Thursday, March 31, 2011

επισκόπηση τύπου



Επισκόπηση τύπου  | 31.03.2011

Το δίλημμα της Δύσης στη Λιβύη: ναι ή όχι στην προμήθεια όπλων;

 

Οι εξελίξεις στη Λιβύη και το τι δέον γενέσθαι απασχολούν και σήμερα τον ευρωπαϊκό τύπο. Η Φουκουσίμα κυριαρχεί επίσης όχι μόνον στα πρωτοσέλιδα, αλλά και στις αναλύσεις για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας

 
«Όπλα από τη Δύση», «Συγκεκριμένη βοήθεια στους αντάρτες της Λιβύης», «Η αντοχή των εξεγερμένων», είναι μερικοί από τους σημερινούς τίτλους των μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων για τις εξελίξεις στη Λιβύη.
 
Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro γράφει: «Οι Λίβυοι επαναστάτες δεν μπορούν να συγκριθούν με τους αντάρτες του Τσαντ ή της Τσετσενίας.
Δίνουν την εντύπωση τολμηρών ανταρτών με φυσεκλίκια στο στήθος και συνοφρυωμένα πρόσωπα, αλλά τελικά ο στρατός της ελεύθερης Λιβύης δεν είναι τίποτε άλλο από διαδηλωτές που μεταμφιέστηκαν σε αντάρτες.
Θα ήταν επομένως χρήσιμο να τους προμηθεύσει κανείς ασυρμάτους και όπλα. Όμως ακόμη και αυτό δεν θα έλυνε τα βασικά προβλήματα, όπως π.χ. την έλλειψη στρατιωτικής εκπαίδευσης.»
 
Η αυστριακή Salzburger Nachrichten υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί στρατιωτική βοήθεια στους Λίβυους αντικαθεστωτικούς: «Σε ένα σημείο συμφωνεί ολόκληρη η διεθνής κοινότητα από τη Μόσχα μέχρι την Ουάσιγκτον. Οι ημέρες του καθεστώτος Καντάφι είναι μετρημένες. Όσο πιο λίγες, τόσο πιο καλά. Εάν χρειάζεται γι’ αυτό συγκεκριμένη βοήθεια πρέπει να δοθεί.
Όλα τα άλλα δεν είναι παρά υποκρισία και αναβολή μιας επιθυμητής από όλους καινούργιας αρχής, που έτσι και αλλιώς θα είναι πολύπλοκη.»
 
Η ιταλική La Stampa τονίζει την ανυπαρξία της ΕΕ στο ζήτημα της Λιβύης: «Τι απέμεινε άραγε από την ενωμένη Ευρώπη μετά την κρίση του ευρώ και εν μέσω της σύγκρουσης στη Λιβύη; Πολλά πράγματα στον οικονομικό τομέα και πολύ λίγα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.»
 
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου είναι υπέρ της πολιτικής στήριξης των αντικαθεστωτικών και ταυτόχρονα της συνέχισης των αεροπορικών επιθέσεων της συμμαχίας: «Εάν η Δύση θέλει να δει τη Λιβύη χωρίς τον Καντάφι, πρέπει να συνεχίσει την αεροπορική της επέμβαση και να εμπιστευθεί τους εξεγερμένους, έστω και αν δυσκολεύεται να κατανοήσει πλήρως ποιοί ακριβώς είναι και τι θέλουν.
Εάν δεν το πράξει, τότε ο πόλεμος θα κρατήσει πολύ. Και τότε ενδέχεται να μπει στο παιχνίδι και αυτός που όλοι φοβούνται: η Αλ – Κάιντα και οι συν αυτή. Επομένως πρέπει να εμπιστευθούμε τους εξεγερμένους, όσο κάνουν λόγο για ελευθερία και σύνταγμα και δεν ακολουθούν εκείνους που μιλούν για θεοκρατικό καθεστώς.»
 
Λυδία Λίθος η ανεξαρτησία των εποπτικών αρχών στην πυρηνική βιομηχανία
 
Fukushima Prefectural officers collect soil to check if it is contaminated by radioactive materials or not at a rice paddy in Kunimimachi, northern Japan Thursday, March 31, 2011. (AP Photo/Yomiuri Shimbun, Tsuyoshi Yoshioka) JAPAN OUT, MANDATORY CREDITΤεχνικοί εξετάζουν το έδαφος γύρω από τη ΦουκουσίμαΗ Φουκουσίμα προβληματίζει και εξακολουθεί να απασχολεί τον ευρωπαϊκό τύπο. Παραθέτουμε δύο χαρακτηριστικά σχόλια.
 
Η γαλλική εφημερίδα Les Echos υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα των εποπτικών αρχών στην πυρηνική βιομηχανία: «Ένα από τα σημαντικότερα διδάγματα της Φουκουσίμα είναι η ανεξαρτησία των εποπτικών αρχών στην ατομική βιομηχανία.
Αυτός το θεσμός δεν επιτρέπεται να δέχεται πιέσεις ούτε από τους πολιτικούς, ούτε από την οικονομία. Αντίθετα πρέπει να μπορεί αυτόνομα να ελέγχει και να επιβάλλει κυρώσεις.
 
Στην Ιαπωνία οι αρχές εποπτείας των πυρηνικών εργοστασίων είναι ενταγμένες σε ένα υπουργείο, το οποίο διάκειται ευνοϊκά προς την πυρηνική βιομηχανία.
 
