κυβερνήσεων.
Πρόκειται για 476 εκατομμύρια Ράιχσμαρκ που όλοι σχεδόν αποδέχονται εμμέσως πλην σαφώς ότι ενδέχεται να «ζητηθούν». Το ίδιο αποδέχεται και η εφημερίδα (αναλυτής ο Σβεν Φέλιξ Κέλερχοφ) υποστηρίζοντας πως εάν το δάνειο δεν συμπεριληφθεί στις πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά χαρακτηριστεί ‘κανονικό δάνειο’, τότε, όπως αποφαίνεται ο αναλυτής «η Ελλάδα έχει δικαίωμα απαίτησης αποπληρωμής του δανείου».
Το πρόβλημα που εγκύπτει, όμως, είναι ότι εάν η Γερμανία πληρώσει σήμερα τα περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ (μαζί με τους τόκους 66 ετών), τότε δημιουργείται «νομικό προηγούμενο με απρόβλεπτες συνέπειες» για τη Γερμανία, σημειώνει ενδεικτικά ο αναλυτής. Και αυτό είναι μάλλον και το μοναδικό εμπόδιο αποπληρωμής του για τη Γερμανία.
Να λοιπόν που πρώτη φορά μια συντηρητική εφημερίδα της Γερμανίας, έστω και με μισόλογα, λέει αυτό που ‘δεν κατάφεραν’ να αρθρώσουν ούτε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ: το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο είναι διεκδικήσιμο.
 
 
Die Welt am Sonntag / Βιβή Παπαναγιώτου 
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
 
 
dw

Πολιτική | 20.09.2011

O Τούρκος Πρόεδρος στο Βερολίνο

 

Ο Αμντουλάχ Γκιούλ συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ και μίλησαν διεξοδικά για τα διμερή και επίκαιρα πολιτικά θέματα. Ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίστηκε ως ο ηγέτης μιας ισχυρής χώρας.

 
Η υποδοχή του Τούρκου Προέδρου Αμντουλάχ Γκιούλ ήταν θερμή από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Μίλησαν για όλα και λίγο μετά τη συνάντηση ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωνε μέσω twitter πως ‘οι καλές γνώσεις των γερμανικών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ένταξη στη γερμανική κοινωνία’. Ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τις δυο πλευρές, όπως άλλωστε και οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.
 
Οι δυο ηγέτες επέμειναν και στις πάγιες θέσεις τους όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η Γερμανίδα καγκελάριος προκρίνει μια εταιρική προνομιακή σχέση ενώ ο Αμπντουλάχ Γκιούλ συνεχίζει να προσβλέπει σε μια πλήρη ένταξη.
 
Μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο κ. Γκιουλ επισκέπτεται μαζί με τον Γερμανό Πρόεδρο Κρίστιαν Βουλφ, το Όσναμπρουκ, την ιδιαίτερη πατρίδα του τελευταίου.
 
 
Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ
 
Εκκενώθηκε το Πανεπιστήμιο ΧούμπολντΕκκενώθηκε το Πανεπιστήμιο ΧούμπολντΕντωμεταξύ ο κ. Γκιουλ επρόκειτο χθες να μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις. Η ομιλία έγινε αλλά με καθυστέρηση ωρών καθώς εκκενώθηκε η αίθουσα και έγιναν οι απαραίτητες έρευνες. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η απειλή βομβιστικής επίθεσης δεν πρέπει να οδηγεί σε συμβιβασμούς με τους τρομοκράτες.
 
Στην ομιλία του ο κ. Γκιουλ αναφέρθηκε διεξοδικά στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του τονίζοντας ότι «η Τουρκία θα εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης», και ζητώντας παράλληλα «να μην εμποδιστεί η ένταξή της με τεχνητή επιχειρηματολογία», διότι «η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται ραγδαία και κυρίως η Γερμανία έχει τις καλύτερες προοπτικές εξαγωγών στην Τουρκία, αλλά και ολόκληρη η ΕΕ μπορεί να επωφεληθεί από την ένταξή της.»
 
Τέλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν μόνον δύο υγιείς οικονομίες: Η γερμανική και η τουρκική και διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα παίξει καθοριστικό και θετικό ρόλο σαν γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
 
Το Κυπριακό και η ΕΕ
 
Ο δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βοβεράιτ με το ζεύγος ΓκιουλΟ δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βοβεράιτ με το ζεύγος ΓκιουλΟ Γερμανός πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ δήλωσε ότι είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά υπάρχουν σοβαρά σημεία τριβών όπως π.χ. το Kυπριακό ή τα ελλείμματα όσον αφορά το κράτος δικαίου και την προστασία των μειονοτήτων, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να αποσαφηνιστούν και να δρομολογηθεί η επίλυσή τους:
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία φάση, που όλα συνηγορούν στην άποψη πως πρέπει να απαντήσουμε πραγματικά σε ποια ζητήματα συμφωνούμε και σε ποια διαφωνούμε, ώστε να αρχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο την προσέγγιση», κατέληξε ο Γερμανός πρόεδρος.
 
 
 
DW / Spiegel/ Βιβή Παπαναγιώτου
 
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
 
 
dw

Επισκόπηση τύπου  | 20.09.2011

«Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή»

 

Η ελληνική κρίση και το αδιέξοδο στην υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου απασχολούν και σήμερα το γερμανικό τύπο. Κυρίαρχοι τίτλοι «Περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις» ή «Απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές».

 
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Η ελληνική κυβέρνηση αντελήφθη πως η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Πρέπει σε λίγες εβδομάδες να δρομολογηθούν μεταρρυθμίσεις, που παραμελήθηκαν επί χρόνια, είπε ο κ. Βενιζέλος. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές παραμελήθηκαν όμως και από αυτή την κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια. Η επικέντρωση της κυβέρνησης στις δραστικές περικοπές έπνιξαν την οικονομική ανάπτυξη και κυρίως διαπιστώθηκε ότι όλα σχεδόν τα μέτρα που ελήφθησαν από την Αθήνα, είναι αυτά που προκαλούν και τις λιγότερες αντιστάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί από τους πολίτες νέες θυσίες χωρίς να τους δίνει όμως ελπίδες για ένα ‘καλύτερο’ κράτος. Και όλα αυτά επειδή δεν τολμά να αντιμετωπίσει το παλιό πελατειακό σύστημα.»  
 
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Το ελληνικό κράτος δεν χρωστάει μόνον στους πιστωτές του, αλλά ακόμη πιο πολλά χρωστάει στους πολίτες του. Και αυτό ακριβώς οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους και οι ευρωδανειστές του, διότι εάν οι πολίτες εναντιωθούν τότε οι οικονομικές απαιτήσεις τους θα είναι λόγια του αέρα.»
 
Μεταφορά του ελληνικού χρέους στο EFSF
 
«Η έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή», υπογραμμίζει στην Kölner Stadtanzeiger σε συνέντευξή του για την ευρωκρίση και την Ελλάδα ο Γερμανός οικονομολόγος Λαρς Φέλντ, μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης για την οικονομία. Ο κ. Φέλντ αποκρούει την άποψη ότι η ευρωβοήθεια προς την Ελλάδα είναι σαν τον πίθο των Δαναΐδων λέγοντας πως «στην παρούσα κατάσταση η μη πληρωμή των πιστώσεων συνιστά πρόβλημα για ολόκληρη την ευρωζώνη και θα οξύνει την κρίση. Γι’ αυτό μετά τη χορήγηση αυτών των πιστώσεων πρέπει να μεθοδεύσουμε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
 
Στην ερώτηση της εφημερίδας εάν αναδιάρθρωση σημαίνει απλά ‘παραγραφή χρέους’ ο Γερμανός οικονομολόγος απαντά καταφατικά και εξηγεί: «Το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων για την οικονομία (της γερμανικής κυβέρνησης) έχει μια συγκεκριμένη πρόταση: Να μεταφερθούν τα χρέη της Ελλάδας από τους κρατικούς πιστωτές, αλλά και τους ιδιώτες-πιστωτές στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης EFSF. Ως αντάλλαγμα να λάβουν όλοι οι πιστωτές άλλα ασφαλή ομόλογα του ταμείου, αλλά στο ήμισυ της ονομαστικής αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αυτό σημαίνει ότι οι πιστωτές θα παραιτηθούν από το 50% των απαιτήσεών τους.Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μπορεί κατόπιν ως βασικός πιστωτής της Ελλάδας να ασκήσει πιέσεις προς την Αθήνα για τη δρομολόγηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία της.»
 
Στην παρατήρηση της εφημερίδας ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατά 50% συνιστά καταστροφή για τις ελληνικές τράπεζες ο Λαρς Φέλντ υπογραμμίζει πως θα πρέπει το EFSF να διαθέσει γύρω στα 20 δισεκατομμύρια για τη διάσωσή τους.
 
Ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά επίσης ότι το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (EFSF) θα πρέπει να μετατραπεί σε χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο για να μπορεί να δανείζει, αλλά και να παίζει σωστά τον ρόλο του πυροσβέστη σε περιπτώσεις κρίσεων και καταλήγει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «θα συνιστούσε καταστροφή», διότι:
«το κούρεμα του χρέους θα άγγιζε όχι πια το 50%, αλλά το 80 ή και το 90%.
Η ελληνική οικονομία και το δημοσιονομικό σύστημα της χώρας θα βυθίζονταν στο χάος, ενώ θα άνοιγε ο δρόμος για κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά του ευρώ και της Ευρωζώνης. Όποιος εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συνιστά λύση, είναι, στην καλύτερη περίπτωση, άσχετος.»
 
 
 
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
 
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
 
 
dw

Ο Σαμαράς, το κράτος- έθνος και το χλιμίντρισμα της Ιστορίας

Ο Σαμαράς, το κράτος- έθνος και το χλιμίντρισμα της Ιστορίας

Monday, September 19, 2011

H βόμβα στο δημόσιο τομέα έσκασε από τον Δ. Ρέππα

H βόμβα στο δημόσιο τομέα έσκασε από τον Δ. Ρέππα


ΚΟΣΜΟΣkathimerini.gr [Image] Hμερομηνία :  19-09-11             Eκτύπωση |   e-mail [Image] Κυπριανού: «Υποσκάπτουν τον Χριστόφια λόγω συμφερόντων»[Image] «Τα συμφέροντα είναι τεράστια. Και πολλοί θα ήθελαν να έχουν λόγο για τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το πώς προχωρούμε σε αυτά τα ζητήματα. Και εντός της Κύπρου, επαναλαμβάνω, αλλά και εκτός», δήλώσε ο γγ του ΑΚΕΛ.Υπόσκαψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, από δυνάμεις εντός και εκτός Κύπρου, που λόγω συμφερόντων θέλουν να έχουν λόγο στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, καταγγέλλει ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου ο ηγέτης του ΑΚΕΛ ανέφερε σχετικά: «Τα συμφέροντα είναι τεράστια. Και πολλοί θα ήθελαν να έχουν λόγο για τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το πώς προχωρούμε σε αυτά τα ζητήματα. Και εντός της Κύπρου, επαναλαμβάνω, αλλά και εκτός. Αντιλαμβάνεστε ότι το ποιοι θα διαχειρίζονται αυτά τα αποθέματα και ποιοι θα έχουν οφέλη από αυτή τη διαδικασία, θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν. Πάνω στον Δημήτρη Χριστόφια θεωρώ ότι δεν μπορούν να ασκήσουν επιρροές και ο γνώμονας που θα κατευθύνει τις αποφάσεις θα είναι το συμφέρον του κυπριακού λαού στο σύνολό του, Ε/κ και Τ/κ. Οπότε, ο καθένας μπορεί να εξαγάγει τα συμπεράσματά του».
Σε ερώτηση κατά πόσον ανησυχεί ότι υπάρχει κίνδυνος στο θέμα των ερευνών για το φυσικό αέριο η Κύπρος να βρεθεί μόνη, όπως βρεθήκε το 1998 με τους πυραύλους S300, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι τώρα η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου για έρευνες στην ΑΟΖ της.
Ως άλλο λόγο υπόσκαψης του προέδρου Χριστόφια ο κ. Κυπριανού αναφέρει την ενόχληση κάποιων από το γεγονός ότι δεν σταματά τις προσπάθειες αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό. «Δεν αποσύρει τις προτάσεις του όπως είναι η απαίτηση κομμάτων και προσώπων. Ο δεύτερος είναι γιατί κάποιοι δεν έχουν συμβιβαστεί ακόμα με την ιδέα ότι την προεδρία της Δημοκρατίας την έχει αναλάβει κάποιος, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς και ξεφεύγει από τα κατεστημένα», σημειώνει.
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ σχολιάζει τις επιθέσεις που δέχεται ο Δ. Χριστόφιας και κάνει λόγο για «φασιστικές συμπεριφορές». Για την φονική έκρηξη στο Μαρί σημειώνει ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ευθύνες για το κάθε τι που συμβαίνει στη χώρα. «Με αυτή την έννοια και ο Δ. Χριστόφιας έχει ευθύνες γι' αυτό που συνέβη στο Μαρί. Αυτού του είδους τις ευθύνες όμως. Όχι τις ευθύνες που προσπαθούν κάποιοι να του επιρρίψουν. Διότι θέλω να σας υπενθυμίσω ότι τον φωνάζουν δολοφόνο», προσθέτει.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Το τελευταίο λάθος των Παπανδρέου