Στη Γαλλία από το 2006 διευρύνθηκαν οι αρμοδιότητες των εποπτικών αρχών.
Και αμέσως επικρίθηκαν από τον όμιλο ηλεκτρικής ενέργειας EDF και την Areva, με το επιχείρημα ότι οι διευρυμένοι έλεγχοι θα καθυστερούσαν τις γαλλικές εξαγωγές.
Μετά από τη Φουκουσίμα κατανοούμε πια όλοι πόσο σημαντικές είναι οι ανεξάρτητες εποπτικές αρχές.»
 
Η γερμανική Tageszeitung ασκεί κριτική στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ): «Με το δειλό της κρυφτούλι μετά την Φουκουσίμα, αλλά και παλαιότερα με την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ, και τη χρήση όπλων ουρανίου στο Ιράκ και την πρώην Γιουγκοσλαβία, η Π.Ο.Υ καθιστά εαυτήν και πάλι συνυπεύθυνη για το θάνατο και τις ενδεχόμενες ασθένειες δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Την ευθύνη για την παταγώδη αποτυχία της Π.Ο.Υ. φέρουν όμως και τα 193 μέλη της.
Διότι παρά τις επανειλημμένες παραλείψεις και παραβάσεις της καμία από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν διαμαρτυρήθηκε για την στάση της Π.Ο.Υ.»
 
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
 
 
dw

OIKONOMIA



Οικονομία | 31.03.2011

Κριτική στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ασκούν Γερμανοί οικονομολόγοι

 
APA3542958-2 - 04022011 - BRÜSSEL - BELGIEN: ZU APA-TEXT AI - Familienfoto der EU-Staats- und Regierungschefs am Freitag, den 4. Februar 2011, im Rahmen des Europäischen Rates in Brüssel. APA-FOTO: HOPI MEDIA,/Bernhard J. Holzner - 20110204_PD0683

H σημαντικότερη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης ολοκληρώθηκε. Κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι θεωρούν ωστόσο ότι οι αποφάσεις της εαρινής Συνόδου δεν αρκούν για να ηρεμήσουν τις χρηματαγορές.

 
Οι αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το σύμφωνα ανταγωνιστικότητας και δημοσιονομικής σταθερότητας φέρουν έντονα γερμανική υπογραφή. Επόμενο λοιπόν η γερμανική κυβέρνηση να δηλώνει ικανοποιημένη: «Πρόκειται για τον ακρογωνιαίο λίθο όσων θα γίνουν μελλοντικά στους κόλπους της Νομισματικής Ένωσης, λέει ο Ολε Φούνκε από το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Αποκτούμε το αυστηρότερο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας από την εισαγωγή του ευρώ».
 Μειονέκτημα η απουσία αυτοματισμού στην επιβολή κυρώσεων
 
Front row left to right, French President Nicolas Sarkozy, Lithuania's President Dalia Grybauskaite and Hungarian Prime Minister Viktor Orban, European Council President Herman Van Rompuy and Cypriot President Dimitris Christofias. Back row left to right, Slovenia's Prime Minister Borut Pahor, Portugal's caretaker Prime Minister Jose Socrates, German Chancellor Angela Merkel, Finland's Prime Minister Mari Kiviniemi and Austrian Chancellor Werner Faymann stand for a group photo at an EU summit in Brussels, Thursday, March 24, 2011. Portugal's political crisis and uncertainty over the true scale of problems at Irish banks dominated a summit of European Union leaders that was designed to finally put an end to the region's crippling debt crisis.  (AP Photo/Yves Logghe)Ποιός θα επιβάλει τελικά τις κυρώσεις όταν χρειαστεί;Με άλλα λόγια οι χώρες-μέλη θα καταβάλλουν υψηλά πρόστιμα στο μέλλον όχι μόνο όταν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ, αλλά και όταν το συνολικό τους χρέος υπερβαίνει το 60% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Οι αποφάσεις των «27» δεν προβλέπουν όμως αυτομάτως κυρώσεις. Επιπλέον το ευρωπαϊκό συμβούλιο διατηρεί τον γνωστό του ρόλο για το αν θα επιβληθούν ή όχι κυρώσεις στη χώρα που παραβιάζει της δημοσιονομικούς κανόνες. «Κατ΄ επέκταση απουσιάζει η εγγύηση ότι αυτή τη φορά το Σύμφωνο Σταθερότητας θα λειτουργήσει, λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής δημόσιας τράπεζας Norddeutsche Landesbank (Nord/LB) Τόρστεν Βίντελς. «Μην ξεχνάτε, προσθέτει, ότι υπάρχει το κακό προηγούμενο επειδή οι χώρες-μέλη δεν είναι διατεθειμένες να επιβάλλουν πρόστιμα η μια στην άλλη. Για το λόγο αυτό οι οικονομολόγοι προτείνουν μια ανώτερη αρχή, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία να αναλάβει την επιβολή των κυρώσεων. Είναι μια απόφαση που μένει ακόμα να ληφθεί».
 
Euro Plus = λιτότητα;
 
Foto: DW/Rosalia Romaniec 05/2010.Το πακέτο Euro Plus θα φέρει νέα μέτρα λιτότητας, πιστεύει η τοπική υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ανγκέλικα Σβαλ-ΝτίρενΔιαφιλονικούμενο παραμένει επίσης και το σύμφωνο Euro Plus, στο οποίο οι χώρες μέλη δεσμεύονται να εναρμονίσουν της μισθολογική και κοινωνική τους πολιτική. Κατά την άποψη της υπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Ρηνανίας Βεστφαλίας Ανγκέλικα Σβάλ-Ντίρεν το σύμφωνο σημαίνει στην ουσία νέα μέτρα λιτότητας: «Πρόκειται για περικοπές στον κοινωνικό τομέα, μειώσεις αποδοχών, αλλά και μείωση των παροχών από το κράτος προνοίας. Η πολιτική λιτότητας θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και θα τους στρέψει εν τέλει κατά της ΕΕ».
 
Danhong Zhang / Στέφανος Γεωργακόπουλος
 
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
 
 

o Ελληνας.....


Ο μύθος του Έλληνα «κηφήνα»
Posted on: 03/20/11 09:08 AM     Posted by: ΚαπνιστόΤριφύλλι
Ο μύθος του Έλληνα «κηφήνα»


Πάνος Πικραμένος

«Σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι για αυτό που είστε. Πρόκειται για μια τακτική κοινωνικής παθολογίας, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα…» λέει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν, σε συνέντευξή της, για τα οικονομικά μέτρα, την τρόικα και τα όσα συμβαίνουν τελευταία στη χώρα μας.

H Αμερικανίδα δημοσιογράφος, στο βιβλίο της «Το Δόγμα του Σοκ», περιγράφει λεπτομερώς τις τεχνικές του «καπιταλισμού της καταστροφής», όπως η ίδια τον ονομάζει, που χρησιμοποιούνται από νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, για τον πειθαναγκασμό των πολιτών να δεχθούν μεταρρυθμίσεις ενάντια στα συμφέροντά τους.

Με άμεσο στόχο τις ιδιωτικοποιήσεις, την απορύθμιση του κρατικού τομέα και τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών, μία κατά μέτωπο επίθεση κατά της συλλογικής συνείδησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στην Ελλάδα.

Πανίσχυροι επικοινωνιακοί μηχανισμοί έχουν εξαπολύσει μία γιγάντια προπαγανδιστική εκστρατεία και βομβαρδίζουν τον πολίτη με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, επιδιώκοντας να του επιβάλλουν την άποψη, ότι είναι αυτός που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την οικονομική κρίση.

Χρησιμοποιώντας πολύ συχνά ψευδή στοιχεία και εκμεταλλευόμενοι τα -δυστυχώς υπαρκτά- παθογενή στοιχεία του ελληνικού δημόσιου και οικονομικού βίου, προσπαθούν να εκμηδενίσουν την αυτοεκτίμησή του, ώστε να τον πείσουν να δεχθεί τα μέτρα της τρόικας και το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ως «μονόδρομο» και υποχρεωτική λύση.

Ψέμα 1ο: οι Έλληνες εργάζονται λιγότερο

Πρόκειται για ένα στερεότυπο, πολύ διαδεδομένο στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε..
Αντίθετα, σύμφωνα με άρθρο της «Wall Street Journal» (14-2-2011), οι Έλληνες βρίσκονται στην πρώτη θέση της κατάταξης στην Ε.Ε., εργαζόμενοι κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα, και ακολουθούν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι με 39 ώρες την εβδομάδα.

Λιγότερο απ' όλους, εργάζονται οι Ολλανδοί με 31 ώρες, ενώ οι Γερμανοί δουλεύουν 36 ώρες την εβδομάδα.

Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες παράγουν λιγότερο από 18,5 ευρώ κάθε ώρα εργασίας, οι Ισπανοί 24,4 ευρώ και οι Πορτογάλοι 13,8 ευρώ, ενώ οι Ολλανδοί παράγουν 39,5 ευρώ και οι Γερμανοί 38,7.

«… Ένας Έλληνας υπάλληλος με την ίδια εκπαίδευση με έναν Γερμανό θα είναι λιγότερο παραγωγικός, εξαιτίας της ανώτερης τεχνολογίας που έχει ο Γερμανός και των υποδομών» σημειώνει η εφημερίδα.

Ψέμα 2ο: οι Έλληνες βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη

Έρευνα του Ο.Ο.Σ.Α., που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 2010, αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα οι Έλληνες βγαίνουν αργότερα στη σύνταξη από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Έτσι, ενώ ο νόμος επέτρεπε μέχρι πρότινος τη σύνταξη στα 58 χρόνια για την Ελλάδα, και το όριο ήταν τα 60 για τη Γαλλία και τα 65 για τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Αυστρία, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Οι Γάλλοι βγαίνουν στη σύνταξη νωρίτερα, κατά μέσον όρο στην ηλικία των 58,7 ετών, οι Αυστριακοί παρά την αυστηρή νομοθεσία τους στα 58,9, οι Ιταλοί στα 60,8, οι Ισπανοί στα 61,4 και οι Γερμανοί στα 62,1, αναφέρει ο Ο.Ο.Σ.Α. μετά από επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων που αφορούν στην πραγματική έξοδο από την εργασία.

Οι Έλληνες, παρά το χαμηλό όριο των 58 ετών που προέβλεπε ο νόμος, βγαίνουν στη σύνταξη στα 62,4 χρόνια τους, δηλαδή 4,4 χρόνια παραπάνω από το νόμιμο όριο, αργότερα ακόμη και από τους Γερμανούς.

Ψέμα 3ο: το υπεράριθμο των δημοσίων υπαλλήλων

Ενώ ορισμένα δημοσιεύματα μιλούσαν για αριθμούς δημοσίων υπαλλήλων της τάξεως των… εκατομμυρίων, η «Έκθεση Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σε κείμενο εργασίας με τίτλο «The size and performance of public sector activities in Europe», αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τους λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους στην Ε.Ε..

Στον πίνακα όπου καταγράφεται το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων επί του συνόλου των εργαζομένων κάθε χώρας, η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση μεταξύ των 17 κρατών που εξετάζονται στην έρευνα, με ποσοστό 11,4%.

Στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν οι «προηγμένες» Σουηδία (30%) και Δανία (29%). Αλλά η Ελλάδα υπολείπεται πολύ και από τη Γαλλία (21,2%) και τη Μεγάλη Βρετανία (17,8%) και ξεπερνά μόνο την Ιρλανδία (11,0%), την Ολλανδία (10,7%) και τη Γερμανία (10,2%). Όπως σημειώνεται στη μελέτη, η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη αυτή παραμένει σταθερή τις τελευταίες δεκαετίες.

Η απογραφή του 2010 απέδειξε ότι στην Ελλάδα υπηρετούν 768.009 δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβάνοντας τους μόνιμους υπάλληλους, τους δικαστικούς και τους δημόσιους λειτουργούς (625.738), τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (53.833), τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (44.811), τους συμβασιούχους έργου (14.345), τους αιρετούς (12.609) και άλλες πιο ολιγάριθμες κατηγορίες.

Η κυβέρνηση, οι «μόνιμοι» επικριτές του δημόσιου τομέα και οι λάτρεις του μνημονίου απέφυγαν να τοποθετηθούν και να σχολιάσουν το αποτέλεσμα.

Οι δε αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων απορροφούν το 11,1% του Α.Ε.Π., τοποθετώντας την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, με πρώτη τη Δανία (18,1%) και δεύτερη την Ισπανία (17,5%).

Ορθώς λοιπόν, η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για «συστηματική και χρόνια παραποίηση, διαστρέβλωση της πραγματικότητας με τα περί ενάμισι, δύο, ακόμη και δυόμισι εκατομμύρια δημοσίων υπαλλήλων».

Στόχος το σύστημα αξιών της κοινωνίας

Βραχυπρόθεσμος στόχος αυτής της προπαγανδιστικής εκστρατείας είναι να τροφοδοτηθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, που βουλιάζουν από την παγκόσμια «φούσκα», με χρήματα από τη φορολογία και όχι από τους «έχοντες και κατέχοντες», δηλαδή τις τράπεζες και τους μεγαλοκεφαλαιούχους.

Η μακροπρόθεσμη όμως επιδίωξη αυτής της επίθεσης, που δεν περιορίζεται στο οικονομικό σύστημα και τα εργασιακά, είναι να πλήξει το σύστημα αξιών της ελληνικής κοινωνίας. Μύθοι, Σύμβολα και Αξίες, Ιστορία, Θεσμοί και Παραδόσεις, απαραίτητα συστατικά κάθε ανθρώπινης συλλογικότητας, πρέπει να απαξιωθούν και να αντικατασταθούν από άλλα.

Έτσι μόνο μπορεί να διαμορφωθεί ένα νέο είδος συνείδησης και σκέψης, ένα διαφορετικό σύστημα αξιών και τελικά ένας διαφορετικός πολιτισμός, προς όφελος της οικονομίας της αγοράς, των «ομάδων συμφερόντων» που λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο και τελικά της διεθνούς οικονομικής ολιγαρχίας.

*τα στατιστικά και οικονομικά στοιχεία προέρχονται από εκθέσεις της Ε.Ε. και του Ο.Ο.Σ.Α., τις εφημερίδες «Wall Street Journal», «Stuttgarter Zeitung», «Έθνος» και «Ελευθεροτυπία». Η συνέντευξη της Ναόμι Κλάιν δημοσιεύτηκε στο «Βήμα».

pikramenos.blogspot.com
αντιγραφή από omogenia.com

Wednesday, March 30, 2011

OIKONOMIA


Οικονομία | 28.03.2011

Γενς Μπάστιαν: Πολλά και κρίσιμα τα αναπάντητα ερωτήματα για την Ελλάδα

 

Ο γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει ότι μεταξύ των θεμάτων που έμειναν ανοιχτά στις Βρυξέλλες είναι και οι όροι δανεισμού για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

 
Το πακέτο διάσωσης των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης είναι έτοιμο. Μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις, αντιπαραθέσεις και συμβιβασμούς, οι Ευρωπαίοι έφτιαξαν το πλαίσιο κανόνων για τη σταθερότητα του κοινού τους νομίσματος. Περικοπές, λιτότητα και άλλα επώδυνα για τους πολίτες μέτρα θεσμοθετούνται πλέον ως φάρμακο για την «αρρώστια» των χωρών που «ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους». Εμπεριέχει όμως και σημαντικά μέτρα για τη διάσωση των προβληματικών χωρών. Έχει βάθος και προβλέψεις για τους δυνητικούς κινδύνους.
 
Το πακέτο δεν συνιστά τη λύση του αινίγματος
 
'"Το πακέτο δεν συνιστά τη λύση του αινίγματος"Το συνολικό πακέτο για τη σταθερότητα του ευρώ ήταν στο επίκεντρο του συμποσίου που διοργάνωσε στο Λόκουμ της Κάτω Σαξονίας το Σαββατοκύριακο
η Ευαγγελική Ακαδημία. Μεταξύ των εισηγητών ήταν και ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν, ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Πώς αξιολογεί το αποτέλεσμα της συνόδου «Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύνοδο αποτελούν βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι μόνο ένα μικρό βήμα και δεν συνιστά τη λύση του αινίγματος», λέει ο γερμανός οικονομολόγος και προσθέτει: Το πακέτο «δεν ανταποκρίνεται στο ζητούμενο μιας περιεκτικής βελτίωσης. Πολλά ζητήματα έμειναν ανοιχτά και θα πρέπει να τα επεξεργασθούν αργότερα στις λεπτομέρειές τους οι Ευρωπαίοι. Και αυτό γιατί στη Γερμανία και τη Φιλανδία επίκεινται εκλογές και οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών δεν είναι ακόμη σε θέση να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς».
 