Το τελευταίο λάθος των Παπανδρέου

100.000 απολύσεις ζητά η τρόικα – έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη

100.000 απολύσεις ζητά η τρόικα – έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη

Με διχοτόμηση της Κύπρου απειλεί η Άγκυρα

Με διχοτόμηση της Κύπρου απειλεί η Άγκυρα

“Που πας βρε Βενιζέλο;”

“Που πας βρε Βενιζέλο;”


Κοινωνία & Πολιτισμός | 19.09.2011

ATTAC: Η ελληνική κρίση είναι μέρος του προβλήματος

 

Την ελληνική κρίση χρέους ως κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα παρουσίασε στη Στουτγάρδη ο δημοσιογράφος Μιλτιάδης Ούλιος προσκεκλημένος της ΜΚΟ Attac. Μήνυμα η ανάγκη χάραξης κοινωνικά δικαιότερης πολιτικής.

 
Η αίθουσα εκδηλώσεων στον κοινωνικό χώρο Φόρουμ 3 της πρωτεύουσας της Βάδης-Βυρτεμβέργης φιλοξένησε το βράδυ της Παρασκευής λίγους ακροατές, αλλά πρόθυμους να συμβάλλουν στην συζήτηση με αφορμή την παρουσίαση του δημοσιογράφου του WDR.
Ο κ. Ούλιος προσέγγισε το ελληνικό πρόβλημα ως κομμάτι μίας παγκόσμιας συστημικής κρίσης στη βάση της οποίας επωφελείται το κεφάλαιο διεθνώς σε βάρος των απλών πολιτών. Έθεσε επίσης θέμα νομιμότητας των οικονομικών μέτρων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από την τρόικα, θεωρώντας ότι ο τρόπος εφαρμογής τους δεν συνάδει με τη δημοκρατία.
 
Η Ελλάδα ως μέρος του προβλήματος
 
Ο δημοσιογράφος Μιλτιάδης ΟύλιοςΟ δημοσιογράφος Μιλτιάδης Ούλιος«Δεν είναι μία ελληνική κρίση, δεν έχει να κάνει με τα κακώς κείμενα στην Ελλάδα, απορρέει από την οικονομική κρίση και το κραχ που έγινε με το φαλιμέντο των Lehman. Έχει συστημικές πτυχές, δηλαδή δεν είναι τόσο εύκολο να πούμε ότι θα ‘κόψουμε’ κάποιους αχρείαστους δημόσιους υπαλλήλους και λύθηκε το θέμα», υποστηρίζει ο κ. Ούλιος.
 
«Υπάρχει ένα συστημικό πρόβλημα, στο οποίο είναι πολύ δύσκολο βέβαια να δώσεις απάντηση και δε γίνεται να τη δώσει ένας, διότι αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικών διαδικασιών. Βεβαίως είναι πιο εύκολα να βρεις έναν αποδιοπομπαίο τράγο, όπως γίνεται τώρα με τους Έλληνες», συμπληρώνει.
 
Σε επίπεδο δομής της Ε.Ε. εντοπίζει το πρόβλημα η κ. Ένκε Σενκ, μέλος της οργάνωσης Attac - Στουτγάρδης και υπεύθυνη για θέματα της Ε.Ε.
 «Η τωρινή κρίση στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχει σχέση με τη δομή της ευρωζώνης, διότι δημιουργήθηκε ένα κοινό οικονομικό και νομισματικό πλαίσιο, στο οποίο όμως συνωθούνται πολύ διαφορετικές χώρες και αυτό διότι δεν υπάρχουν παράλληλες κοινές διατάξεις στην οικονομική πολιτική, στην εξέλιξη των εργατικών και των κοινωνικών εξόδων, με αποτέλεσμα αυτές οι χώρες να οδηγούνται στην οπισθοδρόμηση».
 