Ο γερμανός οικονομολόγος, που ζει και εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, διευκρινίζει ότι μεταξύ των μεγάλων θεμάτων που έμειναν ανοιχτά στις Βρυξέλλες είναι το επιτόκιο δανεισμού της Ιρλανδίας και οι όροι ενδεχόμενης ένταξης της Πορτογαλίας στον μηχανισμό διάσωσης.
 
Θα αναλάβει νέες υποχρεώσεις η Αθήνα ή όχι
 
"(....) Δεν θα υπέγραφα ότι η δόθηκε λύση στο πρόβλημα και ότι η Ελλάδα έχει σωθεί (...)".Όμως και για την Ελλάδα δεν έχουν κλείσει όλα τα θέματα. «Και η Ελλάδα, παρά τις επί μέρους επιτυχίες που σημείωσε, όπως είναι η μείωση του επιτοκίου δανεισμού και η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους της, εξακολουθεί να μην γνωρίζει πως θα διαμορφωθούν από την ΕΕ και την ΕΚΤ οι όροι δανεισμού τα επόμενα χρόνια. Θα υπάρχουν νέα μέτρα αν διαφανεί ότι η λύση του ελληνικού προβλήματος αργεί να φανεί; Θα αναλάβει νέες υποχρεώσεις η Αθήνα ή όχι. Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο αύξησης του επιτοκίου δανεισμού αργότερα, δεδομένου ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται με μια λογική τιμωρίας. Πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να τηρήσει κάποια από τις υποχρεώσεις της; Θα αυξηθούν τα επιτόκια; Θα της στερήσουν κάποια από τις δόσεις της βοήθειας; Θα αρχίσουν πάλι να συζητούν για το ενδεχόμενο αποβολής της Ελλάδας από την ευρωζώνη; Οι ασάφειες είναι πολλές και δεν θα υπέγραφα ότι η δόθηκε λύση στο πρόβλημα και ότι η Ελλάδα έχει σωθεί», υποστηρίζει ο γερμανός ερευνητής.
 
Να πεισθούν οι Γερμανοί επενδυτές να επανεξετάσουν τη στάση τους έναντι της Ελλάδας
 
#b#Πέραν όμως του πλαισίου σταθερότητας, το στοίχημα για την Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει η ανάπτυξη της οικονομίας της. Και για αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι επενδύσεις από το εξωτερικό, επισημαίνει ο Γενς Μπάστιαν και διευκρινίζει: «Και στο πεδίο της προσέλκυσης επενδύσεων θα πρέπει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Οι επενδύσεις αντικατοπτρίζουν την εικόνα που παρουσιάζει μια χώρα προς τα έξω. Όμως, οι επενδυτές πρέπει συχνά να αντιμετωπίζονται ευνοϊκά, να τους προσφέρονται ελκυστικοί επενδυτικοί όροι και κίνητρα. Αυτό είναι υποχρέωση της Ελλάδας, αλλά απαιτείται επίσης μια δημιουργική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση. Σε διμερές επίπεδο είναι ζητούμενο μια πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων. Εδώ θα μπορούσε η Ελλάδα σε συνεργασία με την Γερμανική Τράπεζα Ανασυγκρότησης, KfW, ή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να προσφέρουν επενδυτικά κίνητρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να διευθετηθούν με τέτοιο τρόπο οι συγχρηματοδοτήσεις έτσι ώστε τα επιτόκια να κινούνται σε λογικά επίπεδα, ο χρόνος αποπληρωμής να είναι αρκετός. Στόχος είναι να πεισθούν οι Γερμανοί επενδυτές να επανεξετάσουν τη στάση τους έναντι της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο Γενς Μπάστιαν.
 
 
Σταμάτης Ασημένιος
 
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
 
 
dw

εντονες αντιδράσεις για τους οικους αξιολόγησης


[01] Έντονες αντιδράσεις για τους οίκους αξιολόγησης

Τεταρτη, 30 03 2011 13:15Εξακολουθεί να πέφτει βαριά η σκιά στην ελληνική οικονομία από τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο Standard & Poor's, την ώρα που και ο οίκος Fitch αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα υποβάθμιση. Ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό εκτίμησε ότι όσοι προβλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας ή αναδιάρθρωση του χρέους θα διαψευστούν οικτρά. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν και για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων. Έντονη κριτική στους οίκους αξιολόγησης άσκησε η Κομισιόν, τονίζοντας ότι δεν συμμερίζεται την αξιολόγηση για την Ελλάδα, που εφαρμόζει αποτελεσματικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής Ανάλογη έκθεση δημοσίευσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι υποβαθμίσεις επηρεάζουν αρνητικά το σύνολο της ευρωζώνης.
Νέα απειλή από τη Fitch - Έντονες αντιδράσεις
Πόλεμος μέχρις εσχάτων με τους οίκους αξιολόγησης να σφυροκοπούν ανελέητα την Ευρωζώνη προεξοφλώντας χρεοκοπίες και πλήρη αποτυχία του μόνιμου μηχανισμού.
Το νέο χτύπημα ήρθε από τη Fitch που απειλει τη χώρα μας με υποβάθμιση.Σε ανακοίνωση του ο οίκος εκτιμά ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της συνόδου κορυφής δεν αναμένεται να βελτιώσουν στο άμεσο μέλλον τις συνθήκες χρηματοδότησης των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωπεριφέρειας, και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ως αποτέλεσμα των κινδύνων που δημιουργούνται για τους ιδιώτες που έχουν ομολόγα.
Στο ζήτημα επανήλθε σήμερα ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Οι οίκοι αυτοί, τόνισε, από την ευφορία που επεδείκνυαν εμπιστοσύνη στα τοξικά ομόλογα, πέρασαν στην τυφλή απαισιοδοξία, στο φόβο και στον πανικό. Αλλά, όπως διαψεύστηκαν στις μέχρι τώρα προβλέψεις τους για την Ελλάδα, θα διαψευστούν και τώρα», τόνισε.
Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2012 εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση της ομάδας Δημοκρατών και Σοσιαλιστών του ευρωκοινοβουλίου, ενώ καυτηρίασε για ακόμα μια φορά τη στάση των οίκων αξιολόγησης.
Ο κ Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης καθώς και σε όσους αναλυτές προβλέπουν δυσμενείς εξελίξεις για την ελληνική οικονομία υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να αγνοούνται οι θετικές αξιολογήσεις που κάνουν για τη χώρα μας κάθε τρίμηνο οι εκπρόσωποι της τρόικας και επισήμανε ότι εκείνοι που προβλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας ή αναδιάρθρωση του χρέους της θα διαψευστούν οικτρά.
Επίσης υποστήριξε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι αρκετές για την ανάκαμψη της ευρωζώνης, ενώ τάχθηκε και πάλι υπέρ της επιβολής ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Προειδοποίησε μάλιστα ότι εάν δεν ρυθμιστεί ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός τομέας τότε η κρίση κάποια στιγμή θα επιστρέψει.
Νωρίτερα μιλώντας στον Real Fm διαφώνισεμε με τις εκτιμήσεις της Standard & Poors και υποστήριξε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010 η χώρα βρέθηκε στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης και ότι τρίμηνο με τρίμηνο η κατάσταση βελτιώνεται, σημειώνοντας, ότι η αίσθηση αυτή της κυβέρνησης, δεν βασίζεται σε ελπίδα, αλλά σε πραγματικά στοιχεία.
Κομισιόν: Αδικαιολόγητη η υποβάθμιση της Ελλάδας
«Μονόπλευρη και αδικαιολόγητη » χαρακτήρισε σήμερα από τις Βρυξέλλες την αξιολόγηση της S&P για την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, Αμαντέους Αλταφάζ, επαναλαμβάνοντας την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Αλταφάζ υπενθύμισε ότι η Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αξιολογούν ανά τρίμηνο την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας με « ντικειμενικότητα και διαφάνεια» και σημείωσε την ξεκάθαρη διαπίστωση ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας της. Ως εκ τούτου, δήλωσε ο Α. Αλταφάζ, η Επιτροπή δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει ότι υπάρχει διολίσθηση της ελληνικής οικονομίας.
«Δε συμμεριζόμαστε την αξιολόγηση της S&P » δήλωσε ξεκάθαρα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, και εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για τις « φιλόδοξες προσπάθειες » που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ούτως ώστε, όπως είπε, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των προϋπολογισμών για τα επόμενα έτη.
Τέλος, ο Α. Αλταφάζ επανέλαβε ότι πριν από το τέλος του καλοκαιριού, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ θα παρουσιάσει τις τελικές προτάσεις της Επιτροπής για τη ρύθμιση των οίκων αξιολόγησης και τη βελτίωση των όρων λειτουργίας τους.
Επίθεση στους διεθνής οίκους αξιολόγηση εξαπολύει με έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, τη στιγμή που η Standard & Poor's προχωρούσε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, αναφέρει ότι οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας ευρωπαϊκών χωρών έχουν επηρεάσει αρνητικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.
Όπως μεταδόθηκε από το Reuters το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων διευρύνθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στις 9,56 ποσοστιαίες μονάδες, μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Standard & Poor's.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times η δυνατότητα αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους που θα εκδοθεί μετά τον Ιούλιο του 2013 - όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής - απειλεί με κλείσιμο τις αγορές ομολόγων των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης.
Η συγκεκριμένη απόφαση συνεπάγεται τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο κόστος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης, γεγονός, κατά το δημοσίευμα που οδήγησε στις χθεσινές ανακοινώσεις του οίκου Standard & Poor's.
Όλα τα ομόλογα που θα εκδίδονται από χώρες της Ευρωζώνης μετά τον Ιούλιο του 2013, θα έχουν ενσωματωμένες τις λεγόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα σε μία πλειοψηφία των πιστωτών - πιθανόν θα είναι το 70% - να προκαλέσουν μία αναδιάρθρωση του χρέους.
Επίσης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα έχει το καθεστώς προτιμώμενου επενδυτή σε σχέση με τους ιδιώτες επενδυτές και επομένως το προβάδισμα στην αποπληρωμή του χρέους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης.
Επικρίσεις από την αντιπολίτευση
Την πρόταση της ΝΔ να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος παρέπεμψε στη δήλωση του αναπληρωτή υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα.
Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε την ανάγκη άμεσης δημιουργίας ενός επαρκούς ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και σύστασης ενός ευρωπαϊκού φορέα πιστοληπτικής αξιολόγησης, τόνισε όμως πως το περιεχόμενο της αξιολόγησης είναι άλλη μια επιβεβαίωση ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.
"Η κυβέρνηση με το μείγμα της πολιτικής της οδηγεί την οικονομία σε φαύλους κύκλους ύφεσης και υπερχρέωσης", τόνισε ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζοντας πως η αδυνατεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή, να ενισχύσει τα έσοδα, να ελέγξει τις δαπάνες και να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους τόσο για το 2010 όσο και για το 2011.
«Δεν με απασχολεί τόσο η υποβάθμιση από τους Οίκους Αξιολόγησης - που όλοι γνωρίζουμε ότι ελέγχονται από τις αγορές- όσο η υποβάθμιση του πραγματικού προβλήματος της χώρας από τα πολιτικά κόμματα, που δείχνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.Κάνω έκκληση για περισσότερη σοβαρότητα προς όλους», επισήμανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.
«Η δικτατορία του χρηματιστικού κεφαλαίου, της οποίας αιχμή είναι οι τρεις εταιρείες αξιολόγησης, έχει αναλάβει μια νεοφασίζουσα επιχείρηση εξόντωσης και λεηλασίας χωρών και λαών, με πρώτο και χειρότερο θύμα την Ελλάδα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικρίνοντας ταυτόχρονα τη στάση της κυβέρνησης την οποία χαρακτήρισε υπαλληλική.
Υπέρ της ίδρυσης ενός οίκου αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει το δικό της οίκο αξιολόγησης για να σταματήσουν αυτά τα παιχνίδια, τα οποία θέλουν να λεηλατούν όλους εκείνους οι οποίοι βρίσκονται στη δύσκολη οικονομική κατάσταση, ανάμεσα σε αυτούς προφανέστατα και η Ελλάδα», τόνισε.HR-net