Κοινωνικές πτυχές της κρίσης
 
Η Ένκε Σενκ, υπεύθυνη της ΑΤΤΑΚ-ΣτουτγάρδηςΗ Ένκε Σενκ, υπεύθυνη της ΑΤΤΑΚ-ΣτουτγάρδηςΗ κ. Σενκ αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Φρίντριχ – Έμπερτ η Γερμανία την τελευταία δεκαετία έχει κέρδη 600 δις ευρώ από εξαγωγές προς τους Ευρωπαίους εταίρους της, τονίζοντας ότι πρόκειται για «απώλειες της άλλης πλευράς».
Προτρέπει επίσης, «να παρατηρήσουμε την πρακτική της κεφαλαιαγοράς. Έχουν αρθεί οι ρυθμιστικές διατάξεις και αυτό οδηγεί στο να εξωθούνται χώρες στη γωνία και να εκβιάζονται, όπως συμβαίνει σήμερα».
Ο κ. Ούλιος θεωρεί, ότι «το παράδοξο σε αυτή τη φάση είναι ότι ζούμε σε έναν κόσμο υπεραφθονίας. Παράγουμε τρόφιμα για τα σκουπίδια, παράγουμε πλαστικά παιχνίδια για τα σκουπίδια, παράγουμε αυτοκίνητα για τα σκουπίδια, τόσα πολλά αγαθά τα οποία δεν μπορούν να αγοραστούν καν. Και σε ένα τέτοιο κόσμο αφθονίας λένε στο λαό: ‘πρέπει να κάνεις οικονομία’».
«Η υπερχρέωση των κρατών είναι έκφραση μίας φαύλης κοινωνικής, ταξικής συναίνεσης που υπάρχει στην εποχής μας, που προφανώς έχει φτάσει στο τέλος της και τώρα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και πώς θα τη λύσουμε προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων», επισημαίνει ο κ. Ούλιος.
 
Προτάσεις και λύσεις
 
Ο Έλληνας επιστήμονας Κώστας ΚαρράςΟ Έλληνας επιστήμονας Κώστας ΚαρράςΤην εκδήλωση παρακολούθησε και ο κ. Κώστας Καρράς, ερευνητής στο πανεπιστήμιο Χόενχαϊμ και πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων επιστημόνων Βάδης-Βυρτεμβέργης, ο οποίος σχολίασε για τους πλούσιους συμπατριώτες του:«Αν αυτοί οι Έλληνες έδιναν ένα μικρό μέρος από τα πλούτη τους στο ελληνικό κράτος, η Ελλάδα σήμερα δεν θα είχε προβλήματα».
 
Ο κ. Καρράς εκτιμά ότι «η λύση μπορεί να ξεκινήσει από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση. Η ίδια η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πει στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, όχι τα χρήματά σας, για να πάρουμε τα χρήματα τα δικά μας από τις ελβετικές τράπεζες πίσω».
 
Η κ.Σενκ δίνει έμφαση στο ότι «πρέπει να γυρίσουμε απαραίτητα στους κανονισμούς που είχαμε μέχρι τη δεκαετία του ’80. Πρέπει να περιορίσουμε την ελευθερία διακίνησης του κεφαλαίου, διότι αυτή επιτρέπει π.χ. στους πλούσιους της Ελλάδας να μεταφέρουν την περιουσία τους στο εξωτερικό και τους επιτρέπει να κρατούν σε φορολογικές οάσεις τα χρήματά τους μακριά από την πρόσβαση του κράτους. Επίσης πρέπει να βελτιωθεί η φοροεισπρακτική πολιτική, και σαν τρίτο επείγει η αλλαγή της πολιτικής εντός της Ε.Ε, αυτού του ανταγωνιστικού καθεστώτος στην εσωτερική αγορά».
 
Οι αγορές επιβάλλουν την πολιτική Φόρουμ 3: η αίθουσα της εκδήλωσης Φόρουμ 3: η αίθουσα της εκδήλωσης
 
Η κ.Σενκ κλείνει τη συζήτηση σχολιάζοντας την αυξανόμενη επιρροή των αγορών στην πολιτική και καλεί για δράση:
«Τα κράτη δεν έχουν ακόμη καταλάβει πόσο υποταγμένα είναι στις αγορές. Μόνο που τα κράτη έχουν θεσπίσει αυτούς τους νόμους. Δεν έπρεπε να το είχαν κάνει αυτό. Και σε αυτό πρέπει εμείς ως λαός ή ως κοινωνικό κίνημα να συμβάλουμε να γίνουν πάλι τα κράτη ικανά να δράσουν». 
 
 
Άρης Καλτιριμτζής
 
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
 
 
dw