Αννα Διαμαντοπούλου: Θηλυκό μυαλό...
Στην περίπτωση των σχολείων, «απλώς» κατέγραψε την κατάσταση, ανέδειξε τις στρεβλώσεις, έδωσε νούμερα, έθεσε όρους και έλαβε αποφάσεις. Έκανε, δηλαδή, αυτό που πρέπει να κάνουν οι υπουργοί
"Η" 25/3
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα ΓράμματαShare5

Της Φαίης Καραβίτη
fkaraviti@pegasus.gr

Το πρόβλημα με την Παιδεία είναι ότι είναι... αόρατη. Δεν μπορούμε, υποτίθεται, να μετρήσουμε ούτε τη διαδικασία ούτε το αποτέλεσμά της. Δεν μπορούμε, επίσης, να μετρήσουμε και τη χρησιμότητά της. Τι σημαίνει μια γλώσσα παραπάνω κι ακόμη, σε τι ωφελεί η θεατρική ή η μουσική παιδεία; Στην Ελλάδα του 2011 καυχιόμαστε ακόμη για την «ελληνική παιδεία», ενώ δεν μαθαίνουμε καν σωστά ελληνικά. Ξεσηκωνόμαστε για την κεντρική θέση της Ιστορίας και των Θρησκευτικών στο πρόγραμμα, ενώ δεν ανοίξαμε ποτέ βιβλίο. Απαιτούμε ένα σχολείο στη γειτονιά μας κι ας μπαίνουν τα παιδιά σπανίως στην τάξη ή, ακόμη, ας βγαίνουν απ' αυτήν ξύλα απελέκητα. Δεν φταίει λοιπόν που η Παιδεία είναι αόρατη. Φταίει μάλλον που εμείς προτιμάμε να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε.
Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει υποστεί μεταρρυθμίσεις, τομές, νεωτερισμούς και πολύ, μα πάρα πολύ, διάλογο. Σε κάθε προσπάθεια, οι εμπνευστές θεωρούσαν ότι είχαν ανακαλύψει τη μαγική συνταγή που έφερνε την επανάσταση, θα έδινε σύγχρονες εγκαταστάσεις και τεχνικά μέσα, δασκάλους με όρεξη, γνώσεις και χάρισμα και προγράμματα με επάρκεια, δημιουργικότητα και μέλλον. Κάθε φορά περίσσευε το όραμα και το μεγαλόπνοο σχέδιο
Και κάθε φορά απομακρυνόταν λίγο ακόμη η κοινή λογική. Σήμερα όμως ζούμε την επανάσταση, ή μάλλον την εκδίκηση, του αυτονόητου. Οι αποτυχίες, οι αδυναμίες και οι αναβολές μας δεν χωρούν πια κάτω από το χαλί. Με μνημόνιο ή χωρίς, ο εξορθολογισμός είναι αναγκαίος - και επείγων. Η Άννα Διαμαντοπούλου μπορεί να μη διαθέτει τους πόρους των προκατόχων της, αλλά ξέρει να μετράει καλύτερα από πολλούς απ' αυτούς και μπορεί να συνδυάζει τον ρεαλισμό με την προοπτική. Είναι δε από εκείνους που δεν χρειάζονται καμιά «τρόικα», προκειμένου να αντιληφθούν την πραγματικότητα ή να αναζητήσουν λύσεις. Η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, έτσι κι αλλιώς, δεν μας έχει συνηθίσει σε βαρύγδουπες εξαγγελίες, αλλά πολύ περισσότερο σε συστηματική δουλειά μυρμηγκιού. Στην περίπτωση των σχολείων, «απλώς» κατέγραψε την κατάσταση, ανέδειξε τις στρεβλώσεις, έδωσε νούμερα, έθεσε όρους και έλαβε αποφάσεις. Έκανε δηλαδή αυτό που πρέπει να κάνουν οι υπουργοί και ασφαλώς θα κριθεί από το αποτέλεσμα.
Μέχρι τώρα η διαδικασία σταματούσε στις διαπιστώσεις. Έχουμε τη μεγαλύτερη αναλογία εκπαιδευτικών ανά μαθητή ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ - έναν εκπαιδευτικό ανά οκτώ μαθητές. Έχουμε δημοτικά σχολεία όπου ένας δάσκαλος κάνει ταυτόχρονα μάθημα σε έξι τάξεις. Έχουμε 92 νηπιαγωγεία σε αναστολή λειτουργίας, τα οποία δεν κλείνουν, προκειμένου να διατηρηθούν οι οργανικές θέσεις.
Έχουμε Γυμνάσια με 20 μαθητές και 15 καθηγητές. Έχουμε χωριά με φθίνοντα πληθυσμό στα οποία κατασκευάζουμε νέο σχολείο. Έχουμε περιοχές - τόπους καταγωγής υπουργών, όπου τμήματα με 18 μαθητές «έσπαγαν» στα δύο. Εν ολίγοις, έχουμε παράλογα τα οποία εξυπηρετούσαν μόνο κάποια ταπεινά κομματικά ή οικονομικά συμφέροντα και τα οποία μάθαμε να θεωρούμε φυσικά και αναμενόμενα. Έχουμε ωστόσο και ιδιομορφίες, όπως τα μικρά νησιά και οι απομακρυσμένες περιοχές. Οι συνενώσεις σχολείων που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, εκτός από τη λογικότερη κατανομή εκπαιδευτικών και πόρων, θα επιτρέψουν την εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών. Τα παιδιά θα μπορούν λ.χ. να κάνουν Αγγλικά από την Α' Δημοτικού ώστε στη Γ' Γυμνασίου να αποκτούν πιστοποίηση χωρίς φροντιστήριο. Στην ίδια τάξη θα μπορούν να αποκτήσουν πιστοποίηση και στην Πληροφορική, ανεξαρτήτως του αν ζουν σε χωριό ή σε αστικό κέντρο. Ακόμη, θα γνωρίζουν τις καλές τέχνες και θα έχουν περισσότερες ώρες από τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται στις Εισαγωγικές. Κι αυτό διότι οι δυνάμεις θα πάψουν να διασπώνται χωρίς σκοπό, χωρίς αποτέλεσμα. Είναι πιθανό βεβαίως στον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου να υπάρχουν σφάλματα. Περιοχές με διαφορετικές ανάγκες και ειδικές συνθήκες. Και θα πρέπει να επισημανθούν και να διορθωθούν, με σύστημα αλλά και καλή πίστη. Ο διάλογος όμως δεν μπορεί να είναι ούτε χωρίς τέλος αλλά ούτε και χωρίς όρους. Ούτε μπορεί η μία πλευρά να χρησιμοποιεί τους μαθητές ως μοχλό πίεσης. Οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους δικαιούνται χωρίς αμφιβολία να διαφωνούν και να διαμαρτύρονται, αλλά, ας μην ξεχνάμε, τα παιδιά πρέπει κατ' αρχήν να βρίσκονται στις τάξεις τους και να παρακολουθούν τα μαθήματά τους.
Το καρφί
Απέναντι στην επιχειρούμενη αλλαγή τάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τη γνωστή του μαχητικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα είχε στη Βουλή και μια? ιδεολογικού περιεχομένου σύγκρουση με την υπουργό. Εκείνος μιλούσε για την επιλογή της βαρβαρότητας έναντι του σοσιαλισμού από την πλευρά της κυβέρνησης κι εκείνη απαντούσε για το «κομματάκι (αλήθεια, μιλούσε για? μικρό κόμμα ή για μικρό κομμάτι;) της Αριστεράς, το οποίο λαμβάνει σήμερα χαρακτηριστικά μπάχαλου και ανομίας». Είναι προφανές ότι η κυρία Διαμαντοπούλου είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί τα πάντα εκτός από την ανάγκη για συμμάζεμα.
Ακόμη και αν διαφωνεί κάποιος μαζί της, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι είναι εργατική, πειθαρχημένη, συστηματική και προ πάντων αποφασισμένη, ότι ανοίγει όλα τα μέτωπα και εννοεί να τα κλείνει. Αν οι αλλαγές που σχεδιάζει θα λειτουργήσουν, θα το δούμε. Αυτό όμως που δεν είναι διαπραγματεύσιμο για τη γυναίκα που ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία ως Νομάρχης Καστοριάς, μόλις στα 26, είναι το βασικό διακύβευμα, η δημιουργία ενός λογικού, λειτουργικού, σύγχρονου και αξιοκρατικού συστήματος που θα οδηγεί σε ουσιαστική κατάρτιση και καλλιέργεια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι το υπουργείο Παιδείας μπορεί να φτιάξει ή να καταστρέψει μια πολιτική καριέρα. Ίσως γι' αυτό και πολλοί υπουργοί προτίμησαν να περάσουν από το πόστο? αθόρυβα. Η Άννα Διαμαντοπούλου δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, παρά τις ιδιαιτερότητες των καιρών. Προτιμά να την θυμούνται για όσα προσπάθησε παρά για όσα φοβήθηκε ή από όσα κρύφτηκε. Δικαιούται δε να πιστεύει ότι στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μια πολιτικός μπορεί να είναι ιδεολόγος, φιλόδοξη, αποτελεσματική και γυναίκα.
«ΣΥΜΜΑΖΕΜΑ» 
Η κυρία Διαμαντοπούλου είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί τα πάντα εκτός από την ανάγκη για συμμάζεμα.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ 
Ακόμη και αν διαφωνεί κάποιος μαζί της, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι είναι εργατική, πειθαρχημένη, συστηματική και προ πάντων αποφασισμένη, ότι ανοίγει όλα τα μέτωπα και εννοεί να τα κλείνει.
ΣΤΟΧΟΣ 
Αυτό όμως που δεν είναι διαπραγματεύσιμο είναι η δημιουργία ενός λογικού, λειτουργικού, σύγχρονου και αξιοκρατικού συστήματος που θα οδηγεί σε ουσιαστική κατάρτιση και καλλιέργεια.

HMERHSIA